Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rendesen felkavarta az állóvizet Brüsszelben a korrupt Juncker

Forisek Ádám

2018.09.05. 09:50

Úgy tûnik, képtelen levakarni magáról az Európai Bizottság elnöke a Selmayr-ügyet.

Emily O'Reilly uniós ombudsman hevesen kritizálta az Európai Bizottság iszákos isiászos elnökét keddi jelentésében, amiért saját bábját, Martin Selmayrt emelte pozícióba.

Selmayr az Európai Bizottság főtitkári posztját szerezte meg, gyakorlatilag jogi és szabályozási kiskapukat kihasználva kaparintotta meg Juncker jóvoltából az egyik legkomolyabb, 30 000 fő munkáját felügyelő brüsszeli pozíciót. Juncker februárban először csak helyettes főtitkárrá tette meg, gyakorlatilag pedig rögtön utána Selmayré lett az állás.

Jelentésében Emily O'Reilly négy szabálytalanságot azonosított az eljárásban, illetve arra a megállapításra jutott, hogy a bizottság sem az előírások betűjének, sem a szellemének nem tett eleget.

Kiemelte: a brüsszeli testület – vélhetően Jean-Claude Juncker nyomására – mesterségesen a sürgősség érzetét keltette a főtitkári poszt betöltésével kapcsolatban, így igazolva, hogy az állásra nem írtak ki pályázatot. Úgy manipulálták a szabályokat, hogy az eljárás „tisztességesnek és korrektnek” tűnjön, de valójában nem ez volt a helyzet, az egész ügy pusztán arra szolgált, hogy biztosítsák Selmayr kinevezését.

O'Reilly megemlítette azt is, hogy a botrányos kinevezést követően Juncker és a bizottság számos más tagjai kitérő válaszokat adtak a kritikákra, legtöbbször defenzívvé, vagy egyenesen támadóvá váltak.

Hangsúlyozta, hogy ez a haveri alapon működő kinevezés súlyosan csorbítja az Európai Unió hírnevét, ezért végül javaslatot tett rá, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki új, részletesen meghatározott eljárásrendet a főtitkári poszt betöltésére.

További érdekességre hívja fel a figyelmet az Origo: Juncker az EB első olyan elnöke, akit az átláthatóság fokozására szolgáló, úgynevezett csúcsjelölti rendszer alkalmazásával választottak meg. A "sors iróniája", hogy most pedig az átláthatatlan kinevezés miatt támadják.

Martin Selmayr egyébiránt a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül mindenképp kulcspozícióban marad a bizottságban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére