Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rekordszintre emelkedhet az illegális bevándorlók száma Olaszországban

Ányos Miklós

2019.10.24. 17:31

Az év végére minden korábbinál magasabbra, több mint 670 ezerre emelkedik az illegális bevándorlók száma Olaszországban egy olasz kutatóintézet felmérése szerint.

A felmérés Róma nem megfelelő migrációs politikájának tulajdonítja a rekordot. A tavalyi év elején az illegális bevándorlók száma 530 ezer volt, azóta ez a szám fokozatosan emelkedik, és az 2019 végére meghaladhatja a 630 ezret. Az adatok a Caritas katolikus segélyszervezet és az olasz valdens egyház támogatta Idos nevű kutatóintézet idei migrációs jelentésében szerepelnek. A felmérés készítői hangsúlyozták, hogy illegális bevándorlónak a tartózkodási engedély és stabil otthon nélküli migránsok számítanak, akik „a legalitás határán” élnek Olaszországban. Többségük a szabad ég alatt a városok utcáin, elfoglalt épületekben, vasútállomásokon, menhelyeken tölti az éjszakát.

Tavalyelőtt az olaszországi partokra érkezők, szinte automatikusan menekültstátuszhoz jutottak, Matteo Salvini belügyminisztersége alatt 2018-ban viszont a kikötők lezárásával 80 százalékkal csökkent a bevándorlás. Az M5S – Liga tavalyi és idei migrációs intézkedései ezzel egyidőben szigorították az új menedékkérelmek kiadását és a lejártak meghosszabbítását.

A mostani M5S – Demokrata Párt (PD) kormány ugyan nem vezette be ismét a menedékkérelmek 2018 előtti rendszerét, azonban a kikötők megnyitásával növelte a bevándorlók számát. A felmérés kiemeli, hogy az utóbbi hat évben alig emelkedett a tartózkodási engedéllyel Olaszországban élő bevándorlók száma, akik valamivel több mint 5,2 millióan vannak és a lakosság 8,7 százalékát teszik ki. A letelepedett bevándorló családokban 2018-ban több mint 65 ezer gyermek született a tavalyi mintegy 440 ezres születési összlétszámból.

Az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók – éveken át nem nyilvános – létszámát elsőként Silvio Berlusconi a Hajrá Olaszország (Forza Italia) elnöke említette a nyilvánosság előtt a 2018-as parlamenti választások kampányában, akkor nagyjából félmillióra becsülte létszámukat. Amikor Matteo Salvini volt a belügyminiszter, egy év alatt a harmadára esett vissza az illegális határátlépők száma, és megkezdődött a migránsok táborainak felszámolása.

Utóbbit az olasz ügyészségek vizsgálatai is szorgalmazták, miután kiderült, hogy a 2000-től felállított táborokra szánt állami és EU-s források egy része a humanitárius szervezetek és az olasz maffia zsebébe jutott. A jelenlegi olasz kormány terve az, hogy a szeptember végi máltai megállapodással az illegális bevándorlókat szétossza az uniós tagállamokban. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az M5S vezetője szerint az állami migránsközpontokban valamivel több mint 100 ezer illegális bevándorló tartózkodik, ezek szerint a többiek az utcákon élnek. Di Maio meghirdette az illegális bevándorlók kitoloncolási programját, de a program megvalósítása mostanáig nem kezdődött meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére