Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rekordokat dönt a koronavírus fertőzöttjeinek száma a szomszédos országokban

888.hu

2020.10.07. 16:00

A fertőzésszám folyamatos növekedése miatt szigorúbb intézkedéseket kénytelenek hozni Lengyelországban, Romániában, Szlovéniában és Horvátországban.

Lengyelországban szerdán 3003 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami eddig a legtöbb a járvány kitörése óta – közölte a lengyel egészségügyi tárca. Lengyelországban viszonylag lassú a járvány dinamikája: míg egyes európai országokban az utóbbi 14 nap alatt háromszáz felett volt a százezer lakosra eső fertőzöttek száma, Lengyelországban ez a mutató 62,19.

Az aktív fertőzöttek száma 29 181. A koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma négyezerre nőtt, közülük 283-an vannak lélegeztetőgépen.

Hetvenöt fertőzött hunyt el, közülük 67 esetében a halál oka a Covid-19 és más betegségek együttes megléte volt, nyolcról pedig közölték, hogy a Covid-19 miatt hunytak el, így

a halálozások összesített száma is rekordmagas.

Az egészségügyi tárca szóvivője, Wojciech Andrusiewicz sajtóértekezletén elmondta: a 380 lengyelországi járás közül szombattól várhatóan több mint százban rendelnek el szigorúbb egészségvédelmi intézkedéseket, köztük a szájmaszk köztéri viselését.
Andrusiewicz kilátásba helyezte, hogy megnövelik a kórházi kapacitások tartalékait, minden vajdaságban visszaállítják a tavasszal ott működő járványkórházat. A szóban forgó intézkedések részleteit csütörtökön ismertetik.

Romániában már kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezéshez szükséges eszközök, és ha nem hoznak határozott intézkedéseket, akkor a hatóságok nem tudják kontrollálni a helyzetet,

az orvosoknak pedig maguknak kell majd dönteniük, hogy kit kezelnek, és kit nem

– közölte Virgil Musta, a temesvári Victor Babes járványkórház főorvosa szerdán.

Romániában szintén megdőlt az eddigi rekord: a napi esetszám csaknem háromezerre ugrott, ami minden korábbinál több, valamint egy nap alatt meghalt 82 fertőzött, és a kórházi kezelésre szoruló betegek és a súlyos esetek száma is tovább nőtt.

A Romániában számon tartott 25 800 aktív fertőzött közül 8300-at kezelnek kórházban, az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma pedig 612-re emelkedett.

Szlovéniában szintén magasra ugrott a napi fertőzöttek száma, emiatt csütörtöktől újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány.

Csütörtöktől az éttermeknek, kávézóknak és bároknak csökkenteniük kell férőhelyeik számát, és csak ülővendéget szolgálhatnak ki. Továbbá tíz főre korlátozzák a nyilvános és magáncélú gyűlések létszámát, bár ez alól kivételt jelentenek a vallási szertartások, esküvők, kulturális és sportesemények. A rendezvényeken nem szolgálhatnak fel ételt és italt.

Amennyiben a megbetegedések száma százezer főre vetítve meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványhelyzetet hirdetnek Szlovéniában. Ekkor bezárják a kulturális intézményeket, a középiskolák és az egyetemek digitális oktatásra állnak át, valamint betiltják az esküvőket és a vallási szertartásokat.
Ha pedig a kórházi ellátásra szoruló betegek száma meghaladja a 300-at, megtiltanak minden nyilvános rendezvényt, az általános iskolák is online oktatásra állnak át, és be kell zárniuk a fodrász- és szépségszalonoknak, továbbá este fél tizenegy és hajnali öt óra között kijárási tilalmat vezetnek be.
Abban az esetben, ha ez a szám 360-ra nő, lakhelyelhagyási tilalom is érvénybe lép, bezárnak az óvodák, leáll a tömegközlekedés, és lezárják a határokat, kivéve a teher- és sürgősségi forgalom előtt.

A kormány által közzétett adatok szerint

kedden az előző napi közel kétszeresével, 356-tal, 7120-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Nem történt új haláleset, a járvány halálos áldozatainak száma 160 maradt. A diagnosztizált betegek közül 122-en vannak kórházban, közülük 22-t ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt 363-mal nőtt, és elérte a 18 447-et az azonosított fertőzöttek száma. Kedden 287 új esetről számoltak be. Öt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 309-re nőtt. Kórházban ápolnak 334 beteget, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére