Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rekord magas büntetés: egy afrikai ország a GDP-je ötszörösére bírságolt meg egy multit

888.hu

2016.10.09. 19:58

A csádi legfelsõbb bíróság arra utasított egy, az amerikai ExxonMobil által irányított konzorciumot, hogy fizessen 74 milliárd dollárt a be nem fizetett adók után - írja a Bloomberg. A törvényszék szerint a konzorciumnak további 819 millió dollárt kell fizetnie az esedékes jogdíjak miatt.
N'DJAMENA, 19:58

A csádi legfelsőbb bíróság arra utasított egy, az amerikai ExxonMobil által irányított konzorciumot, hogy fizessen 74 milliárd dollárt a be nem fizetett adók után – írja a Bloomberg. A törvényszék szerint a konzorciumnak további 819 millió dollárt kell fizetnie az esedékes jogdíjak miatt.

A sosem látott mértékű büntetés az afrikai ország GPD-jének nagyjából az ötszöröse. Csád éves GDP-je jelenleg mintegy 13 milliárd dollár.

 

Ez a legnagyobb összegű büntetés, amelyet valaha is kiszabtak egy energiaipari cégre. A kártérítés mértéke meghaladja a brit BP büntetését, amelyet a Mexikói-öböl szennyezése miatt kellett kifizetnie. A BP-t 2010-ben 61,6 milliárd dollárra büntették, amiért egy fúrótoronyban bekövetkező meghibásodás, majd az azt követő baleset során 3 millió hordónyi olaj került az óceánba.

A szakértők szerint Csád azonban nem sokat fog látni a pénzből.

Senki nem fog együttműködni Csáddal az ország határain kívül abban, hogy betartassák ezt az ítéletet. Ezzel az Exxon minden csádi befektetését elveszíti, ám olyan magas a büntetés összege, hogy azt nem fogja fedezni az amerikai cég Csád területén található összes vagyona"

– mondta Jeffery Atik nemzetközi jogász.

Az Exxon még fontolgatja, hogy mihez kezd a helyzettel, de azt világosan leszögezték, hogy nem értenek egyet az ítélettel. A cég nem volt hajlandó kommentárt fűzni a büntetés rekordméretű összegéhez.

Ez a vita valójában véleménykülönbség a kormány és a konzorcium között a vállalt kötelezettségeket illetően. Ez az egész nem a kormány adóbehajtásáról szól"

– mondta az Exxon egyik szóvivője.

Az amerikai olajipari óriás 2003 óta folytat olajkitermelést Afrikában. A csádi konzorcium tulajdonába tartozik egy olajvezeték is, amelyben csádi olajat szállítanak Kamerunba. A konzorciumban részt vett még a maláj állami Petronas olajtársaság, és a szintén amerikai Chevron – amely azonban két éve eladta a részesedését.

2006-ban Csád elnöke Idriss Deby azzal vádolta a Chevront és a Petronast, hogy adót csalnak és 24 órát adott a cégeknek arra, hogy békében elhagyják az országot. Akkor sikerült elrendezni az ügyet és a cégek tagadták, hogy adót csaltak volna.

(RT)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére