Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Portugáliában előrehozott parlamenti választásokat tartanak

888.hu/MTI

2022.01.30. 13:20

Fej-fej mellett áll a közvélemény-kutatásokban a kormányon lévő szocialisták és a jobbközép ellenzék.

 

A több mint 10 milliós országban azért járulnak urnákhoz a választók, mert a törvényhozás októberben elutasította a kisebbségi kormány idei költségvetését.
Az előrejelzések António Costa miniszterelnök Szocialista Pártjának (PS) szűk győzelmét jósolják. Rui Fernando da Silva Rio, a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt, a konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője ugyanakkor fordulatban reménykedik. A közvélemény-kutatások szerint

a PSD ugyanis 33 százalékos támogatottságával 3 ponttal van lemaradva a PS mögött.

Costa, aki 2015 óta van hatalmon, két kisebb baloldali párt támogatásával vezette kisebbségi kormányát. A legutóbbi, 2019 őszén tartott választáson pártja a szavazatok 36,3 százalékát szerezte meg, így a 230 parlamenti helyből 108 lett a párté.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök november elején új választásokat írt ki, miután a parlament elutasította a kormány 2022-es költségvetési tervezetét.
A konzervatív ellenzék mellett a Costát évek óta támogató baloldali pártok is egyhangúlag a költségvetés ellen szavaztak. A Baloldali Tömb (BE), a zöldek és a kommunista párt által alkotott Egységes Demokrata Koalíció (CDU) több közkiadást követelt. Ez a két tömörülés összesen mintegy hét százalékos támogatottsággal rendelkezik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére