Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Portugália még több menekültet akar

888.hu

2016.02.22. 10:19

A kvóta alapján elvárt 4500 menekült mellett további 5800 menedékkérõ befogadását vállalná a portugál kormány, de szigorúan megválogatná, ki elõtt nyitja meg a kapukat.

A portugálok kormányfője, Antonio Costa nemrég levelet küldött osztrák, görög, olasz és svéd kollégájának, amelyben jelezte: országa hajlandó lenne az előírtakon túl is menedékkérőket befogadni, hogy munkaerő-hiányát általuk enyhítse. A szocialista politikus akciójával jó pontokat szerezne Brüsszelben, "pozitív példát mutatna" arról, hogy Európának nem szabad bezárnia a határait a menekültek előtt, és enyhítené a Berlinre nehezedő "igaztalan nyomást" is.

Portugália, annak ellenére, hogy az Észak-Afrikából induló migránsok számára kiváló partot érési lehetőségeket kínál, eddig nem volt vonzó bevándorlási célpont. Eddig mindössze 32 menekültet fogadott be az ország a kvóta alapján történő áttelepítési programban, pedig a kisebbségből kormányzó szocialista pártvezér nagy reményeket fűzött a menekültválsághoz.

Arra számított, hogy az országot sújtó demográfiai válságot enyhítheti vele, és olyan szakképzett munkaerőt vezethet be a piacra, amelyre nagy szükség mutatkozik: egyetemi hallgatókat, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási szakembereket, nem utolsó sorban pedig jó csomó kétkezi munkást - olyan feladatokra, amelyeket a portugálok nem szívesen vállalnak el.

A hosszú egyeztetéseket követően kormányra került portugál kormányfőnek ennél rövidebb távú céljai is vannak a Brüsszelnek tetsző szólamok harsogásával. Az ország idei költségvetését majdnem elmeszelte az Európai Bizottság, miután a Portugáliának nyújtott pénzügyi segélyért cserébe elvárt takarékossági elvet nem érvényesíti kellő eréllyel.

Ráadásul a Brüsszel szemében eleve magas hiánycél teljesülése is bizonytalan, azaz nem kizárt, hogy a költségvetés mérlege még annál is gyengébb lesz, mint ahogy ígérik. Ebben a helyzetben elkerülhetetlen lenne egy túlzottdeficit-eljárás elindítása az ország ellen, ez pedig a kormány iránti törékeny bizalmat végleg elveszejtené. A bevándorlási válság kezelése során mutatott inkompetenciája miatt egyre kevésbé népszerű Európai Bizottságnak pedig szüksége van minden támogatásra; még az ilyen politikai alkuk árán szerzettekre is.

(AFP, Financial Times)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére