Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pofára estek a demokraták: továbbra is Donald Trump az USA elnöke

Horváth Tamás

2020.02.06. 08:24

Véget ért az impeachment-eljárás.

Az amerikai szenátusban szerda este felmentették Donald Trump amerikai elnököt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében felhozott két vádpont alól.

Az elnök elmozdításához kétharmados többséget kellett volna kapnia az erről szóló két indítványnak. Ez a feltétel azonban nem teljesült.

A hatalommal való visszaélés vádpontról tartott szavazáson a Republikánus Párt soraiból egyedül Mitt Romney szenátor szavazott arra, hogy elítéljék Trumpot, akárcsak a demokrata szenátorok egésze. A Republikánus Párt, amelynek többsége van a szenátusban, azonban 52 szavazattal elbuktatta az indítványt.

Hasonló sorsra jutott a második vádpont is, amely a kongresszus akadályozásáról szólt. A szavazásban 53-47-re győztek a Trump mellett kiálló szenátorok.

Fotó: AFP

Ez azt jelenti, hogy a szenátusban a demokratáknak nem sikerült megszerezni a kétharmados többséget az elnök felmentéséhez, amivel gyakorlatilag hivatalosan lezárult az eljárás, amely három hétig tartott és az Egyesült Államok történetében a harmadik ilyen eset volt.

Donald Trump a Twitteren ünnepelte a győzelmet. Bejelentette egyben, hogy csütörtök délben – magyar idő szerint 18 órakor – beszédet mond a Fehér Házban. Azt írta, hogy félrevezető volt az ellene folytatott impeachment-eljárás. Megjelentetett egyben egy 30 másodperces videót, amelyen ő látható újraválasztási kampányplakátok előtt, évtizedek és évszázadok múlva, a jövőben. Ehhez egy üzenet volt csatolva „Trump4eva” felirattal, ami azt jelenti, hogy mindörökké Trump.

Az elnök ellen tavaly decemberben a képviselőházban indították az alkotmányos felelősségre vonási eljárást. Az volt az egyik vád ellene, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa elleni vizsgálatra kérve nyomást gyakorolt egy idegen állam vezetőjére (Ukrajna elnökére) a 2020-as elnökválasztások előtt. Egy másik vádpontot is kezdeményeztek ellene, amely szerint akadályozta a kongresszust a történtek feltárásában.

Donald Trump végig kiállt az akkor még vélt, most viszont már valós igaza mellett.

(MTI nyomán)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére