Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pert nyert a Facebook ellen egy letiltott komment miatt

888.hu

2018.04.29. 22:00

Pert nyert elsõ fokon B. Gábor a Facebookkal szemben. A berlini tartományi bíróság arra kötelezte a Facebookot, hogy ismét jelenítse meg a felhasználó törölt hozzászólását, és tegye újra elérhetõvé a blokkolt fiókját. Az ítélet mérföldkõnek számít.
BERLIN, 22:00

Pert nyert első fokon B. Gábor a Facebookkal szemben. A berlini tartományi bíróság arra kötelezte a Facebookot, hogy ismét jelenítse meg a felhasználó törölt hozzászólását, és tegye újra elérhetővé a blokkolt fiókját. Az ítélet mérföldkőnek számít.

A Facebook nem kímél senkit, sokszor indoklás nélkül letilt oldalakat, személyeket. Egy éve mi is megtapasztalhattuk ezt.

A Facebook letiltotta a 888-at

A Facebook előzetes figyelmeztetés nélkül felfüggesztette a 888.hu közösségi oldalát. Ma kiderült, hogy a gondolatrendőrség nem Orwell könyvében, nem a távolba nyúló diktatúrákban létezik, hanem itt van közöttünk. Ott virít számítógépünkön, telefonjainkon. Mindenki megtapasztalhatja.

A Facebook algoritmusok segítségével nézi át a megjelent tartalmakat, hozzászólásokat, és a gyanúsabbakat jelzi egy moderátornak, aki arról dönt, hogy törölje-e az adott posztot, hozzászólást és alkalmazzon-e további eszközöket (a profil időleges vagy végleges felfüggesztése). Ez egyre több felhasználóval történik meg világszerte, de talán a leggyakrabban Németországban, ahol nemrég törvényt hoztak a közösségi média tartalmait illetően. Az úgynevezett NetzDG-törvény arra kötelezi az internetes portálokat, hogy a jogsértőnek minősülő hozzászólásokat 24 órán belül töröljék. Ha nem teszik, akkor százezer eurós nagyságrendben mérhető a bírság.

A Németországban élő B. Gábor egyik véleményét jogsértőnek ítélte a Facebook, ezért a hozzászólását törölte, illetve 30 napra letiltotta a felhasználói fiókját is. B. Gábor bírósághoz fordult, és első fokon pert nyert az óriáscéggel szemben – adta hírül a Demokrata.

Az ügy előzménye, hogy a Basler Zeitung 2018. január 8-án megosztotta egyik cikkét a saját Facebook-oldalán, idézve a magyar miniszterelnököt:

Orbán Viktor csodálkozik azon, hogy egy olyan országban, mint Németország, a káoszt, az anarchiát és a határok illegális átlépését jó dolognak tartják és ünneplik.”

B. Gábor ehhez a cikkhez azt a véleményét fűzte, hogy

a németek egyre ostobábbak. Nem csoda, hisz a balos álhírgyártó média szakképzett munkaerővel, csökkenő munkanélküliséggel és Trumppal tömi tele a fejüket.”

Nem sokkal később a Basler Zeitung bejegyzése alatt ez a hozzászólás kapta a legtöbb kedvelést, de a Facebook úgy ítélte meg, hogy a komment jogsértő, ezért jött a már említett törlés, illetve B. Gábor fiókjának felfüggesztése.

A férfi védője, az egyébként Németországban igen elismert Joachim Steinhöfel azzal érvelt, hogy akár osztja valaki a hozzászóló álláspontját, akár nem, mindenképp megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága.

A berlini tartományi bíróság elsőfokú ítélete szerint a Facebooknak 250 ezer eurós közigazgatási bírság terhe mellett megtiltják, hogy a hozzászólást törölje, illetve B. Gábor felhasználói fiókját zárolja.

Az elsőfokú ítéleteket általában nem indokolják meg. Ezúttal azonban a bíróság kimondta, hogy a felhasználóknak nem kell eltűrniük, hogy jogszerű tartalmakat töröljenek a közösségi médiából, a konkrét esetben a törölt tartalom jogszerű és megengedett volt.

A Facebook az elsőfokú ítéletet követően a felhasználói fiókot újra elérhetővé tette, de a hozzászólást nem. A Facebook ügyvédei azt közölték, hogy ismételt ellen­őrzés után arra az eredményre jutottak, a közösségi alapelvek alkalmazása korrekt volt, és a tartalom továbbra sem jeleníthető meg. A Facebook egyébként fellebbezhet az ítélet ellen, mivel az csak elsőfokú eljárásban született.

Ez egy iránymutató ítélet, az első ilyen bírósági ítélet Németországban. Végre van valami kézzelfogható a felhasználók kezében egy konszern átláthatatlan üzelmeivel szemben, amely úgy bánik a saját felelősségével, mintha használt kerékpárokkal kereskedne. Ez az eljárás alapvető jogot érint: a Facebook- vagy Twitter-szolgáltatók jogát arra, hogy szerződésszerűen és jogszerűen eljáró felhasználók hozzászólásait törölhesse, vagy ezen az alapon a felhasználói fiókokat zárolja"

– nyilatkozta a német Presseportalnak Joachim Steinhöfel ügyvéd.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére