Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pert indít több amerikai állam a Facebook ellen

Sümeghi Lóránt

2019.09.07. 09:48

Letitia James, New York állam igazságügyi miniszterének közlése szerint több amerikai tagállam pert indított a Facebook közösségimédia-óriás ellen.

Letitia James leszögezte, hogy a vizsgálatot kétpárti egyetértéssel indítják meg a jövő héten, hogy feltárják, a Facebook csökkentette-e felhasználóinak választási lehetőségeit a verseny elfojtásával, és veszélybe sodorta-e felhasználóinak adatait. A Facebook elleni vizsgálathoz New York mellett eddig csatlakozott

  • Colorado,
  • Észak-Karolina,
  • Florida,
  • Iowa,
  • Nebraska,
  • Ohio,
  • Tennessee
  • és a szövetségi főváros, Washington is.

Valamennyi államban azt feltételezik, hogy a Facebook a közösségi média területén meglévő monopolhelyzetét felhasználhatta a verseny elfojtására.

Ettől függetlenül mintegy tucatnyi amerikai tagállam várhatóan trösztellenes vizsgálatot indít a Google ellen is. A pert indítók azt gyanítják, hogy a Google visszaélt helyzetével a digitális reklámozás piacán. A The Wall Street Journal pénteki értesülései szerint a vizsgálatot Ken Paxton texasi államügyész jelenti be a jövő héten egy médiakonferencián.

A Facebook – amely nemrég egyezett meg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal a hanyag adatkezelés miatt kirótt 5 milliárd dolláros kártérítésben – pénteken nem reagált a tagállami vizsgálatra. A Google együttműködést ígért.

Kiábrándultak a techóriásokból

Az amerikai közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a közvélemény egyre inkább kiábrándul a nagy techóriásokból és különösen a médiaplatformjaikból, jóllehet a felhasználásukról nem mond le. A törvényhozók és a szabályzók ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy néhány óriásvállalat uralkodó szerepre tett szert a kereskedelemben és a kommunikációban egyaránt.

A technológiai ipar szélsőséges koncentrációja rossz a fogyasztó számára, és szerintünk rosszat tesz Amerikának is

– fogalmazott egy júniusban tartott kongresszusi meghallgatáson Herbert Slatery, Tennessee főállamügyésze. Hozzátette: ez eltorzítja a piacot, és visszafogja a kutatás-fejlesztést és az innovációt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére