Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pénzügyi összeomlás szélére kerülhet Ukrajna

888.hu - Magyar Nemzet

2022.09.09. 16:20

Látványosan csökkennek az ukrán devizatartalékok, a folyamathoz akár drámai következmények is kapcsolódhatnak: államcsőd és pénzügyi összeomlás. Ukrajna jelenleg nyugati dotációra szorul és nincs abban a helyzetben, hogy teljes egészében maga határozza meg a saját sorsát alakító körülményeket – írta meg a Magyar Nemzet.

 

A pénzügyi összeomlás szélére kerülhet Ukrajna, ha a Nyugat nem gyorsítja fel a támogatások folyósítását – erre hívták fel a figyelmet elemzők az ukrán devizatartalékok alakulásának vizsgálata után.

Márciusban Ukrajna nemzetközi tartalékai még meghaladták a 28 milliárd dollárt, az összeg azonban folyamatosan csökkent, s július végén már alig lépte túl a 22 milliárd dollárt.

 

Az ukrán jegybank azt közölte, hogy csak júniusban elköltötték a devizatartalék több, mint kilenc százalékát.

A csökkenés üteme annak ellenére is számottevő, hogy minden bizonnyal a tartalékba is kerültek összegek az eddig Nyugatról érkezett támogatásokból.

A devizatartalék apadásának több oka is van, s Ukrajna szempontjából különösen veszélyes, hogy azok közül maga egyet sem igen tud közvetlenül befolyásolni. Az okok egyike, hogy a harcok miatt a hazájukat elhagyó ukrán menekültek külföldön az ukrán számláikról költenek. A külföldön tartózkodó ukránok havonta akár másfél milliárd dollárt is felhasználhatnak a hrivnyában vezetett számláikról. Ez apaszthatja az ukrán jegybank tartalékait. A menekülők száma csak júniusban ötmillió lehetett.

 

Dől az import

Meg kell említeni a kivitel és a behozatal arányának felborulását is. A háború, az orosz előretörés miatt Ukrajna exportlehetőségei jelentősen beszűkültek, érzékletesen példázza ezt az ország két legjelentősebb exportcikkének, a gabonának és a kohászati termékeknek az ügye.

A gabona nagy mennyiségű kivitele csak hónapok múltán, a fekete-tengeri hadi blokád júliusi részleges feloldása után indulhatott meg, de a külföldre eladott gabona még így sem éri el a tavalyi mennyiség felét. A kohászati termékek helyzete ennél is rosszabb, a két legfontosabb üzemet Mariupol bevételekor szinte a földdel tette egyenlővé az orosz hadsereg.

 

Mindeközben az importra egyre nagyobb szüksége van az országnak. Ezek pedig szintén meglátszanak a pénzügyi mutatókon.

Csőd és egyezség

A devizatartalék mértékének esése az államadósság kapcsán is borús jel volt, ami az év elején egyértelműen arra utalhatott, hogy Ukrajnának előbb-utóbb nehézséget jelent majd a törlesztési határidők betartása. Ez utóbb így is lett, Ukrajna augusztusban egyezséget kötött hitelezőinek egy részével húszmilliárd dollárnyi adósság visszafizetésének átütemezéséről. Volt olyan hitelminősítő, amely csődeseménynek ítélte a lépést.

 

Ukrajna pillanatnyi gazdasági helyzete számokban

● Az államadósság megduplázódhat, elérheti a GDP száz százalékát.
● Az ország 35–45 százalékos gazdasági visszaeséssel nézhet szembe idén.
● A költségvetési hiány az esztendő végére ötvenmilliárd dollárra (átszámítva húszezer milliárd forintra) rúghat.
● Ukrán kormányzati körökben a költségvetés egyensúlyban tartásához havi kilencmilliárd dollárt (havi 3600 milliárd forintra) várnak a Nyugatól.
● Ukrajna eddig elvesztette széniparának kétharmadát, gázlelőhelyeinek közel felét, ércbányáinak harmadát.
● Ukrajna ásványkincs-lelőhelyei kétharmadának is búcsút mondhat, ha nem szerzi vissza az elmúlt időkben elszakított területeket.
● A hitelek visszafizetésének nehézségei miatt Ukrajna augusztusban lényegében államcsődöt jelentett.
● Tavasszal a kormányzati bevételek az ország működési és más kiadásainak csupán negyven százalékát fedezték.
● Ukrajna exportképessége egyre romlik, miközben importigénye nő. Az egyik fő exportcikkből, a gabonából a tavalyi mennyiség felét sem vitték ki idén.
● Az ország devizatartaléka márciusban 28,1 milliárd dollár volt, július végén már csupán 22,4 milliárd dollárt tett ki.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére