Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pénzt kapnak a bosnyákok, hogy a nyakukon maradjanak a migránsok

Bertha László

2018.07.25. 15:15

Egymillió euró vissza nem térítendõ támogatást biztosít Bosznia-Hercegovinának a migránsok elhelyezésére az Európa Tanács Fejlesztési Bankja.
SZARAJEVÓ, 15:15

Egymillió euró vissza nem térítendő támogatást biztosít Bosznia-Hercegovinának a migránsok elhelyezésére az Európa Tanács Fejlesztési Bankja.

Az erről szóló dokumentumot Szarajevóban írta alá a fejlesztési bank (CEB) részéről Rosa María Sánchez-Yebra Alonso alelnök, valamint Peter Van der Auweraert, a Nemzetközi Migrációs Szervezet boszniai koordinátora.

Az összeget egy Szarajevótól nem messze fekvő volt kaszárnya felújítására költik, mely befogadó központként működik majd a jövőben. Erről a bosznia-hercegovinai központi kormány korábban döntött.

Samir Rizvo, a biztonsági minisztérium államtitkára szerint nem okozott problémát megállapodni a helyi önkormányzattal a migránsok elhelyezését illetően. Megjegyezte azonban, hogy a Horvátországgal határos Una-Szanai kantonban az összes járás visszautasította egy ideiglenes menekültközpont létrehozását.

A rendőrség adatai szerint Bosznia-Hercegovinába az év eleje óta több mint 9 ezer migráns érkezett, jelenleg pedig négy és fél ezren lehetnek az országban. Többségében épp az Una-Szanai kantonban vannak Bihac környékén, különböző parkokban és romos épületekben. Az illegális bevándorlók Nyugat-Európába akarnak eljutni, de a szigorított horvát határvédelem miatt nem tudnak továbbmenni, így nem kizárt, hogy az őszt is megvárhatják Boszniában. Az államnak pedig nincs arra pénze, hogy fedett helyet és ellátást biztosítson a migránsok számára.

A legfelsőbb bosznia-hercegovinai vezetés kedden Szarajevóban ülésezett, ahol megoldásokat keresni a migrációs problémára, de egyelőre nem jártak sikerrel.

Mladen Ivanic, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja az ülést követően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi migrációs hullám komolyan veszélyeztetheti az ország stabilitását. Megítélése szerint le kell zárni a szerbiai és montenegrói határokat, ahonnan a migránsok érkeznek.

A határok ellenőrzése az egyetlen megoldás a problémára”

– húzta alá Ivanic, majd hozzátette, hogy augusztus 1-jén összeül az államelnökség, és megpróbál döntést hozni azokról az intézkedésekről, amelyeket mielőbb meg kell tenni.

Azért került az ország ilyen helyzetbe, mert mások szigorúbban védik a határaikat, és ezt már Bosznia-Hercegovinának is rég meg kellett volna tennie”

– fűzte hozzá a politikus az MTI beszámolója szerint.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére