Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Öt éve kezdõdött az iráni nõk forradalma - egyre többen dobnák le a fejkendõt

888.hu

2018.05.19. 22:58

Öt évvel ezelõtt indította útjára mozgalmát Masih Alinejad, egy iráni származású nõ. Azóta nõk ezrei csatlakoztak hozzá Iránban és még többen a világ többi részén. A mozgalom tagjai a keményvonalas muszlimok által a nõk hajának, arcának és sokszor teljes testének elfátyolozása ellen, vagyis a hidzsáb viselése ellen küzdenek. A mozgalom évtizedek óta nem látott tiltakozásokhoz vezetett Iránban, ám úgy tûnik, hogy a cél elérése még igen messze van.

A mozgalom egy fényképpel kezdődött. Alinejad egy iráni hegyi úton vezetett és élvezte a vezetés szabadság és azt, hogy az autóban nem kellett használnia a kendőt. Márpedig az iráni nők ritkán tapasztalhatják meg a szabadság érzését. Ezt a pillanatot le is fényképezte és kirakta közösségi oldalára a #MyStealthyFreedom hashtaggel és arra biztatta nőtársait, hogy osszák meg a közösségi médiában a szabadság apró, lopott pillanatait. Azóta több hashtag is kapcsolódik a mozgalomhoz: #whitewednesdays, #girlsofenghelabstreet, #mycameraismyweapon – írja a BBC.

Alinejad azóta 2,5 millió követővel rendelkezik világszerte, ám a népszerűségnek megvolt az ára.

Önéletrajzi könyvében, The Wind In My Hair című írásában az iráni nő arról ír, hogy egy keményvonalas muszlim családban nőtt fel, így folyton el kellett takarnia a haját. Emiatt kialakult benne az igazságtalanság érzete, hiszen a kultúrája folyamatosan jelezte felé alacsonyabb rendűségét.

Alinejad 2009-ben az USA-ban költözött, és 2014-ig rendszeresen hazalátogatott, ám ma már azonnal letartóztatnák, ha Irán területére lépne. A családját szintén vegzálják a hatóságok: szülei nem hagyhatják el az országot, apja pedig már nem beszél vele.

Jelenleg napi szinten kap halálos fenyegetéseket.

Eközben a kormány elkezdett arról beszélni, hogy a hidzsáb valójában megmutatja a nők erejét"

– mondta Alinejad.

2017 decemberétől a mozgalom minden eddiginél felkapottabb lett és egyre több nőt tartóztattak le, mivel egyre gyakoribbak lettek a hidzsábellenes tüntetések. A rendőrség akkor közleményt adott ki, amelyben mindenkit megfenyegettek: akik ilyen demonstráción vesznek részt, azok 10 éves börtönbüntetésre számíthatnak.

2018 áprilisában közzétett egy videót az Instagram-csatornáján, amelyet 3 millióan láttak és amelyen női erkölcsrendészek kapnak el egy nőt, akinek túl laza a kendő a fején. A videó elég felkavaró.

 

 

Masih Alinejad (@masih.alinejad) által megosztott bejegyzés,

 

A mozgalom egyes tagjai ennél is rosszabbul jártak. A BBC által álnéven Nilofernek nevezett nőt a hatóságok elkapták egy hidzsábellenes tüntetésen, zárkába tették, kínozták és verték.

Mindezek ellenére az iráni nők között egyre nagyobb a hidzsábbal és a fejkendővel szembeni ellenszenv.

Ezek a nők nem várnak arra, hogy a hidzsábra vonatkozó törvények megváltozzanak, ők maguk akarják őket megszüntetni"

– mondta Alinejad a mozgalmáról.

Mindeközben a Soros-alapítvány Európában megvédené ezt a szokást

Soros alapítványa egy 104 oldalas tanulmányban szörnyülködött nemrég az európai állapotok láttán, ugyanis 3-ból 1 országban valamilyen módon betiltották vagy korlátozták a burka, a fejkendő és a hidzsáb használatát közterületen vagy a hivatalos helyiségekben.

A Nyílt Társadalom Alapítvány szerint mindez a női szabadságjogok megsértése. Ehhez csak gratulálni lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére