Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összezár az Európai Bizottság a Brüsszelt behálózó Selmayr védelmében

Forisek Ádám

2018.12.04. 14:00

A könyörtelen, machiavellista politikus hírében álló Martin Selmayr botránya februárban robbant ki: Jean-Claude Juncker jobbkeze gyakorlatilag villámgyorsan dolgozta át magát az Európai Bizottságon, aminek végül az lett az eredménye, hogy õt választották meg a szervezet fõtitkárának. Minden jel szerint azonban hiába a felháborodás, a politikus bebetonozta magát a szervezetbe.

Martin Selmayr ügyét mi is végigkövettük a 888-on, de azért érdemes összefoglalni, miről is van szó. A korábban Jean-Claude Juncker kabinetfőnökeként tevékenykedő politikust februárban gyakorlatilag a nyilvánosság kizárásával, teljesen váratlanul választották meg az Európai Bizottság főtitkárának.

Több híradás arról számolt be, hogy Selmayr jelölése a legutolsó pillanatban került bele a napirendbe, így voltak biztosok, akik semmit nem tudtak az egész ügyről. Szárnyra kaptak olyan híresztelések is, hogy a német politikust csak azért nevezték ki rövid időre főtitkárhelyettesnek, hogy papíron meglegyen a szükséges tapasztalata, hogy aztán a gyanús hirtelenséggel visszavonuló addigi főtitkár, Alexander Italianer helyére léphessen.

A főtitkár áll a bizottság tisztviselői hierarchiájának élén, összesen 33 ezer közszolga irányításáért felel. Emellett ő irányítja a döntéshozatali folyamatot, felügyeli az adminisztrációt, és megbizonyosodik afelől, hogy minden kezdeményezés a politikai vezetés által kiadott irányt kövesse.

Az állóvizet rendesen felkavarta Selmayr kinevezése, az unió ombudsmanjaként tevékenykedő Emily O’Reilly hivatalos vizsgálatot indított az ügyben. Az ír ombudsman a kinevezés átláthatósága mellett az Európai Bizottság átpolitizált munkavégzését is felrója a szervezetnek. 

Az ombudsman aggályaira Günther Oettinger uniós költségvetési biztos reagált, aki szerint Emily O'Reilly nem beszélt sem Italianerrel, sem utódjával, Selmayrral. Oettinger elmondása szerint mind Juncker, mind Selmayr az utolsó pillanatig győzködni próbálta Italianert arról, hogy maradjon pozíciójában. Ez már csak azért is furcsa, mert Italianer lemondása mindenkit meglepetésként ért, és ezt tekintve Selmayr villámgyors kinevezése minimum gyanússá válik.

És hogy miért aggályos ez az egész ügy?

Többen azért is vitatják Selmayr főtitkári pozícióját, mert német. Vissza-visszatérő kritika, hogy Németországnak túl sok hatalma van az Európai Unión belül. Erről korábban maga Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) korábbi elnöke (2013. április – 2015. október) írt cikkében, amelyben név szerint is említi Selmayrt.

Mint írja,

mára az európai intézmények, különösen az Európai Bizottság a német kormány meghosszabbított karjává vált."

Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban Malosse szerint, mint hogy Angela Merkel német kancellár – egy közel száz országban jelen lévő német médiaóriás, a Bertelsmann lobbistáját – Martin Selmayrt ültette Juncker nyakára kabinetfőnöknek.

Beszédes az is, hogy a Politico német kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, Selmayr számos alkalommal segítette Berlint, többek között a migrációs válság idején is, így érthető módon a berlini kormányzat "örül annak", hogy Selmayrnak stabil pozíciója van a brüsszeli bürokráciában. S hogy mitől annyira stabil?

A főtitkári székben ülő személyt nem kell minden ötödik évben újraválasztani. Tehát amennyiben az aktuális politikai felettesei meg vannak elégedve Selmayr munkájával, gyakorlatilag nyugdíjas koráig stratégiai pozícióból irányíthat egy több ezer tisztségviselőt tömörítő gépezetet.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Puskás-díj: Zsóri Dániel ollózós gólja bekerült a tíz legszebb találat közé

A jelöltekre szeptember elsején éjfélig lehet szavazni a FIFA oldalán.

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Több mint kétszáz NDK-beli állampolgár rohant át magyar területről Ausztriába a Sopron és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közti földúton, ahol a rendezvény idejére megnyitották a határt. Több ezer magyar és osztrák találkozott az első alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényen: a Páneurópai Pikniken, melyet Sopron közelében rendezett meg a Páneurópai Mozgalom és a Magyar Demokrata Fórum.

Orbán-Merkel találkozó: Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog

Orbán-Merkel találkozó: Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog

A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Angela Merkel Sopronban, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójának alkalmából tartott istentiszteleten beszélt erről.

Orbán: „Ha hiszünk benne, Európa erős, gazdag otthona marad az európai népeknek”

Orbán: „Ha hiszünk benne, Európa erős, gazdag otthona marad az európai népeknek”

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.

Így fogadta Orbán Viktor a német kancellárt

Orbán Viktor kormányfő a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából fogadta Sopronban Angela Merkel német kancellárt.

Szakértő: nem jogszerű az NGO-s migránshajók magatartása

Nem jogszerű az a magatartás, amit a civil mentőhajók folytatnak a líbiai felségvizeken – mondta Tóth Norbert nemzetköz jogász hétfőn az M1-en.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére