Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összeomlóban a baloldali koalíció Szlovéniában

Bokor Gábor

2019.11.08. 13:00

Eleve gyenge lábakon állt.

Egymásnak feszült az amúgy is gyenge lábakon álló ötpárti koalíció Szlovéniában. A helyzetről a Magyar Hírlapnak adott jelentést Janez Jansa, a legnagyobb szlovén ellenzéki párt vezetője. A napokban vesztette el többségét a Marjan Šarec vezette szlovén kormány, miután a Baloldal (Levica) megvonta tőle a támogatását. A kisebbségi kormányt öt párt alkotja: Šarec Listája (LMŠ), a szociáldemokraták (SD), a Miro Cerar külügyminiszter vezette Modern Centrum Párt (SMC), Alenka Bratušek insfrastrukturális miniszter pártja (SAB), valamint a Karl Erjavec védelmi miniszter által vezetett Szlovén Nyugdíjasok Demokratikus Pártja (DeSUS). Együtt 43 szavazatuk van a 90 fős törvényhozásban.

A Baloldal kilenc mandátummal támogatta a kormányt kívülről, azonban az volt a feltételük, hogy mihamarabb szüntessék meg az úgynevezett kiegészítő egészségbiztosítást. A hét közepén azonban a parlament ezt leszavazta, mivel az félmil­liárd euró hiányt okozna jövőre a költségvetésben. A szlovén kormányfő úgy látja, ki tudja tölteni a hivatali idejét, és újrakezdené az egyeztetéseket a Baloldallal. A kabinet azonban könnyen bukhat, amennyiben nem szerzik meg három ellenzéki támogatását, és emiatt nem tudják még ebben a hónapban elfogadni az új költségvetést.

A szlovén sajtó szerint a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) négy képviselője vagy az olasz kisebbségi képviselő, Felice Žiža és a magyar Horváth Ferenc is kisegítheti a kabinetet.

Janez Jansa | Fotó: AFP

A kormány összeomlása elindult, de nem egyik napról a másikra történik meg. A két kisebbségi képviselő, valamint az SNS-esek segítségével a kabinet túlél, de a hatalma korlátozva lesz. A fő problémájuk, hogy csökkenni kezdett a gazdasági növekedés, és mivel egy sokat költő, óriási étvágyú kabinetről van szó, a következő büdzsé alighanem lerombolja a kormányt

– mondta a legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, Janez Jansa, aki arra is rámutatott, hogy a koalíciót öt olyan kispárt alkotja, amely azonos választói bázisért verseng egymással.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére