Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összecsaptak Jeruzsálemben a muzulmán hívők a rendőrséggel

888.hu

2021.07.18. 17:00

Vasárnap reggel a muzulmán hívők elbarikádozták magukat az Al-Aksza mecset mellett, hogy megakadályozzák a zsidó látogatók érkezését. A rendőrség tömegoszlató eszközökkel, többek között gumilövedékekkel űzte el a jelentésük szerint feléjük köveket dobáló palesztinokat.

 

Később több mint ezer zsidó ment a Templom-hegyre, ahol a zsidók első és második szentélye állt, amelyet ezen a napon romboltak le i. e. 586-ban a babiloniak, majd i. sz. 70-ben a rómaiak.

A palesztin média szerint több palesztin aktivistát őrizetbe vettek a rendőrséggel történt összecsapások után. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász elítélte és veszélyesnek nevezte az izraeli eszkalációt.

A szentély pusztulásának évfordulója, a tisa beáv a zsidó vallás legfontosabb böjt- és gyásznapja. Az egykori zsidó szentély helyén a középkor óta az Al-Aksza mecset áll, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye.

A reggeli összecsapásokat követően Naftali Bennett miniszterelnök helyzetértékelő megbeszélést folytatott Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel és Kobi Sabtai rendőrfőkapitánnyal. A tanácskozáson a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a zsidók templom-hegyi látogatásának folytatása és a rend biztosítása mellett döntött.

Az egyezmények szerint a Templom-hegyet, arab nevén a Haram al-Sarifot muzulmánok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A zsidóknak szabad látogatniuk a helyet, de ott tilos imádkozniuk.

A Templom-hegyen történt május közepi összecsapások vezettek az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász közötti, Falak őrzői elnevezésű hadművelethez. Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet, ahol az óváros és benne a Templom-hegy található.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére