Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összeáll a CDU a szélsőbaloldallal

Pörge Béla

2020.02.22. 10:08

Aztán 2021-ben ismét választások lesznek Türingiában, miután korábban „nem megfelelő” eredmény született a német tartományban.

Ideiglenes kormány felállításáról és előre hozott választásról állapodott meg pénteken a németországi Türingiában a legutóbbi helyi törvényhozási voksoláson kisebbségbe került baloldali koalíció és a CDU a tartomány kormányozhatóságát veszélyeztető politikai válság feloldására – írja az MTI.

Az erfurti Landtagban tartott csaknem egész napos egyeztetés után, pénteken késő este ismertetett megállapodás szerint március 4-én megválasztják miniszterelnöknek Bodo Ramelow korábbi kormányfőt, a szélsőbaloldali Die Linke politikusát, és bő 13 hónappal később, 2021. április 25-én törvényhozási voksolást tartanak.

A Die Linkének és eddigi koalíciós társainak, a szociáldemokratáknak (SPD) és a Zöldeknek együtt 42 képviselőjük van a 90 tagú tartományi gyűlésben. Az abszolút többséghez 4 mandátum hiányzik.

A CDU vállalta, hogy a miniszterelnök-választás első fordulójában – titkos szavazáson – legkevesebb 4 képviselőjük Bodo Ramelow-ra voksol.

A kereszténydemokraták azt is vállalták, hogy egy úgynevezett stabilitási paktum keretében külső támogatást biztosítanak a 2021-es költségvetés elfogadásához, és nem fognak össze a tőlük jobbra álló AfD frakciójával és az FDP képviselőcsoportjával a Die Linke-SPD-Zöldek összetételű kisebbségi kormány parlamenti kezdeményezéseinek megakadályozására.

A megállapodás egy sor tervezett kormányzati intézkedés támogatásáról is rendelkezik, a többi között egy csaknem 600 millió eurós (205 milliárd forint) beruházási program elindításáról. A legfőbb cél a 2021-es büdzsé megalkotása. Amint ez sikerül, a kormánypárti frakciók és a CDU képviselőcsoportja közösen kezdeményezi a Landtag feloszlatását és az új választás kiírását 2021. április 25-re.

A CDU hangsúlyozta, hogy továbbra is mély világnézeti és ideológiai különbségek határolják el a Die Linkétől, de konstruktív ellenzéki pártként Türingia érdekében hajlandó az átmeneti időre szóló és előre meghatározott projektekre épülő együttműködésre.

A korábbi NDK területén fekvő, 2,1 millió lakosú tartományt a 2014-2019-es ciklusban törvényhozási többségre támaszkodva irányította a Die Linke, az SPD és a Zöldek koalíciója. A 16 német tartomány között Türingia volt az egyetlen, amelyben az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Die Linke vezetésével működött kormány.

A párt a tavaly októberi Landtag-választáson is az első helyen végzett, de az SPD visszaesése és az AfD előretörése miatt elveszett a parlamenti többség.

A három párt hónapokig tartó egyeztetések után úgy döntött, hogy megpróbál kisebbségben kormányozni. Kísérletük február elején kudarcba fulladt, mert a Landtagban a CDU-frakció nem volt hajlandó külső támogatóként megszavazni Bodo Ramelow-t miniszterelnöknek. Arra hivatkoztak, hogy a CDU nem működhet együtt az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből létrejött Baloldallal.

A miniszterelnök-választáson végül az FDP jelöltje, Thomas Kemmerich nyerte el a tisztséget. Ez országos politikai válsághoz vezetett, mert a liberális aspiráns megválasztásához pártja, a CDU és az AfD képviselői együtt biztosították a többséget, holott mind a liberálisok, mind a kereszténydemokraták kizárják az együttműködést az AfD-vel. A voksolás titkos volt, és az AfD nem jelentette be nyilvánosan előre, hogy a harmadik, döntő fordulóban képviselőik mind kihátrálnak saját jelöltjük mögül, és átszavaznak az FDP-s aspiránsra.

Thomas Kemmerich elfogadta az eredményt, és letette a miniszterelnöki esküt, de az országos felháborodás miatt a megválasztása után egy nappal bejelentette (közvetlenül azután, hogy Angela Merkel is erre szólította fel...), hogy lemond a tisztségről, amint megtalálják a távozás jogilag megfelelő módját. A politikus így hivatalosan továbbra is Türingia miniszterelnöke, bár a kormányfői feladatokat nem látja el, fizetését jótékonyságra fordítja. Kabinetjében miniszterek sincsenek, az aktuális ügyeket az előző kormány államtitkárai viszik.

A válság tovagyűrűző hatásaként a CDU szövetségi elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer bejelentette, hogy távozik tisztségéből, amint kiválasztják az utódját.

OLVASTAD MÁR?

Karantén alá kerül két migránstábor Görögországban

Á, dehogy van összefüggés a migráció és a koronavírus között.

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Mozgalmas nap volt a mai: Magyarország az éves jövedelmének ötödét a fordítja a koronavírus elleni harcra, sőt Karácsony Gergely és a főbb városok polgármestereinek bevonásával tárgyalt a minszterelnök a jövőbeli intézkedésekről. Mindeközben kötelező ellenőrzést rendelt el az országos tisztifőorvos az idősotthonoknál.

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

A forint árfolyama szerdán ismét gyengült, noha a Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentései nyomán a romló tendencia azonnal megfordult, s a magyar fizetőeszköz látványosan két százalékot erősödött.

Holnap jelentik be a vírus elleni védekezés további lépéseit

Csütörtökön, a szakértőkkel való egyeztetés után jelenti be a további intézkedéseket a miniszterelnök.

Veszélyhelyzetben, és utána is még 15 napig érvényesek lesznek a lejárt okmányok

Veszélyhelyzetben, és utána is még 15 napig érvényesek lesznek a lejárt okmányok

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzetben is, annak megszűnését követő 15 napig érvényesek – közölte a rendőrség.

Negyven fertőzött is lehet a Charles De Gaulle repülőgép-hordozón

Negyven fertőzött is lehet a Charles De Gaulle repülőgép-hordozón

A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja – közölte szerdán a francia hadügyminisztérium, egy héttel azután, hogy a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozó-hajón tört ki a koronavírus-járvány.

Megint összeomlott egy híd Olaszországban

Megint összeomlott egy híd Olaszországban

Összeomlott egy 400 méteres híd Aulla közelében Észak-Olaszországban ma délelőtt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére