Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Oroszországban és Ukrajnában is terjed a járvány

Ányos Miklós

2020.03.25. 14:44

Oroszországban egy nap alatt 163-mal nőtt, így 658-ra emelkedett az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma – jelentette be Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában.

Ez az eddigi legjelentősebb egy nap alatt regisztrált növekmény. A Covid-19 betegség a 85 régió közül immár 55-ben van jelen. Moszkvában a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 410-et, ami 120 új pácienst jelent. Január óta 193 ezer vizsgálatot végeztek el. A hivatalos adatok szerint a járványnak nincs közvetlen áldozata, a gyógyultak száma 29. Az országban 112 ezren élnek önkéntes karanténban.

Az orosz vasúttársaság szerdán elkezdte a leállítani és ritkítani a belföldi hosszú távú vonalakon közlekedő vonatokat. Az intézkedés érinti egyebek között a Moszkva és Szentpétervár közötti közlekedést is.

Az orosz kormány kedden arra utasította a régiókat, hogy zárják be a mozikat és az éjszakai szórakozóhelyeket. Moszkvában engedélyezték a könnyű lefolyású Covid-19-ben szenvedő betegek otthoni ápolását, a szentpétervári kórházakban pedig megtiltották a beteglátogatást.

A Vedomosztyi című gazdasági napilap értesülése szerint Szergej Sojgu hétfői damaszkuszi látogatásának célja annak megakadályozása volt, hogy a harcok újbóli fellángolása miatt Oroszország, Törökország és Szíria eszközöket kényszerüljön elvonni a koronavírus terjedése elleni harctól.

Az Aeroflot közölte, hogy a koronavírus terjedése miatt bevezetett nemzetközi korlátozások kezdete óta európai városokból 68 ezer utast szállított Oroszországba. Julija Szpivalova, az orosz légitársaság szóvivője szerint a vállalat utasszállítói március 14. és 24. között 48 ezer orosz állampolgár visszatérését tették lehetővé. Mint mondta, az orosz utasszállítók a legtöbb utast Berlinből, Párizsból, Amszterdamból, Prágából és Budapestről hozták el.

A nyugat-ukrajnai Ternopil egyik kórházában meghalt egy 68 éves koronavírusos beteg férfi – számolt be szerdán a fertőzés elleni küzdelemmel foglalkozó regionális központ. Vele együtt így szerdára négyre emelkedett a betegség ukrajnai halálos áldozatainak száma, a megerősített fertőzötteké pedig egy nap alatt 29 újabb esettel 113-ra nőtt az országban.

Büntetőeljárást indítottak a hatóságok egy kijevi magánklinika ellen, mert elmulasztotta közölni az egészségügyi minisztériummal, illetve az állami közegészségügyi központtal, hogy egy páciensük tesztje pozitív lett – közölte a fővárosi rendőrség.

Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök egy sajtóinterjúban kifejtette: az éjszakai kijárási tilalom bevezetése megakadályozná, hogy fosztogatások kezdődjenek az ukrán fővárosban.

Mivel a vállalkozások és üzletek bezártak, a bűnözők kihasználhatják ezt a lehetőséget, és nekiállhatnak fosztogatni. Emiatt hasznos lenne az éjszakai kijárás tilalma

– érvelt a rendőrfőnök. Megjegyezte, hogy egyelőre a bűnügyi helyzet a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott korlátozó intézkedések bevezetése óta nem változott lényegesen a fővárosban.

Március 27-től a kelet-ukrajnai Dnyipróban is bevezetik a Kijevben múlt szombat óta érvényben lévő korlátozást, amely szerint a tömegközlekedési eszközöket csak az egészségügyi intézmények, a gyógyszertárak és a stratégiai fontosságú vállalatok dolgozói vehetik igénybe. A városban – éppúgy, mint Kijevben – már egy hete nem közlekedik a metró. Hasonló intézkedést léptettek életbe szerdától Odesszában is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy szerdára virradóan két charterjárat indult el összesen 430 ukránnal a fedélzetén Kijevbe Törökországból. Az evakuálások megkezdése óta már több mint 72.300 ukrán állampolgár érkezett haza a külügyminisztérium segítségével külföldről, közülük mintegy 5500-an a Lengyelországból és Lettországból eddig indított 9 evakuációs vonaton. Az infrastrukturális minisztérium közlése szerint csütörtökön két újabb vonatot indít az ukrán állami vasúti társaság Lengyelországba ukrán állampolgárok hazaszállítására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére