Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Oroszország nem szándékozik nyíltan beavatkozni az ukrajnai konfliktusba

888.hu, MTI

2021.04.07. 22:00

Ezt Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára jelentette ki szerdán a Kommerszant című lapnak nyilatkozva.

 

Patrusev arra a kérdésre válaszolt így, hogy vannak-e olyan határok, „vörös vonalak”, amelyek átlépése esetén Moszkva kész lenne a nyílt intervencióra.

Nem szövögetünk ilyen terveket, nem. De figyelmesen nyomon követjük a helyzet alakulását. Ennek alapján fogunk konkrét döntéseket hozni”

– mondta.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. A térségben gyakorivá váltak a tűzharcok, amiért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást tették felelőssé.

Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében hajtott végre csapaterősítést.

Patrusev hangoztatta, hogy a konfliktus kiéleződése szerinte Ukrajna súlyos belső problémáinak következménye.

A biztonsági kérdésekben illetékes orosz tisztségviselő hangsúlyozta, hogy Oroszország azt követően sem akar hidegháborút az Egyesült Államokkal, hogy Joe Biden amerikai elnök egy televíziós interjúban de facto gyilkosnak minősítette orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint.

A politikai helyzet ma valóban kedvezőtlen, a két ország viszonya a legrosszabb a hidegháború lezárása óta. Ugyanakkor Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatainak sokéves története azt mutatja, államaink a döntő pillanatokban be tudták bizonyítani, hogy képesek az együttműködésre, tekintet nélkül az ellentétekre”

– fogalmazott.

Petrusev szerint Moszkva nem szeretné, ha a Biden kijelentése miatti konfliktus miatt le kellene mondani egy csúcstalálkozó lehetőségéről. Azt mondta, a Kreml nem vár bocsánatkérést, mert a gyakorlat, egyebek között a Hirosimára „szükségtelenül” ledobott atombomba esete is bebizonyította, hogy az amerikaiak „elviekben nem képesek a bocsánatkérésre”.

Meglátása szerint „az orosz és az amerikai népnek ma nincs oka az ellenségeskedésre”, mert nem választja el őket ideológiai ellentét. Kifejezte reményét, hogy Washingtonban „felülkerekedik a józan ész”, és úgy vélekedett, hogy számos lehetőség van az együttműködésre, miközben a Covid-19-világjárvány hatására felerősödtek a globális stabilitást fenyegető veszélyek. Pozitív példaként említett a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött új START-szerződés hatályának meghosszabbítását.

Készek vagyunk a párbeszédre a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekben, és reméljük, hogy az Egyesült Államok érdeklődést mutat ez iránt”

– fogalmazott.

A tisztségviselő, aki korábban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója is volt, arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország is fenyegetést lát-e az Egyesült Államokban, azt mondta: a fő veszélyt Moszkva most a világjárványban látja, és kiderült, hogy a Covid-19 miatt több mint 560 ezer embert elveszített Amerika számára sem Moszkva jelenti a fő veszélyt.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az „egoizmust tanúsító” Washingtonnal szemben Moszkva „aktívan segít másoknak”. Állítása szerint Oroszország „sosem játszott politikai játékot” emberek egészségének rovására.

Patrusev kifogásolta, hogy az Egyesült Államok – amellett, hogy elutasítja a kiberbiztonsági együttműködést – „abszolút alaptalanul” kibetámadásokkal vádolja Oroszországot. Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára azt mondta, hogy Moszkvának nincs köze az amerikai kormányzati komputerek tízezreibe a Solar Winds szoftver feltörésével történt behatolásokhoz.

Mint mondta, nem kizárt, hogy a támadásban részt vettek orosz állampolgárok, köztük olyanok is, akik Oroszországban élnek, de az orosz államnak ehhez „semmi köze sem volt”. Rámutatott, hogy az amerikaiak semmivel sem bizonyították állításaikat.

Arra a felvetésre, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) küldöttsége nem Kínában talált bizonyítékot a SARS-CoV-2 vírus mesterséges eredetére, Patrusev kételyeit fejezte ki azokkal az amerikai ellenőrzés alatt álló biológiai laboratóriumokkal kapcsolatban, amelyeket az Oroszországgal és a Kínával határos országokban hoztak létre. Az orosz tisztségviselő által megfogalmazott gyanú szerint noha ezek hivatalosan veszélyes kórok leküzdésében nyújtanak segítséget, a környező területeken a régióra nem jellemző betegségek ütötték fel a fejüket.

„Ön azt akarja mondani, hogy az amerikaiak ott biológiai fegyvert fejlesztenek?” – hangzott a Kommerszant kérdése.

Alapos okunk van feltételezni, hogy ez így van”

– felelte Patrusev.

Az orosz tisztségviselő ismételten tagadta, hogy Moszkvának köze lenne Szergej Szkripal, a brit oldalra átállt orosz hírszerző és Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezéséhez. Megismételte Moszkva hivatalos álláspontját, miszerint Moszkva a vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel összhangban, nemzetközi ellenőrzés alatt megsemmisítette fegyvereinek ezt a kategóriáját.

A NATO Oroszország feltartóztatását célzó politikájával kapcsolatban rámutatott, hogy a transzatlanti szövetség katonai költségvetése 24-szerese az oroszénak. Az Európai Unióról azt mondta, hogy az orosz fél nem fog dörömbölni a bezárt ajtón, de kész az együttműködésre.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsány hazudni tanít...

Gyurcsány hazudni tanít...

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezető osztott meg közösségi oldalán egy videót, melyben az „őszödi böszme” azokat a tipikus hazugságmódokat sorolja fel, amelyeket a többi baloldali ellenzékkel közösen szívesen felhasznál.

Bíróság elé állítják Matteo Salvinit, amiért megvédte hazáját az illegális migrációtól

Bíróság elé állítják Matteo Salvinit, amiért megvédte hazáját az illegális migrációtól

A közösségi oldalán hangoztatta, hogy a haza védelme minden állampolgár szent kötelességének számít: „Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat? Emelt fővel vállalom az olaszok nevében is, első Itália!” – írta a legnagyobb olasz párt vezetője.

Gyurcsány beélesítette Klára asszonyt

Gyurcsány beélesítette Klára asszonyt

„Szívügyünk, hogy létrehozzuk az európai Magyarországot. És erre Dobrev Klára a garancia!” – írja a Demokratikus Koalíció szombat reggel közösségi oldalán, nyilván Gyurcsány Ferenc instrukciói alapján. Az ember vakarja a fejét, hiszen ami a DK-nak szívügye, főleg, ha az Dobrev Klára, az a magyaroknak jót nem jelent.

Megint csúszik a Fradi megkoronázása

Megint csúszik a Fradi megkoronázása

Még mindig nem bajnok a Fradi. Pedig az optimistább szurkolók már már jó egy hete előre iszogatnak a medve bőrére. Azaz arra, hogy matematikailag sem maradjon kétség afelől, hogy a Ferencvárosé az aranyérem, ám a múlt héten a Puskás Akadémia (1-1), majd ma a Kisvárda (0-0) szerzett pontokat az ünneplésre készülő zöld-fehérektől.

Gyurcsányék lapja közvélemény-kutatásba kezdett, Jakab pedig táncra perdült

Gyurcsányék lapja közvélemény-kutatásba kezdett, Jakab pedig táncra perdült

Magyarország elérte a mai napon a 3 millió 250 ezer beoltottat, mely csak növekedni fog a bejövő újabb 1 millió kínai védőoltással. Valamint az oltási kampányban résztvevő Nagy Tímea 2x olimpiai bajnok párbajtőröző is nyilatkozott lapunknak.

Orbán Viktor: 3 250 000 honfitársunk beoltva

A magyar miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg a remek hírt arról, hogy elértünk egy újabb mérföldkövet.

A nagy képmutatás az abortuszról

A nagy képmutatás az abortuszról

Az elmúlt időszakban felerősödtek az abortuszpárti hangok az Európai Unióban – Manfred Weber is a támogatók oldalán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére