Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Oroszország és Ukrajna hivatalosan is katonai konfliktusba keveredhet?

Vincze Viktor Attila

2016.11.30. 19:28

Fokozott készültségbe helyezték Krímben az orosz légvédelmi erõket, miután Ukrajna bejelentette, hogy december 1-jén és 2-án rakétagyakorlatot tervez végrehajtani a Fekete-tenger felett. Kijev az orosz fenyegetés ellenére sem áll el a hadgyakorlat megtartásától. Elemzõk szerint nem zárható ki akár egy ukrán-orosz katonai összecsapás kiprovokálásának a veszélye sem Petro Porosenko részérõl, hogy így terelje el a figyelmet Ukrajna gazdaságának csõdközeli állapotáról.
KIJEV, 19:28

Fokozott készültségbe helyezték Krímben az orosz légvédelmi erőket, miután Ukrajna bejelentette, hogy december 1-jén és 2-án rakétagyakorlatot tervez végrehajtani a Fekete-tenger felett. Kijev az orosz fenyegetés ellenére sem áll el a hadgyakorlat megtartásától. Elemzők szerint nem zárható ki akár egy ukrán-orosz katonai összecsapás kiprovokálásának a veszélye sem Petro Porosenko részéről, hogy így terelje el a figyelmet Ukrajna gazdaságának csődközeli állapotáról.

Az orosz szövetségi légi-közlekedési hatóság, a Roszaviacija közölte: Ukrajna egyoldalúan, a nemzetközi megállapodásokat megsértve úgy döntött, hogy csütörtökön és pénteken rakétakilövéseket hajt végre az Oroszországi Föderáció szuverén légterében, ami veszélyezteti a légi közlekedést. Kijev erről először a múlt csütörtökön adott ki hivatalos nemzetközi légügyi értesítést (NOTAM).

A moszkvai közlés szerint Ukrajna kedden újabb NOTAM-okat bocsátott ki, amelyekben újabb veszélyeztetett övezeteket jelölt ki a Fekete-tenger nemzetközi vizein, valamint részben az Oroszország által saját területi vizeinek tekintett területek fölött, a Krímtől délnyugatra és délkeletre.

Az állami hírügynökséget, a TASZSZ-t az orosz hadsereg úgy tájékoztatta, hogy fokozott készültségbe helyezték Krímben az orosz légvédelmi erőket, miután Ukrajna bejelentette, hogy december 1-jén és 2-án rakétagyakorlatot tervez végrehajtani a Fekete-tenger felett. A fokozott készültség a légvédelemnek nemcsak a szárazföldi, hanem a Fekete-tengeri Flotta hajóira telepített eszközeire is kiterjed.

Ukrán sajtóértesülések szerint az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím körzetének légterébe. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő "újabb nagyszabású provokációnak" minősítette a tervezett ukrán rakétakilövéseket, amelynek célja szerinte a két ország közötti konfliktus elmélyítése, valamint annak kimutatása, hogy szüksége van Ukrajnának más országok, köztük az Egyesült Államok oltalmára.

Sajtójelentések szerint Oroszország Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepített a közelmúltban a Krím félszigetre a már eddig is ott állomásoztatott légierőt és légvédelmi rakéta egységeket kiegészítve.

Oroszország 2014 februárjában – napokkal a Majdan-tüntetések nyomán bekövetkezett kijevi hatalomváltás után – megszállta, majd egy helyi népszavazást rendezve még márciusban jogilag is Oroszországhoz csatolta az addig Ukrajnához tartozó félszigetet. Kijev és a nyugati hatalmak nem ismerték el a Krím elcsatolását, és azóta is Ukrajna részének tekintik a hadászati jelentőségű fekete-tengeri félszigetet.

Moszkva tiltakozását követően Kijev bejelentette, hogy az orosz fenyegetés ellenére sem áll el a hadgyakorlat megtartásától a Krím közelében.

Ukrajna nem áll el az előre betervezett rakétagyakorlat megtartásától az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget közelében annak ellenére sem, hogy a moszkvai védelmi minisztérium emiatt állítólag rakétacsapással fenyegette meg az országot"

– jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője.

A tisztségviselő leszögezte, hogy Ukrajna szuverén ország, hadgyakorlatait és fegyvertesztjeit szigorú rendben, előre betervezve és a nemzetközi normáknak megfelelően hajtja végre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Finnország története első Európa-bajnoki győzelmét aratta. A szinte teljesen esélytelen csapat 1-0-ra legyőzte a hazai pályán, Koppenhágában fellépő Dániát. A történethez az is hozzátartozik, hogy a hazaiak egyik legjobbja, az olasz bajnok Interben szereplő Christian Eriksen a 43. percben váratlanul összeesett, újra kellett éleszteni.

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Vannak, akik „gyakorlatilag Belzebubként” tekintenek rá, de Orbán szereti magát úgy meghatározni, mint keresztény, nemzeti, konzervatív és aláhúzni azt, hogy Magyarország első uralkodója, Szent István „vizionárius volt, egy olyan kormányzó, aki a politikát a lelkiséggel kötötte össze” – írja Jamie Nogueira Pinto Portugál újságíró, aki interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel Portóban.

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

A Pulitzer-díjakat odaítélő testület pénteken kitüntetésben részesítette Darnella Frazier-t, aki 2020-ban mobiltelefonnal készített videót a Georg Floyd elleni rendőri intézkedésről. A testület indoklásában az áll: a „megrázó” videó nagy jelentőségű, mert „világszerte tiltakozásra sarkallt a rendőri brutalitás ellen” – olvasható a V4NA szombati cikkében.

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Megkeresztelték a miniszterelnök legkisebb unokáját.

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

A dán Christian Eriksen összeesett a pályán, újraélesztik. Az első félidő végén félbeszakadt a Dánia-Finnország mérkőzés a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, Koppenhágában, a B csoportban.

Bogdán Ádám és Szalai Attila is bízik a sikeres rajtban

A kapus Bogdán Ádám, illetve a védő Szalai Attila is úgy fogalmazott, már a portugálok elleni nyitómeccsen meg akarják mutatni, mire lesznek képesek a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére