Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orosz-ukrán háború: Ez történt az éjszaka

888.hu

2022.03.02. 07:40

Összegyűjtöttük a legfontosabb eseményeket, amik kedd éjszaka illetve szerda hajnalban történtek az orosz-ukrán konfliktusban.

 

Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az USA állapotáról elmondott évértékelő beszédében megemlítette az orosz-ukrán konfliktus is:

Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk.” – mondta az elnök.
Biden bejelentette, hogy – követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját –

kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből.

 

„Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak” – mondta az elnök.

 

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok „utánaered” a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak. „Ma este azt mondom az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat építettek fel ebből az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább!” – fogalmazott.

Az elnök elmondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni „az orosz oligarchák bűneit”. „Együttműködünk az európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket.” – tette hozzá Biden.

 

Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok nem telepít csapatokat Ukrajnába.

Hadd tegyem világossá: erőink nem vesznek részt, és nem is fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban.”

– mondta Biden, hozzátéve, hogy azért telepítettek amerikai csapatokat Európába, hogy megvédjék a NATO-szövetségeseiket, „ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé.”

 

Rádiók és újságok feketelistán

Az Európai Unió kedd este úgy határozott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt betiltják

az RT és a Szputnyik orosz állami médiumok sugárzását az Európai Unió területén.
Míg az oroszok a kormánykritikus Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát korlátozták az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) keddi intézkedésével.
Bankok helyzete és a SWIFT
Meg nem nevezett diplomáciai források szerint hét orosz bankról van szó, akiket kitiltanának a SWIFT-ből, de a legnagyobb, a Sberbank nincs köztük
Az EU, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország, Kanada és Nagy-Britannia szombaton állapodott meg abban, hogy bizonyos orosz bankokat kizárnak a SWIFT rendszerből, akadályozandó globális tevékenységüket.
Míg a magyar Sberbanknál és osztrák anyavállalatánál is végelszámolás indult, mivel a hazai Sberbank az orosz-ukrán válság nyomán az anyabanktól illetve annak tulajdonosától, a – nemzetközi szankciók által sújtott –
orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi (likviditási) és tőkehelyzetbe.

 

Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben az MNB is határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását.

 

Fegyveres konfliktus

A korlátozásokon kívül sajnos a fegyveres konfliktus is tovább folytatódott, hiszen Orosz rakétatalálat ért lakóházakat Zsitomirban és a tévétornyot Kijevben.

Oroszország Ukrajna elleni háborújában orosz rakétatalálat ért kedden lakóházakat az északnyugat-ukrajnai Zsitomirban

– valószínűleg tévedésből, a közeli légitámaszpont lehetett a cél –, négy civil – köztük egy gyerek – életét veszette – közölte Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

 

Orosz deszantosok értek Harkiv alá szerdára virradóan

A dél-ukrajnai Herszonban az orosz erők az éjszaka elfoglalták a vasútállomást és a kikötőt – közölte Ihor Kolihajev polgármester. Kedden napközben még arról számolt be, hogy az oroszok a 290 ezer lakosú város határában vannak.
A Kijevtől 50 kilométerre lévő Borodjanka településen orosz légicsapásokban megsemmisült kedden két lakóépület – közölte az egyik kormányfőhelyettes.
Az ukrán védelmi minisztérium az éjszaka közleményt adott ki, amely szerint félő, hogy Fehéroroszország is bekapcsolódik a háborúba, mert készültségbe helyezték a hadsereget.
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden is azt állította, hogy országa nem lép be a háborúba, csak megerősíti a határ menti erőit.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére