Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Örömködik Hofer bukásán a nemzetközi sajtó

Kékes Viki

2016.12.05. 16:58

Egyelõre sikerült feltartóztatni a populizmust, amely nem megállíthatatlan, de a politikai elitnek nagyobb figyelmet kellene fordítania az emberek megválaszolatlan problémáira - vonja le a következtetést több külföldi lap az osztrák elnökválasztás eredményébõl.

A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint

első látásra úgy tűnik, Van der Bellen győzelme cáfolja a "dominóhatás-elméletet", amely szerint Nyugaton az egyik ország a másik után válik a jobboldali populisták martalékává, de "ez sosem volt ennyire egyszerű", hiszen Nagy-Britanniában soha nem volt erős többségi támogatottsága az EU-tagságnak, Hillary Clinton eleve megosztó és botrányokkal sújtott elnökjelölt volt, Ausztriában pedig az FPÖ nem új politikai mozgalom, hanem a pártszerkezet régi tényezője, amely kormányon is volt már.

Van der Bellen győzelme ugyan Hofer elutasítását jelenti, de azt nem, hogy a párt a témáival együtt a belátható jövőben eltűnik, és azt sem, hogy egy egész nemzet visszatér "a balliberális arany középút eszméihez".

A liberális Süddeutsche Zeitung szerint

egész biztos, hogy Hofer veresége nem vetette vissza a "Sziklás-hegységtől a Kárpátokig" húzódó térségben keletkezett "populista hullám" erejét, viszont Van der Bellen győzelme megmutatta, hogy meg tudja győzni a választókat, aki hitelesen testesíti meg az "új nacionalizmussal és a vele együtt járó dölyfösséggel" szembeni kitartó ellenállás értékeit.

A Financial Times című brit üzleti lap szerint

a szabadságpárt veresége a szélsőjobb vonzerejének korlátait mutatja, a győzelem pedig a pluralizmus, a tolerancia és a liberális demokrácia sikere. Megjegyzi mindazonáltal, hogy a jobboldali, euroszkeptikus populizmus továbbra is jelentős bomlasztó hatással bír az európai politikában. A napilap cikkében arra a megállapításra jut, hogy a liberális internacionalizmus és az elitellenes szélsőségesek harca még korántsem ért véget.

 Az El País című országos spanyol baloldali napilap szerint

a szabadság megszokásának egyik veszélye azt hinni, hogy mindig biztosított lesz. "Egy végzetes évben, amikor a Brexit demagógiájának győzelme szárnyakat adott az egész kontinensen a szélsőséges és idegengyűlölő diskurzusoknak" Van der Bellen megválasztása, pontosabban Hofer meg nem választása nagyszerű hír egész Európának.

Az ABC című országos spanyol konzervatív napilap

megkönnyebbülésnek nevezte a zöldpárti jelölt győzelmét, de az újság szerint ez csak félig tekinthető jó hírnek. Az ország ugyanis megosztott és összezavarodott. Az újság szerint semmi nem utal arra, hogy Ausztriában megoldották azokat a problémákat, amelyek "mérgezik" az intézmények és az állampolgárok kapcsolatát, a félelmeket a globalizációtól, a külföldiektől, a terrorizmustól. Hiányzik, hogy a vezetők őszintén beszéljenek az emberekhez, és meggyőzzék őket arról, hogy vannak jobb válaszok is, mint a nacionalizmus és a populizmus régi és bukott eszméi.

A Politico szerint

Van der Bellen győzelme "megkönnyebbülést jelent a Nyugat ostromlott liberális erői számára".

 A The Wall Street Journal amerikai napilap európai kiadása szerint

Ausztria ugyan elutasította a bevándorlásellenes, jobboldali populista jelöltet, a hosszú választási kampány rávilágított arra, hogy a lakosság elégedetlen a politikai elittel. Az eredmény csapást jelent a szabadságpárt számára, azonban az idegenellenes retorikája és egykori náci kapcsolatai miatt hosszú időn át kirekesztett politikai csoportosulásnak még lehet esélye az ország jövőbeni kormányzására.

A La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap szerint

nem világos, hogy az osztrákok Van der Bellen mellett, vagy Hofer ellen szavaztak. Vajon Donald Trumphoz hasonló populista győzelmétől tartottak, vagy attól való félelmükben szavaztak Van der Bellenre, nehogy országuk a Brexithez hasonló népszavazás eredményeképpen elhagyni kényszerüljön Európát?  

A francia lapok üdvözölték Van der Bellen győzelmét. A Le Figaro szerint

"Ausztria nemet mondott a szélsőjobbra". A konzervatív lap szerint az egyre agresszívebb és véget nem érő kampány ellenére az osztrákok nagy számban vonultak az urnákhoz azért, hogy az ország ne váltson irányt.

A balodali Libération szerint

Van der Bellen megválasztása "elsősorban a Brexit és Donald Trump utáni populizmus veresége".

A katolikus La Croix szerint

a választási eredménytől megkönnyebbült Európa.

A szlovák liberális napilap, a Sme szerint

Van der Bellen győzelmének két üzenete van: az egyik, hogy a közelgő választásokon Franciaországban, Hollandiában és Németországban sem a "populista, szélsőséges, az embereket riogató és az igazságot a hazugságtól meg nem különböztető" jelölteknek kell győzniük, a másik üzenet pedig az, hogy "a választók akkor erősek, hanem közönyösek és hülyék".

A Háárec című izraeli napilap szerint

 az osztrák eredmény az európai populista hullám megállíthatóságát jelzi. Ennek az a feltétele az osztrák példa alapján, hogy a populista jelölttel világos és határozott nézőpontot kell szembeszegezni. A lap ugyanakkor túlzottnak tartja az európai baloldali körökben jellemző, Norbert Hofer veresége miatti örömöt, mert 46 százalék mégiscsak az Osztrák Szabadságpárt populista jelöltjét választotta Ausztriában.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ilyen volt a nyár legmenőbb fesztiválja

Ilyen volt a nyár legmenőbb fesztiválja

Remek cseh sörök várták az érdeklődőket a WestEnd tetején a múlt héten.

Bécs a sivalkodók fővárosa

Ezúttal a Soros-egyetem rektora sivalkodott egy nagyot.

A klímahisztéria globális szektája

A klímahisztéria globális szektája

A klímahisztéria szektájának ügye nem a környezetvédelemről szól. Ez egy politikai mozgalom, aminek éppúgy megvannak a todományos alapjai, mint a történelmi és dialektikus materializmusnak vagy a felvilágosodás észkultuszának.

Már megint Koránt osztogattak Bécsben

A város FPÖ-s alpolgármestere azonnali fellépést követel, a bevándorláspárti városvezetés megengedőbb.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére