Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést

Békési Marcell

2020.02.03. 15:25

A Brüsszelben elosztott pénzügyi alapokból a szegényebb országok 5 százalékban részesednek, miközben a népesedésük 20 százalékát teszi ki Európának.

A Brexit következtében kevesebb pénz maradt az EU büdzséjében, ez pedig az EU-s költségvetés jelentős átszervezését vonja majd maga után.

Charles Michel tanácselnök február 20-ra hívott össze uniós csúcsot, amelynek központi témája ez lesz, de egyelőre minden további kérdés nyitott. Orbán Viktor nyilatkozata szerint az unió 2020-2027 közötti költségvetése mellett a migráció, a digitalizáció és a bővítés kérdése is szerepel a pontok között.

Orbán Viktor Brüsszelben újságírók kérdéseire közölte,

ezekről nemcsak tárgyalni szeretnének, hanem a többségét le is szeretnék zárni.

Szavai szerint a menetrend nagyon ambiciózus, amelynek teljesítése véleménye szerint nem lehetetlen, de mint mondta: „csodát kell hozzá tenni”.

A miniszterelnök reggel Charles Michel tanácselnökkel folytatott megbeszélést, az eddig bemutatott tervezet ugyanis nem változtat az előző hét év rossz gyakorlatán. Olyan igazságtalanságok vannak benne, mint az, hogy

a Brüsszelben elosztott pénzügyi alapok esetében a szegényebb országok részesedése 5 százalék, miközben a népesedésük 20 százalékát teszi ki Európának.

– húzta alá.

Közölte, további egyeztetés várható azokkal az országokkal, amelyeknek Magyarországhoz hasonlóan bajuk van a költségvetés „eszmei, szellemi, elvi alapjaival”. Ezeket az országokat tájékoztatta a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű szombati, Portugáliában tartott ülésén a költségvetés elvi helyességének helyreállítása érdekében tett konkrét javaslatairól, amelyet hétfőn átadott az uniós tanács elnökének is – mondta.

Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is

– fogalmazott.

Kevésbé köztudott, de az Európai Unió nemcsak támogatásokat nyújt, hanem tagdíjat is szed. Az Európai Bizottság a 27 tagállam bruttó nemzeti jövedelme 1,11 százalékának megfelelő összegű költségvetést javasol, az Európai Parlament 1,3 százalékért áll ki, azonban több ország nem szeretne 1 százaléknál többet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére