Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor is reagált Andrej Babiš felmentésére

888

2023.01.09. 19:00

Felmentette hétfőn a prágai városi bíróság Andrej Babiš volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben.

 

A felmentő ítélet néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babiš esélyes jelöltként indul. Pénteken és szombaton mintegy 8,3 millió cseh szavazó dönt a leköszönő Miloš Zeman jelenlegi államfő utódjáról.

Andrej Babišt azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást.

Az államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona (165 millió forint) pénzbírság kiszabását kérte, de a bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, és a volt miniszterelnököt felmentette. Amennyiben bűnösnek találták volna Babišt és munkatársát, akár tízéves szabadságvesztést is kaphattak volna.

 

Jan Sott, a testület elnöke szerint a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben a vád által hangoztatott tény törvénysértő lett volna. A bíróság döntése nem jogerős, az államügyésznek még lehetősége van megfellebbezni.

Andrej Babiš a kezdetektől fogva a személye elleni politikai támadásnak minősítette az ügyet, s azt állította, hogy annak célja az ő eltávolítása a politikából.

„Nagyon örülök, hogy független bíróságunk van. A bíróság megerősítette azt, amit a kezdetektől fogva állítok: nem vagyok bűnös, és nem tettem semmi törvénysértőt.” – jelentette ki jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke a testület döntésének kihirdetése után.

 

Örömmel fogadta az ítélet hírét Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki Twitter-bejegyzésében kívánt „minden jót” Babisnak. „Örömmel nyugtázom, hogy a tények még mindig számítanak.” – írta a miniszerelnök, és arra bátorította a perbe vont egykori cseh kormányfőt, hogy „ne adja fel a küzdelmet”.

 

A Gólyafészek-ügy másik vádlottját, Jana Nagyovát, Babiš egykori tanácsadóját a bíróság szintén felmentette. A cseh rendőrség az elmúlt években kétszer is azzal zárta le az ügyet, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, ezért vádemelést javasolt az érintettek ellen.

A Gólyafészek-ügy lényege: a szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. A következő évben kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

 

MTI

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére