Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán új fejezetet nyit Washingtonnal

Bokor Gábor

2019.05.13. 13:48

Obamáék ignorálták Magyarországot, de Trump győzelme után jött a 180 fokos fordulat.

Hétfőn hivatalos látogatásra érkezik Washingtonba Orbán Viktor, hogy ott tárgyaljon Donald Trump amerikai elnökkel. 14 év után Orbán Viktor az első kormányfő, aki a legmagasabb szinten tárgyalhat amerikai kollégájával. A magyar és a nemzetközi sajtó elemzései szerint a rendszerváltás óta nem volt olyan jó a viszony Washington és Budapest között, mint napjainkban. Az Origo emiatt utána is járt, hogyan alakult a két ország viszonya az elmúlt években, évtizedekben.

Az Egyesült Államok és Magyarország közötti nagy múltra visszatekintő kapcsolatok jegyében az elnök és a miniszterelnök az együttműködés elmélyítésének különböző módjait tárgyalja majd meg olyan területeken, mint a kereskedelem, az energia és a kiberbiztonság. NATO-szövetséges országok vezetőiként azokat a lehetőségeket is feltérképezik, amelyek segítségével eleget tehetnek országaikkal kapcsolatos számos nemzetbiztonsági kötelezettségüknek, valamint megünnepelik Magyarország NATO-tagságának 20. évfordulóját

– közölte két hete a Fehér Ház.

Magyarország és az Egyesült Államok között ebben az évtizedben igencsak feszült volt a viszony. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy Barack Obama korábbi amerikai elnök nem foglalkozott a közép-európai kérdéssel, elemzők szerint a demokrata színekben politizáló elnök „magára hagyta Közép-Európát”.

Fotó: AFP

Obama külügyminisztere a legutóbbi választási kampányban Trump ellen elbukó Hillary Clinton volt, aki a minisztériumot a klasszikus liberális nézetek alapján vezette és mindent megtett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse azokat az országokat, akik egy kicsit is ki mernek állni a nemzeti érdekek mellett és a bevándorlás ellen.

2010 elejétől egy Eleni Tsakopoulos Kounalakis nevű görög származású nagykövet jött Budapestre, aki csak annak köszönhette a pozíciót, hogy a 2008-as elnökválasztási kampányban nagy összegű adományt gyűjtött Obamának. Diplomáciai tapasztalata közelített a nullához. Itthon még az Orbán-kormányt be sem iktatták, Kounalakis és Clinton már frontális támadást indított ellene.

Az amerikai külügy és a budapesti nagykövetségük megpróbált ideológiai nyomást gyakorolni az Orbán-kormányra, természetesen eredménytelenül

– írja az Origo.

2011 nyarán Clinton Budapestre látogatott, ahol szerepéből kilépve a korábbi amerikai gyakorlattól eltérően nem üzletembereket és ezáltal befektetéseket hozott Magyarországra, hanem lekezelő stílusban próbált ideológiai kioktatást tartani. Mondani sem kell, hogy a tárgyalásnak semmilyen komoly eredménye nem lett. A korábban már említett nagykövet, Kounalakis budapesti karrierjének 2013 nyarán lett vége, két évvel később írt egy könyvet, amiben csak hazánkat kritizálta, szerinte az Orbán-kormány a realitásokat teljes egészében figyelmen kívül hagyó elképzelései alapján vezette Magyarországot.

Ezután az Egyesült Államoknak egy darabig nem volt Budapesten nagykövete, helyette a nyakunkba sózták André Goodfriendet, akinek hála mélypontra került Washington és Budapest kapcsolata. Az ügyvivő nyíltan támogatta az ellenzéket, segítette is őket, balliberális háttérrendezvényekre járt, de a diplomáciában teljesen szokatlan módon feltűnt kormányellenes tüntetéseken is.

Andre GoodfriendFotó: AFP

A Twitter-huszárként is ismert ügyvivő a közösségi oldalán sokszor foglalkozott azzal, hogy szerinte miért jó az illegális migráció, valamint kritizálta az Orbán-kormányt, amiért az bevándorlásellenes intézkedések sorát hozta meg. 2015 elején végül hazarendelték, a helyére pedig jött Colleen Bell, a Gazdagok és szépek című szappanopera producere.

A portál szerint a diplomáciában egyáltalán nem jártas Colleen Bell annak köszönhette a nagyköveti kinevezését, hogy hatalmas összegű támogatást gyűjtött Barack Obama elnökválasztási kampányához. Bell felkészületlenségét a nagyköveti tisztség betöltésére tökéletesen szemléltette az, hogy a szenátus külügyi bizottságában a meghallgatáson nem tudott az Egyesült Államok magyarországi stratégiai érdekei közül egyet sem felsorolni. A kinevezése ellen az Amerikai Külszolgálati Egyesület (AFSA) 15 volt elnöke is tiltakozott, eredménytelenül. Bell is harcolni próbált az Orbán-kormánnyal, sérelmezte hogy a magyar kormány nem akar illegális migránsokat befogadni, és rendszeresen kiállt a Soros György által finanszírozott migránspárti álcivil szervezetek mellett.

Donald Trump 2016. november 8-án legyőzte demokrata ellenfelét, Hillary Clintont. Még a beiktatása előtt visszahívta az Obama által politikai alapon kinevezett nagyköveteket, így Bellt is. A két ország közötti kapcsolat Trump beiktatása után kezdett élesen javulni. Ez részben annak is volt köszönhető, hogy még az amerikai választási kampányban Orbán Viktor volt az első hivatalban lévő kormányfő, aki a hagyományossá vált tusványosi beszédében a támogatásáról biztosította a mainstream média és a liberális politikai elit által lekezelt Trumpot.

Trump lenne jobb Amerika élére Európa számára

– mondta akkor a magyar miniszterelnök.

Nagy szerepe volt a kapcsolatok javulásában Wess Mitchellnek, az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesnek, aki egészen más szögből közelítette meg a közép-kelet-európai régiót, mint elődei. Mitchell 2019 februárjában távozott, áprilisban pedig Szijjártó Péter külügyminiszter kitüntetést adott át neki. A diplomata a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Wess MitchellFotó: AFP

A tavalyi választási győzelem után Szijjártó Péter külügyminiszter Washingtonba utazott, ahol Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, ez egyértelmű jele volt annak, hogy egyre nagyobb a barátság a két ország vezetése között. A két miniszter megegyezett abban, hogy együttműködnek az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint hogy világszerte megvédik a keresztény közösségeket, továbbá közösen lépnek fel az antiszemitizmus ellen.

Új nagykövet is lett

A korábbi rossz tendencia után végre egy olyan nagykövet jött Budapestre, aki szereti is a várost: Donald Trump a részben magyar-zsidó származású David B. Cornsteint nevezte ki a magyar főváros nagykövetségének az élére. Cornstein a migráció, a keresztény kultúra védelme, az Izrael melletti határozott kiállás, és sok más fontos területen is hasonló nézeteket vall, mint az Orbán-kormány, emellett nagy tisztelője a magyar miniszterelnöknek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter európai körútját Budapesten kezdte: tárgyalt Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Orbán Viktorral is. Az amerikai külügyminiszter egyébként korábban éles szavakkal bírálta az Obama-féle sikertelen, az Egyesült Államokat a közép-kelet-európai régiótól mesterségesen eltávolító politikáját. Az Origo szerint Orbán Viktor washingtoni látogatásán újabb előrelépés várható a két ország kapcsolatában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére