Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Órákon belül eldõl Nagy-Britannia sorsa

888.hu

2018.11.14. 12:48

Theresa May élete legfontosabb kormányülésére készül.

Theresa May kemény kormányülésnek néz elébe. A miniszterelnöknek meg kell győznie párttársait és szövetségeseit, hogy az EU és Nagy-Britannia között tegnap létrejött megállapodás az ország érdekeit szolgálja.

Helyi idő szerint 14:00 órakor kezdődik Londonban az az ülés, amelyen a legbefolyásosabb miniszterek vesznek csak részt.

Az előjelek kedvezőtlenek: a fekete öves Brexit-tábor és a maradáspártiak egyaránt elutasítják a tegnap beharangozott tervet.

Mit lehet tudni a megállapodásról?

A BBC összeszedett néhány részletet. A legnagyobb vitát kiváltó kérdés Észak-Írország kapcsán merült fel, ahol a britek kilépése miatt elméletben újra vissza kellett volna vezetni a határellenőrzést. Ezt a problémát hivatott elhárítani az úgynevezett "backstop" terv, amelyben a felek megállapodtak, hogy nem állítják vissza a fizikai határt az írek és az északírek között. Így Észak-Írország – és vele Nagy-Britannia – a közös piac része marad a kilépés után még egy ideig. Az eddig komoly vitakérdés volt, hogy az ország pontosan meddig maradhat a közös piac része. Jelenleg úgy tűnik, hogy 2020 decemberéig, ekkor történik meg a tényleges kiválás a tervek szerint.

A megállapodásban rendezik a felek a Nagy-Britanniában tartózkodó külföldi állampolgárok, és az EU területére belépő britek kérdését. A pontos részletek azonban nem ismertek.

A megállapodásban pontosan fel van vázolva a 21 hónapos kilépési procedúra minden állomása. Erről eddig nem sokat lehetett tudni. A "kilépési pénz" 31 milliárd font lesz. A hosszú távú kereskedelmi partnerségről nincs szó a dokumentumban, arról később állapodnak meg.

"Ennél jobbat nem kaphatunk"

Várhatóan ezzel a mondattal fogja lekenyerezni Theresa May miniszterelnök a minisztereit. A miniszterelnök a közvélemény előtt is azzal fog érvelni, hogy a "backstop" terv tökéletesen egybevág a brit érdekekkel.

A miniszterelnök azonban joggal tarthat attól, hogy egyes miniszterek a terv hatására le fognak mondani.

Liz Truss, Esther McVey és Penny Mordaunt Brexit-párti miniszterek az elsők között olvashatták el a megállapodás szövegét egy külön szobában.

A miniszterelnök a kormányülés előtt külön-külön is fogadja a minisztereket az irodájában, hogy átbeszéljék a megállapodás részleteit. A kormányülés várhatóan legalább három órán keresztül tart majd, tehát a nagy bejelentés valamikor kora este várható.

Amint a miniszterek aláírásukkal támogatják a javaslatot, az Európai Bizottság közzé fogja tenni az 500 oldalas megállapodási javaslatot, valamint egy jóval rövidebb deklarációt a jövőbeni gazdasági és biztonsági kapcsolatok várható alakulásáról.

A tegnapi megállapodás hírére jól reagáltak a piacok, a font a dollárral szemben 0,12%-ot erősödött, az euróval szemben pedig 0,16%-ot.

Várhatóan az EU képviselői is szavaznak a tervről, ha May kormánya elfogadja azt. Ezután a végső döntést a brit parlamentnek kell meghoznia. Ez nem lesz egyszerű, ugyanis a megállapodásnak számos ellenzője van. A May szövetségeseinek számító észak-írországi Demokratikus Unionista Pártnak (DUP) szintén vannak fenntartásai. Kemény menet lesz a parlamenten a megállapodást átverni.

Jeffrey Donaldson, a DUP egyik politikusa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy tudomásuk szerint a megállapodás azzal fenyeget, hogy szétesik az Egyesült Királyság, és ebben az esetben nem tudják a nevüket adni a tervhez.

Jacob Rees-Mogg vezető Brexit-párti politikus elmondta, hogy annyira elégedetlen a megállapodással, hogy valószínűleg megvonja támogatását Theresa Maytől.

Julian Smith, a konzervatívok vezető arca viszont bizakodó: szerinte az alsóház megszavazza a döntést, ha sor kerül a szavazásra.

Jeremy Corbyn munkáspárti vezető elmondta, hogy tanulmányozni fogják a megállapodást, ám azt mondta, hogy valószínűleg nem fogják támogatni azt.

Az EU számára nem tűnne katasztrófának, ha egyik-másik tagállam vagy a britek leszavaznák a megállapodást, ugyanis még mindig van idő a tárgyalásra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére