Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Önként feladta magát a belga rendőrségen a volt katalán elnök

Békési Marcell

2019.10.18. 17:00

A katalán függetlenségi vezető ellen hétfőn adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a spanyol legfelsőbb bíróság.

Carles Puigdemont katalán függetlenségi vezető feladta magát a belga hatóságoknak ma reggel, miután a spanyol legfelsőbb bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene hétfőn.

Puigdemont ügyvédei társaságában önként jelent meg, mielőtt a belga hatóságok letartóztatták volna a spanyol legfelsőbb bíróság nemzetközi elfogatóparancsa nyomán

– nyilatkozta egyik ügyvédje, majd azzal folytatta, hogy a korábbi elnök annak ellenére működik együtt a hatóságokkal, hogy nem ért egyet a spanyol bírói ítélettel.

Nincs kegyelem: leszámoltak a függetlenséget támogató katalán politikusokkal

A héttagú bírói testület egyhangú döntése értelmében a legmagasabb büntetést Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes kapta, akit közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találtak. Zendülés, közpénz hűtlen kezelése miatt Raül Romeva, Jordi Turull és Dolors Bassa volt katalán kormánytagokra 12 éves börtönbüntetést szabtak ki. Joaquin Forn, Josep Rull 10 év hat hónapot, Carme Forcadell volt [...]

A friss elfogatóparancs új vádpontjai – közrend elleni bűncselekménynek számító zendülés és közpénz hűtlen kezelése – várhatóan új bírósági eljárásokat indítanak majd a belga bíróságon, így a katalán vezető feltételezhetően egy ideig még Belgiumban marad.

Puigdemont 2017-ben menekült Belgiumba a spanyol hatóságok elől. A spanyol bíróság korábban már elítélte Puigdemontot és más vezető katalán politikustársát, ám a belga és német bíróság elutasította kiadatásukat. Berlin arra hivatkozva, hogy nem látják megalapozottnak a legsúlyosabb vádat, a lázadás bűncselekményét, Brüsszel pedig arra, hogy a kérelem szabálytalanul lett beadva. A spanyol legfelsőbb bíróság így kénytelen volt hétfői ítéletében zendülésre enyhíteni a vádat.

Katalóniában rögtön az ítélethirdetés után tüntetések kezdődtek, tízezrek vonultak az utcára. A legkomolyabb összecsapások Barcelonában voltak, ahol több mint 130 ember megsérült. Mától kezdve a katalánok országos sztrájkot tartanak. A tüntetések miatt elhalasztják az idény első El Clásicóját is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére