Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Olaszországban sem lehet sokáig az emberek kizárásával politizálni

Horváth Tamás

2019.09.07. 18:30

Nem jöttek be a Liga-vezér Matteo Salvini számításai, a magát elitellenesnek valló Öt Csillag Mozgalom (M5S) a bevándorláspárti elit mintapártjával, a Demokrata Párttal (PD) alakított kormányt – mindezt „természetesen” a választók megkérdezése nélkül.

Az egész világsajtót bejárta, s a politika iránt érdeklődő magyar emberek ingerküszöbét is elérte az az augusztus 20-i hír, miszerint Giuseppe Conte olasz miniszterelnök lemondott tisztségéről.

Az Olasz Köztársaság több mint 70 éves fennállása során Conte már a 16. miniszterelnök, aki nem tudta elkerülni a kormányválságot – láthatjuk tehát, hogy egyáltalán nem szokatlan az, ami jelenleg az Appennini-félszigeten zajlik.

M5S-Liga-koalíció

Ahhoz, hogy megértsük a történéseket, egy kicsit vissza kell mennünk az időben. Tavaly márciusban parlamenti választásokat tartottak Olaszországban, melyet a hagyományos politikai felosztás szerint sem bal-, sem jobboldalinak nem nevezhető, elitellenes és populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) a voksok 32,68 százalékának begyűjtésével nyert meg.

Az M5S után a megelőző évek olaszországi politikáját domináló Demokrata Párt (PD) végzett: a nyíltan bevándorláspárti és baloldali politikai formáció a szavazatok 18,76 százalékát szerezte meg. Ebből az eredményből is látszott, hogy az állam mindennapjait egy elefántcsonttoronyból irányító elit egyre kevésbé számíthat az emberek támogatására, a PD 2013-ban még közel 26, 2008-ban pedig 33,1 százalékot kapott az országos választásokon.

A korábbi eredményeihez képest jócskán leszerepelt Demokrata Párt mögött egy hajszállal maradt el a Matteo Salvini vezette Liga, a bevándorlásellenes jobboldali pártot a szavazók 17,35 százaléka választotta.

Magától értetődő módon szóba sem jött, hogy a legtöbb voksot begyűjtő Öt Csillag Mozgalom a PD-vel szövetkezzen. Az M5S a saját szavazóit köpte volna szembe, ha elitellenes mozgalom létére a bevándorláspárti elit mintapártjával, a Demokrata Párttal kísérel meg kormányt alakítani.

Giuseppe Conte | Fotó: AFP

A parlament komolyan vehető pártjai között tehát csak egy potenciális szövetséges maradt, méghozzá a néhány évvel korábban még Észak-Olaszország elszakadását támogató (ez idő alatt Északi Liga néven futó) Liga. A két párt koalíciós kormányának élére egy párton kívüli jogászprofesszor, Giuseppe Conte került, a két miniszterelnök-helyettes pedig a két párt elnöke, Luigi Di Maio és Matteo Salvini lett.

Salvini a miniszterelnök-helyettesi pozíció mellett megkapta a belügyi tárcát is, s szigorú migrációs politikájával hatalmas népszerűségre tett szert az olaszok körében.

A koalíció vége, Conte lemondása

Azt, hogy mennyire nem egyszerű játék a politika, mi sem szemlélteti jobban, mint hogy Salvini gyakorlatilag a megnövekedett népszerűségének köszönheti, hogy már nem ő Olaszország belügyminisztere, s hogy a Liga – habár az európai parlamenti választásokon immáron hivatalosan is a legerősebb olasz párttá vált – már nem kormánypárt.

Salvini úgy kalkulált, hogy ha kilép a kormánykoalícióból és ezzel egyidejűleg lemondásra kényszeríti Contét, az olasz államfő, név szerint Sergio Mattarella előrehozott választásokat fog kiírni, melyet a Liga megnyer, így pedig Salvini alakíthat kormányt a Hajrá, Olaszország! (FI) és az Olasz Testvérek (Fdl) segítségével.

A koalíció felmondására kiváló ürügyként szolgált, hogy a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom az olasz felsőházban (szenátus) benyújtott egy indítványt, amely leállította volna a Torino-Lyon közötti nagy sebességű vasútvonal építését, amit a Liga a kezdetektől fogva maximálisan támogatott. Matteo Salvini ezt követően kijelentette, hogy nincs mód a fennálló ellentétek elsimítására, ezért új választásokat kell tartani. A bevándorlásellenes politikus ezt olyannyira komolyan gondolta, hogy bizalmatlansági indítványt intézett Conte ellen, aki az erről tartandó szavazásnak elébe menve, augusztus 20-án önként lemondott a miniszterelnöki pozícióról.

Váratlan fordulat

Salvini terve ott ment füstbe, hogy az eddig az egymással való együttműködést kölcsönösen kizáró Öt Csillag Mozgalom és Demokrata Párt a hatalomvágy által vezérelve elkezdett közeledni egymáshoz, majd Giuseppe Conte frissen lemondott, aztán újból kinevezett miniszterelnök vezetésével szerdán koalíciós kormányt alakított. Szakértők szerint Matteo Renzi, a PD bukott miniszterelnöke (a bevándorláspárti kormányfő 2016-ban távozott egy sikertelen népszavazást követően) oroszlánrészt vállalt abban, hogy létrejött a szörnykoalíció. Renzi még mindig meglévő befolyását jelzi, hogy a háttérből sikerült úgy kevernie a lapokat, hogy Nicola Zingaretti, a PD jelenlegi elnöke annak ellenére volt kénytelen áldását adni az M5S-PD szövetségre, hogy ő maga ódzkodott az együttműködéstől.

Zingarettinek jogosan vannak fenntartásai a különös frigyet illetően, ugyanis a Demokrata Párt bevándorláspárti és baloldali szavazói közül sokan nem nézik jó szemmel, hogy a DP összeállt egy olyan párttal, mely tavaly tavasszal összebútorozott a „szélsőjobboldali” Ligával.

Carlo Calenda, a Demokrata Párt korábbi iparügyi minisztere szerdán a sajtónak elmondta:

A PD gyengesége és az M5S-sel meglévő alapvető ellentétek semmi jót sem fognak hozni Olaszországnak és a pártnak.

Nemcsak a Demokrata Párt háza táján érzik úgy sokan, hogy finoman szólva is problémás az új koalíciós kormány létrejötte. Az Öt Csillag Mozgalom még a kormánytagok csütörtöki kinevezése előtt kérdezte meg a szimpatizánsait, hogy mit gondolnak az együttműködésről. Az M5S online felületén 80 ezren voksoltak, s bár közel 80 százalékuk áldását adta a szövetségre, a 60 milliós Olaszországban ez egyértelműen édeskevés ahhoz, hogy reprezentatív felmérésről, legitim kormányról beszélhessünk.

Az emberek nélkül nem megy

Szakértők szerint is problematikás a második Conte-kormány legitimációja, ugyanis nem az emberek akaratát tükrözi a jelenlegi kabinet összetétele. A kormányválságot úgy is meg lehetett volna oldani, hogy Mattarella államfő előrehozott választásokat ír ki. Ez esetben demokratikus döntés születhetett volna, az emberek akarata érvényesült volna, nem pedig a hatalomért bármire képes politikusok háttéralkui.

Azzal, hogy egy ennyire fontos, Olaszország közeljövőbeli sorsát alapvetően meghatározó kérdést az olaszok feje fölött döntöttek el, még inkább elidegenítették egymástól a politikai elitet és a dolgozó embereket.

Matteo Salvini szimpatizánsai körében | Fotó: AFP

Novemberen kulcsfontosságú regionális választások lesznek két hagyományosan baloldali olasz tartományban, Emilia-Romagnában és Umbriában. Valódi felmérő lesz ez az Öt Csillag Mozgalommal összefeküdt Demokrata Párt számára, melynek nem lesz egyszerű dolga, az érintett tartományokban az elmúlt időben a Liga is komoly támogatottságra tett szert.

Massimo Cacciari politikai filozófus az olasz médiának elmondta, amennyiben a Liga győz Emilia-Romagnában és Umbriában, a Demokrata Párt egy hópehelyhez hasonlóan fog elolvadni.

Cacciari szavai nyilvánvalóan az M5S-PD koalíciós kormány korai bukását is előrevetítik arra az esetre, ha a regionális választások nem úgy alakulnak, ahogyan azt a bevándorláspártiak várják.

Ki nyer a mostani helyzettel hosszú távon?

Habár kitértünk rá, hogy Salvini egy kicsit elszámolta magát, s gyakorlatilag a bevándorláspárti politikusoknak lökte oda Olaszországot, egyáltalán nem biztos, hogy a Liga vezetője hosszú távon nem fog profitálni a jelenlegi helyzetből.

Nem valószínű, hogy a második Conte-kormány kihúzza 2023-ig, azaz a parlamenti ciklus végéig. Az Öt Csillag Mozgalom populista pártként igyekszik minden olyan intézkedést felkarolni, amely az olaszok tetszését elnyerte, nincs ez másképp Salvini szigorú bevándorlásellenes politikájával sem. A PD ugyanakkor nyíltan bevándorláspárti politikai formációként rendre bírálta a korábbi belügyminiszter migrációs politikáját, s egyértelművé tette, hogy enyhíteni kíván az érvényben lévő törvényeken.

Nem kell sem politikai elemzőnek, sem jósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, amennyiben a PD politikájának köszönhetően Olaszországot újfent ellepik az illegális bevándorlók tömegei, Salvini – már így is egekben lévő – népszerűsége még magasabbra fog szökni.

A bevándorlásellenes politikus többször kihangsúlyozta, hogy pártja, a Liga az egyetlen politikai erő az Appennini-félszigeten, amely nem fél az emberek szavazataitól, s bármikor hajlandó lenne megmérettetni magát egy időközi választáson.

S mivel Olaszországban sem lehet sokáig az emberek kizárásával politizálni, alighanem előbb-utóbb a történelem szemétdombjára kerül az M5S és a PD szörnykoalíciója. A legújabb kori olasz történelmet ismerve, nagy téttel senki se fogadjon arra, hogy 2023-ban is Giuseppe Conténak fogják hívni Olaszország kormányfőjét.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Különleges adventi programok a Várkert Bazárban december négy vasárnapján

Idén ötödik alkalommal rendezik meg az Advent a Várkert Bazárban című rendezvénysorozatot, amely december 1. és 22. között, vasárnaponként várja a látogatókat. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. által szervezett eseménysorozat minden alkalma külön tematika köré épül, így idén a mese, a környezettudatosság, az adományozás és az ünnepi ráhangolódás lesz a nagyrészt ingyenes programok középpontjában.

Szélsőbaloldali kormánykoalíció jöhet létre Spanyolországban

Szélsőbaloldali kormánykoalíció jöhet létre Spanyolországban

Koalíciós kormány létrehozásáról állapodott meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a kommunista Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) baloldali párttömörülés kedden Madridban.

Magyarország oroszlánrészt vállal az EU biztonsági és védelmi képességeinek fejlesztésében

Magyarország oroszlánrészt vállal az EU biztonsági és védelmi képességeinek fejlesztésében

Magyarország határozottan támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek célja megerősíteni az Európai Unió cselekvőképességét a biztonság- és védelempolitika területén – jelentette ki kedden Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Eljött az ideje a felső szintű ukrán-magyar párbeszédnek

Elérkezett az ideje annak, hogy elinduljon az ukrán-magyar párbeszéd a legfelsőbb szinten – mondta a külügyi bizottság fideszes elnöke újságíróknak a testület keddi budapesti zárt ülése után.

Mit lehet tudni a Törökországból nyugatra hazaköltöztetett dzsihadistákról?

Törökország hétfőn kezdte hazaküldeni a mintegy 1150 fogvatartott nyugati származású terroristát, akik korábban az Iszlám Államnak harcoltak.

Légkalapáccsal a diktatúra ellen

Légkalapáccsal a diktatúra ellen

November 7-én, csütörtökön, Magyarországon koncertezett – egész pontosan az A38-on, Budapesten – a német ipari zene egyik „legendás” zenekara, a Test Department. (Nem először tették, mert 1985-ben felléptek Szegeden is, illetve Budapesten, a Petőfi Csarnokban.)

Berlusconi az Európai Néppárt következő kongresszusán a Liga csatlakozását javasolja

Berlusconi az Európai Néppárt következő kongresszusán a Liga csatlakozását javasolja

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke az Európai Néppárt (EPP) november 20-án Zágrábban esedékes kongresszusán a Matteo Salvini vezette Liga belépését javasolja – jelentette az Il Giornale olasz jobbközép napilap kedden.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére