Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

Így választott Olaszország

Nagy Gábor

2018.03.04. 17:00

Kövessétek a 888-on a vasárnapi olasz választás legfontosabb eseményeit. Friss hírek, eredmények, elemzések, érdekességek. Tartsatok velünk!
FORRÓSÁV
  • Több elemző szerint alacsony részvétel várható vasárnap, eddig nekik nem lett igazuk. A 2016-os népszavazásnál biztos magasabb lesz a részvétel, de lehet, hogy a 2013-as 75,1 százalék is megdőlhet.
  • Az 5 Csillag Mozgalom a legnagyobb párt, de a jobbközép blokk a legerősebb formáció mind az alsóházban, mind a szenátusban.
  • A legrosszabb esetben egyetlen párt, pártszövetség sem tud majd kormányt alakítani, amihez szakértők szerint 40 százalékot kell elérni.
  • Soros György bevándorláspárti jelöltje is indul a választáson, akiből egy baloldali győzelem esetén még kormányfő is lehet.
FONTOS
  • Este 11-kor bezártak a szavazókörök
  • Olaszország évek óta küzd az illegális bevándorlással
  • Éppen ezért a migráció a legfontosabb kampánytéma Itáliában
  • Az olasz jobbközép a határvédelem, az illegális bevándorlók kitoloncolása és az adócsökkentés mellett tette le a voksát
  • A mainstream baloldal nyíltan nem merte bevállalni a migránssimogatást
  • Minden idők legnagyobb vereségét szenvedheti el a Renzi-féle baloldal
EZ TÖRTÉNIK

05:54 – Amit eddig tudunk

A fennálló hatalmat támadó Öt Csillag Mozgalom (M5S), valamint a migráció- és Európa-ellenes politikát hirdető Északi Liga jelentős előnyét vetítik előre a vasárnap tartott olaszországi parlamenti választás részeredményei, amelyek alapján valószínűleg patthelyzet alakul majd ki az olasz törvényhozásban.

Az eredmény idegességet okozhat Brüsszelben, mivel fellendítheti a populista és euroszkeptikus erőket az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió jelentős politikai és gazdasági reformokba szeretne belevágni.

A La7 (A hetes) hírtelevízió részeredményekből kivetített előrejelzése szerint a parlament mindkét házában a 31 éves Luigi Di Maio vezette M5S lesz a legnagyobb önálló párt a maga 32-33 százaléknyi szavazatával, ám ereje elmarad majd az együttesen közel 37 százalékhoz jutó jobboldali konzervatív pártszövetségétől.

Utóbbi tömbön belül a részeredmények alapján a Matteo Salvini vezette Északi Liga lehet a domináns erő, miután mintegy 17,5 százaléknyi szavazatot kapott a 81 éves Silvio Berlusconi volt kormányfő által vezetett Hajrá Olaszország (FI) mintegy 14 százalékával szemben.

A balközép választási koalíció gyenge, összesen 22-23 százalékos eredményre számíthat, benne a mintegy 19 százaléknyi voksot begyűjtő, Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Demokrata Párttal (PD). A PD-vel szövetségben lévő, baloldali Szabadok és Egyelőek pártja alig több mint 3 százalék voksot kapott.

További csapást jelent az EU számára, hogy az Emma Bonino volt külügyminiszter és uniós biztos vezette, határozottan Európa- és migrációpárti Több Európát elnevezésű párt az előrejelzések szerint nem tudja majd átlépni a parlamentbe jutás 3 százalékos küszöbét.

01:53 – A jobboldali blokk jelenleg 36%-on áll

01:50 – Az olasz jobboldal szerint követni kell a visegrádi modellt

Az uniónak meg kell értenie, hogy a migrációs válság nem kezelhető kvótákkal."

– hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Lorenzo Fontana, az  Északi Liga politikusa.

01:47 – Hivatalos eredmények órák múlva lesznek.

Az exit pollok még nem hivatalos eredmények. Várjuk a szavazatszámlálás eredményeit. Addig is maradjatok velünk. Reggelig közvetítjük.

00:54 – A jobboldali blokknak a legjobb esetben 265 széke lesz az alsóházban.

00:30 – Előzetes szenátusi eredmények

A Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) szerezheti meg az olasz szenátus összetételére vasárnap leadott szavazatok 33,1 százalékát – közölte a La7 (A hetes) kereskedelmi tévécsatorna vasárnap éjjel, a szavazatszámlálás első eredményei alapján. Az együttesen győzelemre esélyesnek tartott jobboldali pártszövetség pártjai közül az Matteo Salvini vezette Északi Liga a szenátusi mandátumokra adott voksok 17,3 százalékához juthat, maga mögé utasítva a Silvio Berlusconi volt kormányfő vezette Forza Italiát, amelynek a voksok 14,1 százalékát jósolják. A Matteo Renzi vezette, kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) ugyanitt 18,7 százalékon áll.

00:23 – Salvini első üzenete a választások után: "Köszönöm!"

00:20 – Renziék már el is ismerték a vereséget

Matteo Renzi és pártja korábban sokat bírálta Orbán Viktort bevándorláspolitikája miatt. Az eddig kormányzó Renziék azonban úgy látszik, ellenzékbe szorulnak történelmük eddigi legrosszabb választási eredményével. A kormányzó Demokrata Párt (PD) készen áll az ellenzéki szerepre, amennyiben beigazolódnak a vasárnapi olaszországi választások után éjjel közzétett exit poll felmérések eredményei – jelentette be a balközép tömörülés alsóházi vezetője. A PD számára valószínűsített 21, más mérések szerint 24,5-27,5 százalék közötti eredmények a harmadik helyet jelentik a jobboldali pártszövetség és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) mögött, amivel kapcsolatban Ettore Rosato azt mondta, "ha ez lesz az eredmény, az vereséget jelent számunkra, és ellenzékbe vonulunk".

A jobboldali pártszövetségen belül a felmérések szerint a Matteo Salvini vezette Északi Liga megelőzi Silvio Berlusconi pártját, a Forza Italiát, igaz a különbség alig félszázalékos: 14,5, illetve 14 százalékot mértek a két tömörülésnek. A szövetségen belüli erőviszonyokon múlhat a miniszterelnök-jelölt személye.

Az Öt Csillag Mozgalom, amely az exit pollok szerint 29,5-32,5 százalékot szerzett, meggyőződését fejezte ki, hogy a következő kormány egyik pillére lesz.

00:02 – Euroszkeptikus többség az olasz parlamentben

Bárhogy is alakul a választás végeredménye, euroszkeptikus erők lesznek túlsúlyban az olasz parlamentben.

23:45 – A hivatalos részvételi adatok

Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint a részvétel 74% volt a parlamenti választásokon, ami egy kicsivel marad csak el a 2013-as választásoktól (75%)

23:40 – Lombardiában a jobbközép koalíció a legerősebb az exit pollok szerint

23:30 – Minden jel arra mutat, hogy a "populista" pártok a legnagyobb győztesei a választásoknak.

A populizmust a liberálisok tették szitokszóvá, miközben az csak a politikai kommunikáció egyik eszköze, nem süthető rá rendszerekre, persze a liberálisok már sokszor megpróbálták. A populizmus, mint kommunikációs technika megítélése igencsak szubjektív, hiszen például Justin Trudeau kanadai liberális miniszterelnök is használ populista kellékeket politikájában, miközben több jobboldali politikust előszeretettel hív populistának, természetesen negatív előjellel.

Olaszországban úgy látszik, a populizmus egy sikeres stratégia: a baloldali populista 5 Csillag Mozgalom 5,6%-kal ért el többet, mint 2013-ban, a jobboldali Északi Liga pedig 10%-kal kapott több szavazatot, mint az előző választásokon.

23:20 – Újabb exit poll, összeadva még mindig a jobbközép szövetség a legnagyobb formáció

Nagyon sok múlik a jobboldali koalíció legkisebb tagján, a kereszténydemokratákon. Õk még hozzásegíthetik a jobboldalt a biztos kormányalakításhoz.

23:16 – Senkinek sincs meg a biztos kormányalakításhoz szükséges 40%, ez természetesen változhat a szavazatszámlálás során

A Silvio Berlusconi vezette jobbközép pártszövetség áll az élen az olasz parlamenti választásokon az urnazárás után közzétett exit poll eredmények szerint, a második az Öt Csillag Mozgalom (M5S) – amely ugyanakkor a pártok közül a legtöbb szavazatot kapta –, míg a harmadik helyen a Matteo Renzi vezette balközép pólus áll.

23:14 – A jobboldali koalíció a legnagyobb a mérések szerint

23:10 – Magas a végleges részvétel

74% körüli a részvétel a 23:00-ás adatok szerint.

23:05 – Jönnek az exit pollok

Legjobb esetben is 38%-a van a jobboldali pártok szövetségének.

Az Öt Csillag Mozgalmat 29-32% közé mérték, a ballib demokraták 20-30% között van, az Északi Liga és a Forza Italia is 13-16%-ot kaphatott, míg az Olasz Testvérek 4-6%-ot. Ez eddig a Rai Uno első exit pollja.

23:00 – Bezártak a szavazófülkék

Jöhetnek az exit pollok és az eredményvárás.

22:55 – Renzi készítheti a zsepit.

Elemzők szerint az olasz baloldal eddigi történetének legrosszabb szereplését produkálhatja az este folyamán. A The Localnak eljuttatott elemzés szerint Renzi végleg perifériára szorulhat. Renzi amúgy kb. az olasz Karácsony Gergely, eddig mindenkit hátba szúrt, akit csak tudott a pártján belül, de azon kívül is.

22:45 – Azért a libsik Olaszországban sem aprózták el az érzékenyítést

A jobboldali Olasz Testvérek plakátjai mellé migránsokat ábrázoló plakátokat ragasztottak a a ballibek "Vota per Me", azaz "szavazz rám" szlogennel. A liberális cinizmus Olaszországban is ugyanolyan irritáló.

22:40 – Ha csak egy cikket olvasnál el az olasz választásokról...

Akkor az Nagy Gábor kolléga zseniális összegzője legyen:

Az a kérdés, hogy az olaszoké marad-e Olaszország

Történelmi választóvonalhoz érkezett Olaszország, ahol március 4-én parlamenti választásokat tartanak. A voksolás tétje nem kicsi: bevándorlóország lesz a napfényes Itália vagy sem? De talán még ennél is magasabbra lehet tenni a lécet: vajon csatlakozik Olaszország a lázadókhoz? Itália az elmúlt időszakban közel sem volt a politikai stabilitás fellegvára, ezidáig folyamatosan valamilyen válsággal küzdött.

22:19 – Bűnözési statisztikák

Nem véletlen, hogy a migráció a legfontosabb téma az olaszországi választásokon. A 2015 óta tartó folyamatos migrációs nyomás miatt megnőtt az utcai bűnözés is, különösen Szicíliában. Egyes beszámolók szerint az olasz maffia komoly hasznot húz a migránsokból, ezért is támogat és szervez embercsempész bandákat. A maffia a fiatal migráns férfiakat drogterjesztésre, a nőket pedig prostitúcióra kényszeríti. Az utcai bűnözés a regisztrálatlan, csellengő migránsoknak köszönhetően is megnőtt. Legutóbb nigériai migránsok daraboltak fel egy tizenéves olasz lányt. Pár hete pedig két pakisztáni bevándorlót tartóztattak le az olasz hatóságok, miután azok megpróbáltak megerőszakolni egy kisfiút a dél-olaszországi Brindisi városában.

22:00 – Már csak egy órájuk maradt szavazni az olaszoknak

Pontban 23 órakor mindenütt bezárnak a szavazókörök, így ezt követően nyilvánosságra kerülhetnek az első exit poll eredmények. Forza Italia!

21:54 – A brüsszeli liberálisok képviselőcsoportja Soros jelöltjének drukkol

Meglepő!

 

21:35 – Itt az első jó hír: aggódik a baloldal

Olasz sajtóinformációk szerint kisebb pánik van a jelenleg kormányzó, baloldali Renzi-féle Demokrata Párt soraiban. Az eddigi részvételi adatok ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományosan vörösnek számító, délebbre fekvő régiókban alacsonyabb a részvétel, mint az ország északi felén.

21:19 – Egy kis érdekesség

Magyarországon valószínűleg kevesen tudják, de a Mussolini család nem tűnt el nyom nélkül az olasz politikából. Az egykori fasiszta diktátor unokája, Alessandra Mussolini szerencsére mérsékeltebb lett, mint nagyapja, azonban ő is politikai pályára tört. A hölgy jelenleg is a Forza Italia EP-képviselője. Bizonyára örülnek neki Brüsszelben.

20:59 – Így vélekednek Orbán Viktorról a jobboldali szövetség vezetői

A Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi a RAI olasz közszolgálati televíziónak csütörtökön úgy fogalmazott, hogy álláspontja szerint Orbán Viktor nagyon jól végzi a dolgát.

Orbán Viktor kedves barátom, és Magyarország jelenlegi helyzetében nagyon jól végzi a dolgát"

jelentette ki Berlusconi.

Ahogyan azt korábban megírtuk, Giorgia Melonit, a jobbközép szövetséghez tartozó Olasz Testvérek (FdI) vezetőjét szerdán Budapesten fogadta Orbán Viktor, a találkozó pedig kifejezetten jó hangulatban telt. A találkozóra reagálva Matteo Salvini, a szintén jobboldali Északi Liga vezetője elmondta, Meloni jól tette, hogy Orbán Viktorral az Európai Unióról és a migrációról egyeztetett. "Mi is azt fogjuk tenni, amit mások tesznek, megvédve saját határainkat!" – mondta a politikus egy milánói kampánytalálkozón.

20:42 – Egy 106 éves hölgy is szavazott

Luisa Zappitelli már 72 éve jár szavazni.

20:26 – Műszakváltás, jöhet még egy kis zene

20:01 – Sok a probléma, hosszú a sor

Az olasz sajtó azt írja, nehézkesen megy a voksolás az új rendszerben. A szavazóknak sokat kell segíteni, hogy eligazodjanak a választási íveken. Rengeteg a kritika. Ráadásul délután nagyon megjött a szavazókedv az olaszoknál, van szavazókör, ahol az utcán várják az emberek, hogy bemehessenek szavazni.

19:55 – A muszlimok vajon kire fognak szavazni?

19:35 – Az Északi Liga vezetője így osztott ki egy bevándorláspárti püspököt:

19:30 – Beindult az olasz választás, egyre többen sietnek választani.

2013-ban 75 százalék volt a részvétel. A 2016-os népszavazáson – amibe belebukott Renzi – 70 százalék volt a részvétel. Még van három és fél óra az urnák zárásáig, de már most 60 százalék körül mozog a részvétel. Egészen pontosan: 19 órakor 58,78 százalék.

19:20 – A hatvanhatodik olasz kormány megalakulásáért izgulunk. (73 év alatt 65 kormányt fogyasztottak el az olaszok). Reméljük nyer a jobbközép!

19:17 – Kell egy jó kis olasz zene a munka/olvasás mellé:

19:15 – Így szavaztak a "nagyok"

19:05 – Ha a jobbközép behúzza a választást, akkor kormányt alakíthat. De mi van, ha nem? Mit lehet kiolvasni a közvélemény-kutatásokból?

Az M5S nagyon erős. A legerősebb párt lehet az olasz törvényhozásban. Korábban elutasították a koalíciót, de most már – a kormányzás érdekében – összeállnának egy másik párttal. Kérdés kivel? Az Északi Liga szóba került az olasz sajtóban, de erre kicsi az esély. Berlusconi határozottan elutasít minden együttműködést az Öt Csillag Mozgalommal. Vagyis csak a Renzi-féle PD jöhet szóba, ha potenciális koalíciókötésről van szó.

A jobbközép pártok is nagyon erősek. Mint látjuk, 37 százalékot tudnak közösen. Azonban szakértők szerint ez nem elég, legalább 40 százalék kell, hogy kormányképesek legyenek.

Az is előfordulhat, hogy újra nagykoalíció lesz Olaszországban. Legutóbb Berlusconi erre a lépésre szánta el magát, így lett Matteo Renzinek kormánya. Most viszont Berlusconi legfőbb szövetségese az az Északi Liga, akiknél szóba sem jöhet a Renziékkel való együttműködés.

Az is kérdés, hogy ki lesz az erősebb: Berlusconi vagy Salvini? Ha Berlusconi, akkor Antonio Tajani lehet a kormányfőjelölt, ha az Északi Liga, akkor Matteo Salvini.

Végül előfordulhat még az is, hogy senki és semmilyen pártszövetség nem tud felülkerekedni majd a másikon, és akkor marad a Paolo Gentiloni-féle szakértői kormány.

A rossznyelvek szerint Sergio Mattarella államfő épp ezért hagyta meg Gentilonit ügyvivő kormányfőnek.

18:51 – Ezek lennének az erőviszonyok?

18:40 – Olaszországban is vannak érdekes gondolatok

Cécile Kyenge volt első fekete miniszter Olaszországban. Nemrég arról beszélt, hogy Itália etnikai összetételét azért kell megváltoztatni, hogy ne legyen olyan nagy a félelem a bevándorlástól, mint most.

18:32 – Így nézne ki az olaszországi pártpaletta, ha a Simpson család karaktereivel kellene illusztrálni

18:19 – Csúnya vége lehet a bevándorlási krízisnek és a multikulturalizmusnak Olaszországban

A bevándorlási válságnak várhatóan az lesz az eredménye, hogy 2080-ra Itáliában az afrikai és ázsiai lakosság aránya meghaladja az 50 százalékot. Erről is szól a vasárnapi választás.

Pár évtized, és elbúcsúzhatunk Olaszországtól!"

Furcsa történelmi párhuzam, de Rómát is a bevándorlók tették a földdel egyenlővé, s most nagyon úgy tűnik, hogy az Olasz Királyság megalapítása (1861. március 15.) után bő két évszázaddal – az illegális bevándorlásnak és a multikulturalizmusnak köszönhetően – az olaszok kisebbségbe kerülnek a saját országukban.

18:05 – Egy kis érdekesség

Ahogy azt korábban írtuk, vasárnap 46 millió 604 ezer 925 ember szavazhat.

A választópolgárok között a nemek aránya a következő: 22 430 202 férfi, 24 174 723 nő.

Az olasz választási rendszer azonban ennél bonyolultabb. A szenátusi jelöltekre ugyanis csak 25 év felettiek voksolhatnak.

Ez azt jelenti, hogy 42 871 428 polgár szavazhat felsőházi jelöltre.

A nemek aránya itt a következő: 20 509 631 férfi és 22 361 797 nő.

17:55 – A közvetítésből természetesen nem maradhat ki a kedvenc számunk

17:45 – Az olasz sajtó nem csak a vasárnapi választásokról emlékezik meg

Tragikus hirtelenséggel, 31 évesen elhunyt Davide Astori, a Fiorentina és az olasz válogatott védője. Astori 14-szer lépett pályára az olasz nemzeti tizenegyben. A Fiorentina az Udinese ellen játszott volna délután, Astori a meccs előtt nem sokkal, egy udinei szállodában halt meg. A mérkőzést elhalasztották.

17:40 – Magas a részvétel

16 órakor 19,43 százalék volt a részvétel. 2013-ban 15 százalék.

17:30 – Soros György is beszállt az olasz választásokba

Mint írtuk, Soros pénzéből óriási, méregdrága kampányt folytatott Olaszországban Emma Bonino, aki az illegális bevándorlás legnagyobb támogatójának számít.

17:15 – Berlusconi elől egy femen-aktivistát kellett levadászni a biztonságiaknak, épp akkor, amikor az FI elnöke szavazott

17:10 – Matteo Salvini már üzent is a baloldali Renzinek:

Az Északi Liga politikusa reméli, hogy holnaptól már nem kell Renzinek a politikával foglalkoznia.

17:05 – Silvio Berlusconi már leadta a voksát

17:00 – A buszsofőrök inkább elnökölnek, minthogy vezessenek

A városi közlekedési vállalatok dolgozói – többségében buszsofőrök – tömegesen jelentkeztek az olaszországi szavazóhelyek elnöki tisztségére a jó fizetés miatt, ami számos olasz városban megbéníthatja a tömegközlekedést vasárnap.

A néhány nap alatt szerezhető több száz eurós összeg annyira csábító volt, hogy az olasz városok közlekedési vállalatainak dolgozói tömegesen jelentkeztek szavazóhelyi elnöknek.

A választókörzetek nagy részét szokás szerint iskolaépületekben állították fel, ezért szerdáig szünetel a tanítás.

16:58 – Az esélyekről

Az utolsó felmérések a Berlusconi vezette jobbközép koalíció győzelmét jósolták 37-40 százalék közötti eredménnyel. A biztos kormányalakítási többséghez azonban legalább 40 százalék szükséges. Berlusconi Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét jelölte miniszterelnöknek, Matteo Salvini pedig saját magát, arra az esetre, ha pártja szerezne több szavazatot. Az Északi Liga az ország északi részén elsöprő többségre számít.

Berlusconiék ellenfele az ötévi ellenzéki politizálás után kormányra törő M5S számít. A populista és euróellenes párt 31 éves miniszterelnök-jelöltje, Luigi Di Maio már a kampány utolsó napjaiban bemutatta reménybeli kormánya névsorát. (Berlusconi szerint az M5S rosszabb, mint a kommunisták.) Az M5S ereje megközelítheti a 30 százalékot, amivel a legnagyobb párt lehet. A múlttal ellentétben azonban az M5S most nem zárja ki az esetleges koalíciót más pártokkal a kormányzás érdekében.

Épp ebben bízhat a potyautas Matteo Renzi is. Támogatottságukat 25 százalék alá mérik, ám ez is elegendő lehet egy kormánykoalícióhoz – ha a helyzet úgy kívánja.

16:55 – Mikor lesznek eredmények?

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 7-től este 11 óráig lesznek nyitva. A közvélemény-kutató cégek az urnazárás után készítenek majd exit poll előrejelzéseket. A szavazatszámlálás azonnal elkezdődik, de minden voksot várhatóan csak hétfőre számolnak össze.

16:50 – Javában zajlik a voksolás

Olaszországban több mint 46 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Három nagy pólus versenyez, az egyik a Matteo Renzi vezette balközép. A másik a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom. Ha hihetünk a legutóbbi kutatásoknak, akkor valószínűleg ők gyűjtik be a legtöbb voksot. A harmadik a Silvio Berlusconi által vezetett jobbközép koalíció. Ide tartozik a Forza Italia, az Olasz Testvérek (Giorgia Meloni) és az Északi Liga (Matteo Salvini).

07:00 – Elkezdődött a választás

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hollik István: Az ellenzék a kitalált orosz beavatkozás helyett saját magában kellene, hogy keresse a kudarca okát

Hollik István: Az ellenzék a kitalált orosz beavatkozás helyett saját magában kellene, hogy keresse a kudarca okát

Csak neked, csak most

A bevándorláspárti brüsszeli elit leváltáshoz szükséges változás és a patkányozó balliberális ellenzéknek megadható legjobb válasz érdekében egyaránt fontos, hogy minél többen vegyenek részt az EP választáson, a szavazatukat a Fidesz-KDNP-re adva – mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Hollik István. A kormányszóvivő nevetségesnek tartja, hogy a balliberális pártok és média már most elkezdték az ellenzék gyenge szereplését egy kitalált orosz beavatkozásra ráfogni.

Az Európai Egyesült Államok létrehozása valamennyi magyar érdekét egyaránt sérti

Az ezt támogató ellenzéki pártlistákra leadott minden egyes szavazat nem más, mint a magyar választópolgárok önrendelkezési jogának elvonására adott felhatalmazás.

889
Így büntetik a Jobbikot a kiábrándult szavazóik

Így büntetik a Jobbikot a kiábrándult szavazóik

Kinyílott a pitypang

Jobbikos tollakkal teszik az ikszet a Fidesz mellé.

Szépségkirálynő-választás extrák nélkül

Szépségkirálynő-választás extrák nélkül

Piszkostizenkettő

Ha az ember megnézi a jelöltek vitáját, az az érzése támad, hogy egy sztereotipikus amerikai szépségkirálynő-választáson van – csak épp a versenyzők nem rendelkeznek az utóbbin résztvevők esztétikai előnyével.

Szivárványos zászlóval buzdít szavazásra az Európai Bizottság

Szivárványos zászlóval buzdít szavazásra az Európai Bizottság

Kinyílott a pitypang

A Jean-Claude Juncker vezette Bizottság így kampányol az EP-választáson.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére