Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Olasz pártelnök: döntenünk kell, hogy fenn akarjuk-e tartani Európát

888.hu - MTI

2020.04.17. 13:15

Nagy-Britannia és Olaszország nélkül Európa nem létezne többé Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint, aki pénteki interjújában úgy vélte, a római kormánynak hallatnia kell szavát Európában, és Giuseppe Conte miniszterelnök nem térhet vissza üres kézzel az Európai Unió állam- és kormányfőinek következő találkozójáról.

Olaszország nincsen tisztában jelenlegi tárgyalási erejével: most mi vagyunk azok, akik dönthetünk arról, hogy létezzen-e Európa. Nagy-Britannia és Olaszország nélkül Európa nem létezik többé. Csak egy nagy Németország lenne, amely agyonnyomná Franciaországot is. Ez magyarázza Franciaország ingadozását, pedig általában Berlin szövetségese szokott lenni – jelentette ki Giorgia Meloni a SkyTg24 hírcsatornának adott interjújában.

A jobboldali ellenzéki párt elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek április 23-i találkozójáról beszélt, amelyen Giuseppe Conte római miniszterelnöknek döntenie kell, elfogadja-e az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) Olaszországnak felkínált mintegy 37 milliárdos pénzügyi forrásait, vagy lemond erről. Az ESM elutasítását a Giuseppe Contét kormányra emelt Öt Csillag Mozgalom (M5S) szorgalmazza, miközben a másik kormányerő, a baloldali Demokrata Párt (PD) helyesli az ESM felhasználását.

Giuseppe Conte a feltételekhez kötött ESM-források helyett az úgynevezett eurókötvények kibocsátását akarja elérni, az EU közös garanciavállalásával. Elemzők szerint a járványhelyzetnél is súlyosabb olaszországi gazdasági válságban az EU-tól szerzett forrásokon múlhat Giuseppe Conte kormányfői széke. Sajtókommentárok szerint a római kormányfő kész akár vétójogával is élni, nehogy üres kézzel térjen haza, „földre esve az elutasított ESM-források és az északi tagállamoktól nem támogatott eurókötvények között”.

A Giorgia Meloni vezette FdI és a Matteo Salvini irányította Liga úgy látja, nemcsak a Conte-kormány, hanem Olaszország sorsa forog kockán. Az ESM-források elfogadását az FdI és a Liga sem támogatja.

Ha Európa kölcsönt akar adni, és utána megfizettetni velünk a kamatokat, akkor ez nem tűnik előnyösnek számunkra

– mondta Giorgia Meloni, akivel az FdI a Liga utáni második legnagyobb jobboldali párttá nőtte ki magát, támogatottsága a felmérésekben már meghaladta a 13 százalékot, és megközelítette a 15 százalékra süllyedt M5S-t.

Hangoztatta azt is, hogy Giuseppe Conte nem írhat alá semmilyen EU-megállapodást, mielőtt ezt a római parlamenttel egyezteti.

De ha Conte meg akarja vetni a lábát az EU-ban, akkor támogatni fogjuk, hiszen az olaszországi jobboldalnak köszönhetően vetheti meg a lábát – tette hozzá Meloni. Megjegyezte, Olaszország „milliárdos befizetője Európának, soha nem gyengítette Európát, ezért most sem alamizsnát kér”.

Azzal kapcsolatban, hogy a jobboldali koalíció harmadik pártja, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) viszont támogatja az ESM-források használatát, Giorgia Meloni úgy reagált, nem véletlen, hogy az FdI és a FI nem ugyanannak az európai pártcsaládnak a tagja.

Giuseppe Conte április 21-én jelenti be a római parlamentben, milyen álláspontot kíván képviselni az Európai Tanács virtuális csúcstalálkozóján.
Renato Brunetta FI-politikus kijelentette, Conte és a pártok a parlamentben tisztázzák, „ki akar Európában maradni, és ki akar kilépni”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter a pozícióért akár még a gárdamellényt is feladná Dorosz Dávidra

Jakab Péter a pozícióért akár még a gárdamellényt is feladná Dorosz Dávidra

A bukott főpolgármester-helyettes korábban sokszor szólalt fel a jobbikosok ellen, ám az ÚjMúlt Kft. segítségével ez már egy szempillantás alatt válhatott meg sem történtté, és mára a közös összefogásuk is valóssággá vált.

Orbán Viktor is gratulált Pigniczki Fanninak az olimpiára való kijutásért

A ritmikus gimnasztikázó a tegnapi hibátlan teljesítményéért érdemelte ki a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott tokiói olimpiára való kvalifikációt.

Szétesett a baloldal Egerben, kilépett a polgármester

Eger volt az első olyan város, ahol a baloldal összeállt a Jobbikkal és a szakadás is itt történt meg először, amikor Mirkóczki Ádám polgármester csapatával együtt kilépett a baloldali szövetségből.

Gyurcsány megint tagadja a demokráciát

Gyurcsány megint tagadja a demokráciát

A kövéri terror, avagy büntetés a parlamentben címmel készített, természetesen ezúttal is futóhomokra épülő, azaz teljes mértékben alaptalan, félrevezető videót Gyurcsány Ferenc.

A labdarúgás nem csak egy sport

A labdarúgás nem csak egy sport

Nincs még egy olyan játék, amely ekkora hatást tud gyakorolni az emberiségre, ilyen érzelmeket tud kiváltani az emberekből. A futball a nemzeti összetartozás egyik alappillére. Pont ez az oka, hogy a liberálisok nem tudnak kibékülni a focival.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére