Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Obama vs. Castro: a diplomáciai enyhülés hajnala

Horváth József György

2016.03.21. 22:02

A kubaiak többsége azt reméli, az amerikai-kubai enyhülés valódi változást hoz a szigetországba. Barack Obama amerikai elnök kubai látogatásának kifejezett célja, hogy tartóssá tegye a két ország közötti enyhülés folyamatát.
HAVANNA, 21:48

A kubaiak többsége azt reméli, az amerikai-kubai enyhülés valódi változást hoz a szigetországba. Barack Obama amerikai elnök kubai látogatásának kifejezett célja, hogy tartóssá tegye a két ország közötti enyhülés folyamatát.

Az AP amerikai hírügynökség úgy vélekedik, hogy a kubaiak körében a legnagyobb kérdés, hogy a Raúl Castro elnök vezette rezsim be tudja-e bizonyítani, hogy az ambiciózus diplomáciai nyitás túlmegy a szépen becsomagolt frázisok pufogtatásán és igazi változást hoz az életükbe.

2014 vége óta a két ország helyreállította diplomáciai kapcsolatait. A felek idén februárban megállapodást írtak alá a fél évszázada szünetelő rendszeres polgári légi közlekedés újraindításáról. Néhány nappal Obama látogatása előtt lazítottak a valutaváltási korlátozásokon. Szombaton a Starwood amerikai szállodalánc megállapodott három kubai hotel felújításáról és működtetéséről. Erre utoljára a kubai forradalmat megelőzően volt példa.

Habár Obama továbbra is népszerű a szigetország lakosságának körében, az az örömmámor, amely az amerikai elnöknek a kubai-amerikai viszony normalizálásáról szóló, 2014. decemberi bejelentését követte, jelentősen alábbhagyott, miután az átlagemberek életében semmilyen érezhető változás nem állt be. Továbbra is érvényben maradt például a kubaiak életére leginkább hatással lévő gazdasági embargó, amelynek megszüntetése kívül esik az amerikai elnök hatáskörén és a republikánus többségű kongresszus határozottan ellenzi azt. Hiába tehát a szigetországba áramló amerikaiak serege vagy a szorosabbá váló kapcsolatok, a kubaiak által áhított változás egyelőre várat magára.

Mindeközben Raúl Castro kérlelhetetlen az egypártrendszer kérdését illetően vagy a médiára, gyülekezési szabadságra vagy a politikai ellenzékre vonatkozó korlátozások terén. Az amerikai elnök abban reménykedik, látogatása arra ösztönzi Raúl Castrót, hogy valódi változásokat vezet be és a jóindulatáról árulkodó gesztusokat tesz.

A helyi média azonban sokkal kevesebb figyelmet szentelt Obama látogatásnak, mint azt a legtöbben várták és a sajtóvisszhang jelentősen elmaradt például a Ferenc pápa februári látogatását övező ujjongástól mind mennyiségben, mind hangvételben.

Obama látogatása idejére gyakorlatilag teljesen lezárták a fővárost, és csak nagyon kevés kubai láthatta élőben is az amerikai elnököt. Ennek ellenére egy épület tetejéről mobiltelefonnal készített felvétel tanúsága szerint kubaiak tucatjai integettek és kiáltoztak Obamának, amikor vasárnap este egy helyi étteremben vacsorázott.

Az Egyesült Államok továbbra is az emberi jogok és a demokrácia mellett fog kiállni Kubában"

- jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Raúl Castro kubai államfővel tartott tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatóján.

Az amerikai elnök elmondta: a kubai államfővel találkozójuk keretében őszinte és nyílt tárgyalásokat folytattak az emberi jogokról.

Azonban a két ország közötti kapcsolatok egy csapásra nem változhatnak meg"

-tette hozzá.

Raúl Castro a sajtó által történelminek minősített, négyszemközt tartott találkozó után úgy vélekedett, Kuba és az Egyesült Államok között mindig lesznek nézetkülönbségek az emberi jogok kérdését illetően. Szerinte az amerikai szankciók és a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpont megléte továbbra is akadálya a két ország közötti normális kapcsolatoknak. Castro szerint a két ország között alapvető különbségek vannak, amelyek soha nem fognak megszűnni, és Washington kettős mércével mér ezen a téren. Kubának és az Egyesült Államoknak el kell fogadniuk különbözőségüket és nem szabad azokat a kétoldalú kapcsolatok középpontjába állítaniuk, ehelyett meg kell becsülniük a két országot összekötő és a népeik hasznára váló kapcsolatokat.

A civilizált együttélést a két országnak a gyakorlatban kell megvalósítania."

A kubai államfő üdvözölte az eddigi amerikai kereskedelmi és utazási könnyítéseket, ugyanakkor további hasonló lépéseket sürgetett Washington részéről.

Obama leszögezte, hogy a szigetország elleni embargó véget fog érni, de nem tudni, hogy mikor. Úgy értékelte, hogy az embargó megszüntetésének üteme részben attól függ majd, hogy milyen gyorsan lehet felszámolni az emberi jogok területén fennálló nézeteltéréseket. Ettől függetlenül bejelentette, az amerikai légitársaságok még az idén közvetlen légi járatokat indítanak Kubába. Ugyanakkor az amerikai elnök felszólította Castrót, hogy segítse elő több közös vállalat létrehozását, továbbá azt, hogy a külföldi vállalatok közvetlenül alkalmazhassanak kubai munkaerőt.

Az amerikai elnök annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálása elhúzódik a jelenlegi kormányzat hivatali ideje utáni időszakra. A sajtótájékoztatót nemcsak az tette különlegessé, hogy az amerikai és a kubai elnök közösen tartotta, hanem az is, hogy Raúl Castro tőle szokatlanul újságírói kérdésekre válaszolt. A kubai államfő azonban láthatóan felfortyant, amikor egy amerikai televíziós riporter politikai foglyokról kérdezte. Castro vehemensen tagadta, hogy a szigetországban politikai foglyok lennének.

Vannak-e politikai foglyok Kubában? Azonnal adjon nekem egy listát, hogy kiengedjem őket ... Adja meg nekem a nevét vagy a nevüket. Ha vannak ilyen foglyok, szabadok lesznek, még mielőtt leszáll az éj"

- fejezte ki nemtetszését Castro.

Obama az ABC amerikai hírtelevíziónak elmondta: még hétfőn bejelenti, hogy a Google megállapodást kötött a kubai hatóságokkal a szélessávú internet és a vezeték nélküli internetkapcsolat bővítéséről, illetve kiépítéséről. 

A program itt nem ér véget

Az amerikai elnök kedden beszédet mond a kubai televízióban, a beszédet az egész országban közvetítik. Obama ezen kívül megtekinti az amerikai Tampa Bay Rays  és a kubai nemzeti válogatott  közötti baseball-mérkőzést.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére