Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Obama korábbi kommunikációs igazgatója: a diplomácia alapvető eszköze az, amivel Trumpot vádolják a demokraták

Békési Marcell

2019.11.01. 08:58

Pillanatnyilag a demokrata képviselőház a politikai megvesztegetés ürügyével próbálja elmozdítani Donald Trumpot, Obama korábbi tanácsadója szerint viszont ez a diplomácia alapeszköze, amivel minden amerikai elnök élt.

Az angolszász jogban „quid pro quo” elnevezéssel illették a politikai megvesztegetés azon formáját, amivel vádolják az elnököt a demokraták. Egész pontosan a vád úgy hangzik, hogy Trump megzsarolta az ukrán elnököt azzal, hogy megvonja az Ukrajnának szánt hadi segélyt, amennyiben az nem vizsgálja ki Joe Biden korábbi alelnök fiának, Hunter Bidennek a korrupciós ügyeleteit.

A demokrata képviselőház ma hivatalosan is megkezdte az úgynevezett impeachment, vagyis elmozdítási eljárás kivizsgálását. Az eljárást több dolog is nevetségessé teszi:

  • a demokratikus fékeknek ezt a formáját olyan kirívó esetekre alkották meg, mint például ha az elnök háborúban elárulja saját hazáját, nem arra, hogy egy elnök egy másik kormányfőtől szívességet kér;
  • a képviselőház egy olyan telefonhívásra hivatkozva jelentette be az eljárás megindítását, amit a kihirdetés pillanatában még nem is hallott közülük senki;
  • a telefonhívás leirata végül kikerült, és ez sem igazolta elvárásaikat;
  • és végül az a tény, hogy egyébként is szinte esélytelen, hogy az eljárás az elnökre nézve végzetes lesz, hiszen annak a republikánus többségű szenátuson is át kell mennie.

A vád komolyságát már pusztán ezek a tények is megkérdőjelezték, ám a múlt héten érkezett még egy: Obama elnök korábbi kommunikációs igazgatójának, Jen Psakinak a nyilatkozta.

A korábbi szóvivő véleménye szerint a diplomácia egyik alapvető eszköze a megvesztegetés, ezzel tudja ugyanis az Egyesült Államok a legbékésebb formában befolyásolni egy másik kormány viselkedését.

Ugyan Jen Psaki nyilatkozatának eredeti célja éppen az volt, hogy megvédje korábbi főnökét, Barack Obamát, ám a dolog a visszájára sült el. Ha ugyanis a demokraták által szentként tisztelt elnök korábbi egyik belsős embere szerint is elfogadható egy ilyen eszköz, akkor milyen jogon vádolja meg ezzel a Demokrata Párt a mostani elnököt?

Az ügyben egyébként a máskor olyan hangos Obama is meglepően visszafogott. A korábbi elnök aktív résztvevője a 2020-as kampánynak, ahol tud, Trump ellen kampányol, és a Joe Biden korábbi alelnökét is többször megvédte – aki egyébként az egyik nagy esélyese az előválasztásnak.

Ez az első eset, hogy nem cáfolta meg az alelnökét érő vádakat.

Az elmozdítási eljárásnak egyébként korábban a demokrata oldalról is bőven voltak bírálói, ám most, hogy a demokrata előválasztási kampány kezd beindulni, jobban összezártak a képviselők.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére