Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Õ az elsõ hidzsábos muszlim képviselõ a svéd parlamentben

Tóth Dalma

2018.12.17. 21:38

A svédek jobb, ha hozzászoknak, hogy hidzsábos képviselõ asszony mond beszédet a parlamentben.

Leila Ali Elmi még csak kétéves volt, amikor családjával Szomáliából Svédországba költöztek. A szeptemberi választások alkalmával sikerült bekerülnie a parlamentbe. A 30 éves politikus célja, hogy a külváros, a migránsok hangja legyen. Hogy miért pont ennek a kettőnek? Mert rengeteg migráns él Stockholm külkerületeiben és folyamatosak a problémák.

A Svédországban kialakult, etnikai szegregációnak nevezett jelenség 2013-ban nemzetközi hírnévre tett szert. Akkor Stockholm északi részén zavargásokra került sor, kocsikat és iskolákat gyújtottak fel, a rendőröknek is nekimentek a migrációs háttérrel rendelkező vandálok. Akkor azt mondták, hogy mérgesek, mert a rendőrség kirekesztő, és úgy érzik, hogy másodosztályú állampolgárok annak ellenére, hogy az országban születtek. Úgy akarták érvényesíteni az érdekeiket, hogy szétszedték a svéd fővárost és több nagyvárost is. Göteborgban például 80 autót gyújtottak fel, Molotov-koktélokat, gránátokat dobáltak és lövöldöztek. Mivel ez vált általánossá, ezért több politikus kormányozhatatlan, no-go zónának nyilvánította ezeket a területeket.

A Svéd Demokraták rámutattak arra, hogy a bevándorlás és a külvárosban jelentkező problémák között összefüggés van. Kimondták azt, amit már mindenki tudott. Ezzel a szeptemberi választásokon végül a szavazatok 17,6 százalékát szerezték meg.

Az őszi voksoláson azonban sem a szociáldemokraták, sem a konzervatívok vezette blokk nem nyerte el a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget, viszont a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal – akik a mérleg nyelvét jelenthetnék – az eddigi kormányalakítási tárgyalásokon mindeddig kizárták az együttműködést. Azóta is kormányválság van, utoljára múlt hét pénteken próbálkoztak meg a kormányalakítással. A svéd parlament múlt hét pénteki ülésén nem szavazott bizalmat a Stefan Löfven ügyvivő szociáldemokrata miniszterelnök a Zöld Párttal tervezett kisebbségi kormánykoalíciójának, s egyre valószínűbb, hogy új választásokat kell kiírni a szeptember 9-i voksolás óta patthelyzetben rekedt országban.

Ali Elmi természetesen nem ért egyet a Svéd Demokratákkal, szerinte a probléma nem a migrációval van, hanem azzal, amilyen körülmények között élnek a migránsok.

A bűnözés a társadalmi kirekesztés miatt van, nagyobb egyenlőségre van szükség ebben az országban, és még szigorúbb törvényeket kell hozni a diszkrimináció és a rasszizmus ellen – mondta. Mindezt abban a Svédországban, ami az egyenlőségről híres, de ő még ezzel sem elégedett.

Egyébként Ali Elmi korábban tolmácsként dolgozott, az illegális bevándorlók ügyintézésében segített. Aztán beállt a zöldekhez, ahol a társadalmi és a nemek közötti egyenlőséggel, valamint a feminizmussal foglalkozott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére