Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyomozást indítottak a Notre-Dame katedrálisban pusztító tûz ügyében

Tóth Dalma

2019.04.16. 10:52

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame-ban pusztító tûz ügyében, a tûzoltók pedig kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat.
PÁRIZS, 10:52

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame-ban pusztító tűz ügyében, a tűzoltók pedig kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat.

A francia főváros ügyészsége nem vetette fel lehetőségként a gyújtogatást. Médiaértesülések szerint a hétfőn keletkezett tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkálatok is kiválthatták.

Laurent Nunez francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának elmondta:

a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete.

A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább a munkájukat.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

Chauvet szerint minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében.

Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet"

– nyilatkozott az igazgató a tévének.

Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt"

– tette hozzá.

A francia főváros tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kora reggel még azt mondta, mintegy száz tűzoltó továbbra is bevetésben van, küzdenek azért, hogy a lángok ne csapjanak fel újra. Később már arról számoltak be, hogy teljesen eloltották a tüzet.

A hivatalos közlések szerint három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó.

A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.

Több vagyonos francia család ígért támogatást a székesegyház újjáépítésére. A Pinault család 100 millió eurós (32 milliárd forintos), míg Bernard Arnault francia üzletember 200 millió eurós (64 milliárd forintos) adománnyal járul hozzá a munkálatokhoz. A katedrális újjáépítésére az Egyesült Államokban is gyűjtést kezdtek. A GoFundMe adománygyűjtő oldalon több mint 50 kezdeményezést indítottak ezzel a céllal hétfőn.

Ferenc pápa is kifejezte szolidaritását a franciákkal, és rámutatott:

lehetetlen figyelmen kívül hagyni a szent építmény hatalmas jelentőségét, amely a spiritualitás, a kultúra és az egyház erejét jelképezi immár több mint nyolc évszázada."

Gérard Depardieu francia színész azt mondta: a leégett Notre-Dame iszonyú seb az egész városnak. Depardieu jelezte, hogy mielőbb visszatér Párizsba.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére