Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Nyet means Nyet” – Oroszország már 2008-ban aggódott Ukrajna és a NATO miatt

888.hu

2022.05.19. 16:00

Érdekes dokumentumra bukkant a 888.hu a Wikileaks nevű szivárogtatóportálon. A „Nyet means Nyet” (magyarul: a nem nemet jelent) című feljegyzés szerzője William J. Burns, volt moszkvai nagykövet, aki jelenleg a CIA igazgatói tisztségét tölti be.

 

2008-ban NATO-csúcstalálkozót tartottak Bukarestben. Az áprilisban rendezett eseményen a katonai szövetség közölte, hogy nem veszik fel a két szovjet utódállamot, Grúziát és Ukrajnát, de a döntést még abban az évben, decemberben felülvizsgálják.

(Photo by FREDERIC STEVENS / POOL / AFP)

 

Frank-Walter Steinmeier, Németország akkori külügyminisztere közölte, hogy Grúzia és Ukrajna esetleges meghívása rendkívüli módon megterhelné a NATO, illetve a Nyugat valamint Oroszország viszonyát, s ezt – különösen Koszovó után – mindenképp el kell kerülni. Több magas rangú konzervatív politikus is bírálta a szociáldemokrata külügyminisztert, felettébb szerencsétlennek nevezve, hogy a német elutasítást indokolva Moszkva magatartására hivatkozott.

Ukrajna akkori Moszkva-barát elnöke, Viktor Janukovics úgy látta, nincs szükség arra, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz, a parlament pedig 2010-ben megszavazta, hogy az ország a szövetségen kívüli státuszt kapjon.

2014-ben, a Krím elcsatolása után azonban Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök azt mondta, „megváltozott az ország véleménye a NATO-tagságról”, három évre rá pedig a kijevi parlament törvényt fogadott el, amely újra a NATO-tagságot jelölte meg az ország céljaként, később pedig az alkotmányt is így módosították.

Érdekesség, hogy Angela Merkel német kancellár 2014-ben azt mondta, hogy

nincs szó Ukrajna csatlakozásáról, és a NATO szolidaritásáról biztosította Kijevet a kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és jelezte, hogy a maga részéről kész további büntetőintézkedésekre Oroszországgal szemben.

(Photo by JIM WATSON / AFP)

 

Oroszországnak nem tetszett, hogy Ukrajna a NATO felé kacsintgat. Legalábbis erről árulkodik egy 2008 február 1-re keltezett dokumentum, amelyet William J. Burns, az Egyesült Államok akkori moszkvai nagykövete jegyzett és a Wikileaks nevű szivárogtató portálon került nyilvánosságra.

 

(Photo by BRENDAN SMIALOWSKI / AFP)

 

A dokumentumban leírják,

A visszafogott első reakciót követően Ukrajna azon szándékára, hogy NATO-tagsági cselekvési tervre pályázik a bukaresti csúcstalálkozón, Lavrov külügyminiszter és más magas rangú tisztviselők megismételték határozott ellenzésüket, hangsúlyozva, hogy Oroszország a további keleti terjeszkedést potenciális katonai fenyegetésnek tekintené. A NATO-bővítés, különösen Ukrajna felé, továbbra is »érzelmi és neuralgikus« téma Oroszország számára, de stratégiai és politikai megfontolások is közrejátszanak.”

 

Burns feljegyzése szerint Oroszország adott esetben még el is hitte, hogy a NATO nem jelent fenyegetést rá nézve, de úgy látták, „a közelmúlt katonai tevékenységei a NATO-országokban (az amerikai előretolt műveleti központ létrehozása stb.) nem a kinyilvánított szándékok, hanem a lehetőségek alapján kell értékelni (a helyzetet – a szerk.).”

A feljegyzés szerint Lavrov hangsúlyozta,

Oroszország „befolyási övezetének” fenntartása a szomszédságában anakronisztikus, de elismerte, hogy a USA-nak és Európának „jogos érdekei” vannak a térségben.

 

Az orosz külügyminiszter azzal érvelt, hogy míg az országok szabadon alakíthatják ki azt, hogy milyen politikai-katonai struktúrákhoz csatlakoznak, szem előtt kell tartaniuk, hogy milyen hatással lesz az a szomszédaikra. Szerinte Oroszország meg van győződve arról, hogy a bővítés nem biztonsági okokból történt, hanem egy a hidegháború öröksége.

 

Ukrajna és Grúzia NATO-csatlakozási törekvései nem csak egy érzékeny pont Oroszországban, hanem komoly aggodalmakat keltenek a régió stabilitására gyakorolt következményekkel kapcsolatban. Oroszország nem csak azt érzékeli, hogy bekerítik, és a régióban aláássák a befolyását, hanem tart a kiszámíthatatlan és ellenőrizetlen következményektől, amelyek komolyan befolyásolnák az orosz biztonsági érdekeket.”

– olvasható a dokumentumban.

(Photo by FILIPPO MONTEFORTE / AFP)

 

Megjegyzik azt is, hogy az Ukrajnában élő orosz kisebbség ellenzi a NATO tagságot és ez egy olyan nagyobb szakadáshoz vezethet, ami erőszakkal, vagy legrosszabb esetben polgárháborúval járhat. Ilyen esetben Oroszországnak el kell döntenie, hogy beavatkozik – ez pedig egy olyan döntés, amivel nem akarnak szembesülni.

Kiderült az is, hogy Oroszország azért is ellenezte Ukrajna NATO-tagságát, mert volt egy hadipari együttműködés a két ország között, például ukrán gyárakban készítettetek orosz fegyvereket.

 

William J. Burns teljes memója ITT olvasható teljes egészében angolul.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Több kihívás éri Európát, de Magyarország nem hagyja magát”

„Több kihívás éri Európát, de Magyarország nem hagyja magát”

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Sokan eltűntek egy földcsuszamlás után az olaszországi Ischia szigetén

Sokan eltűntek egy földcsuszamlás után az olaszországi Ischia szigetén

Tizenhárom ember eltűnését jelentették szombaton kora reggel a heves esőzések okozta földcsuszamlás után, mely a nápolyi partok közelében, Ischia szigetén történt.

Novák Katalin: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

Novák Katalin: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

„A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is” – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.

A 888 megmondja a tutit: Franciaország – Dánia

A 888 megmondja a tutit: Franciaország – Dánia

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Franciaország – Dánia.

Szijjártó ezúttal egy francia tévériportert lepett meg magyarvédő válaszaival

Szijjártó ezúttal egy francia tévériportert lepett meg magyarvédő válaszaival

Az igazságot mindig meg lehet védeni, még Párizsban is – Szijjártó Péter ezzel az üzenettel osztotta meg interjúját a Facebookon, amelyet a France 24 angol nyelvű francia televíziócsatorna Talking Europe című politikai műsorában adott.

Dollárbaloldal: így ömlött a pénz a Bajnai-cégekhez

A Nemzetbiztonsági Bizottság által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján egyértelmű, hogy a baloldali kampány központi „agya” a DatAdat-csoport volt. Ennél a cégnél találkozott a régi baloldali gárda és a külföldről érkezett pénz, valamint kampánytechnika. A most nyilvánosságra került adatok alapján kulcsszerep jutott a 2019-es önkormányzati választáson már bevetett, DK-közeli EzaLényeg nevű szélsőbaloldali lejárató portálnak is.

Novák Katalin megérkezett Ukrajnába

Novák Katalin megérkezett Ukrajnába

A köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására látogat az ukrán fővárosba.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére