Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Növekedett a brit variáns okozta fertőzések száma Svédországban

888.hu

2021.02.02. 18:40

Svédországban növekedett a SARS-CoV-2 nevű vírus Nagy-Britanniában azonosított mutációja által megfertőzöttek száma, a véletlenszerűen elvégzett tesztek 11 százalékában azonosították a vírus fertőzőbbnek tartott változatát – közölte kedden a svéd Közegészségügyi Intézet.

Svédországban, ahol az elmúlt hetekben csökkent a Covid-19-esetek száma, a múlt héten összesen 2200 igazolt fertőzött közül 250-nél azonosították a brit változatot.

„Ennek a változatnak a terjedése nemcsak utazáshoz köthető”

- mondta Sara Byfors, az intézet munkatársa újságíróknak. Hozzátette, hogy mint a brit mutánssal fertőzöttek száma, mind az összes pozitív tesztek arány viszonylag alacsony a legtöbb európai országéhoz képest.

A Közegészségügyi Intézet azt is közölte, hogy nem alkalmazza az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár védőoltását a 65 év felettiek beoltására, miután nincs arra bizonyíték, hogy a vakcina ebben a korcsoportban is hatékony.

Sören Andersson, az intézet másik munkatársa sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy más országok, közöttük Németország is hasonlóan döntöttek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten engedélyezte az AstraZeneca vakcináját, de közölte, hogy 55 év felettieknek nem ajánlja.

Az AstraZeneca védőoltása 60 százalékban bizonyult hatékonynak a SARS-CoV-2 nevű vírussal szemben, ami jóval alatta marad a Pfizer amerikai gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech, illetve a Moderna amerikai biotechnológiai cég vakcinájának a hatékonysága alatt, amely a kíséretek során mintegy 95 százalékban akadályozta meg a tünetes megbetegedés kialakulását.

Svédországban, ahol elkerülték a karantén elrendelését a világjárvány alatt, 9649 új koronavírusos fertőzöttet jelentettek péntek óta a Közegészségügyi Intézet statisztikái szerint.

A múlt hét azonos időszakában 9123 új fertőzött volt. Az elmúlt hetekben jelentősen csökkent az új fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma.

A 10,3 milliós lélekszámú országban az új halálesetek száma 224 volt, a járvány kezdete óta 11 815 ember halálát okozta a Covid-19-betegség és 576 ezer embert fertőzött meg a vírus.

A lakossághoz viszonyított halálozási arányszám Svédországban sokkal magasabb, mint a szomszédos skandináv országokban, de jóval alacsonyabb a karantén mellett döntő több európai országénál.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére