Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin világosan közölte a magyar álláspontot

888.hu - MTI

2020.07.16. 13:20

Magyarország csak akkor járulhat hozzá az Európai Unió Covid-19-es újjáépítési alapjához, ha az EU lezárja a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárást – hangsúlyozta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke csütörtökön a Die Weltnek adott interjújában.

Novák Katalin kiemelte: Magyarország jogállam és ez így is marad. Az Országgyűlésben elfogadott határozat megszabja a kormány mozgásterét a mentőcsomagról szóló tárgyalásokon.

Hangsúlyozta, hogy az unió történetében egy teljesen új dologról van: ez az Új Generáció Alap egy olyan hitel, amit az EU-nak kellene felvennie, és amiért a tagállamoknak kell jótállniuk. A magyar parlament ezzel kapcsolatosan alapvető feltételeket határozott meg: igazságosnak kell lennie, a szegényebb országok nem kaphatnak arányosan kevesebbet, mint a gazdagabbak és nem szabad a pénzek szétosztását politikai feltételekhez kötni.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy a tagállamokat nem zsarolhatják a politikai bunkósbotként használható jogállamiság fogalmával

– fogalmazott, hozzátéve: emiatt kell a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárást is lezárni, ez is szerepel a magyar parlament határozatában.

Emlékeztetett arra is, hogy 2011 után Brüsszelben az összes új magyar törvényt, beleértve az alaptörvényt, megvizsgálták és jóváhagyták. Szerinte a jogállamisággal kapcsolatos vádak alaptalanok voltak.

Most megint kezdik, miközben ennek sincs jogalapja az uniós jogban – mondta, kiemelve, hogy máig nincs egy objektív, mindenkire vonatkozó feltételrendszer, amely tisztán definiálná a jogállamiságot. Hozzátette: alapvetően ellenzik az ilyen eljárásokat.

És nem mi vagyunk az egyetlenek – fogalmazott, példaként említve Lengyelországot.

Kitért arra is, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel nemrég Berlinben járt. Találkoztak a CDU és a CSU főtitkárával, Paul Ziemiakkal és Markus Bluméval, és rövid megbeszélést folytattak Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökével, Armin Laschettel és Wolfgang Schaubléval, a német Bundestag elnökével.

Hasznos beszélgetések voltak a korrekt együttműködés szellemében – mondta Novák Katalin.

Azt is elmondta, hogy ezeken a megbeszéléseken a tárgyalópartnereik értetlenségüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a média miért tájékoztatott ilyen hisztérikusan a magyar veszélyhelyzetről.

Emlékeztetett arra, hogy abban az időszakban Paul Ziemiak felhívta és megkérdezte, hogy a parlamentet miért rekesztették be.

Megmondtam neki, hogy éppen egy parlamenti ülésen vagyok – fogalmazott a politikus. A magyar parlament, az Európai Parlamenttel ellentétben, végig dolgozott.

A tárgyalásokon téma volt, hogy a Fidesz az Európai Néppárton belül hogyan tud szövetségesként együttműködni. Novák Katalin azt mondta: a német uniópártoknak nem áll érdekében, hogy elhagyják az Európai Néppártot. Megjegyezte azt is, hogy a hangulat most némileg megváltozott amiatt, hogy a médiumok a magyar veszélyhelyzetről hamisan tudósítottak.

Novák Katalin szerint sokakban felmerült a kérdés, ha ezek a beszámolók valótlanok voltak, akkor lehet, hogy a többi, Magyarországról szóló kritikus tudósítás sem volt igaz.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Néppártban egymás ellen harcolnak, ahelyett, hogy a valódi ellenfélre koncentrálnának, és túl keveset foglalkoznak a jövő központi kérdéseivel.

Mi az Európai Néppárt alapértékei mentén keressük a válaszokat a jövőbeli kihívásokra – de balratolódás nélkül

– szögezte le.

Kifejtette: segíteni akarnak, hogy a biztonság, a migráció, a digitalizáció, a demográfia, a gazdaság területén és az EU, illetve a nemzetállam viszonyában konzervatív, kereszténydemokrata stratégiák fogalmazódjanak meg.

Ha megy az Európai Néppárton belül, akkor szívesen maradunk. Ha nem, akkor nem.

Novák Katalin az interjúban kitért arra is, hogy rossz tapasztalatuk van azzal, ahogyan a média egyes szereplői manipulálják a valóságot.

Példaként említette a magyar parlament állítólagos berekesztését. Az újságíró felvetette, az időkorlát nélküli veszélyhelyzet kihirdetése aggodalomra adott okot és magyar újságírók nyomás alatt érezhették magukat a rémhírterjesztésért kiszabható büntetések miatt. A Fidesz alelnöke kiemelte: „a hiteles médiumok egy demokrácia elengedhetetlen részei, viszont a fake news, a valóság elferdítése és a kellemetlen tények elhallgatása árt a demokráciának”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Újra elhalasztották a Matteo Salvini elleni bírósági eljárást

A szicíliai Catania bírósága ismét elhalasztotta a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt indított előzetes eljárás korábban december 2-re kitűzött ülését – közölte az illetékes bíró.

Közös lengyel-magyar küzdelemre készül Orbán Viktor

Közös lengyel-magyar küzdelemre készül Orbán Viktor

Részleteket osztott meg Orbán Viktor Facebookján a Matheus Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján elhangzott beszédéből. Címe: Magyar-lengyel csúcs. “A mi szabadságunkért és a tietekért”

7:59 – A nap legfontosabb hírei

7:59 – A nap legfontosabb hírei

Magyar-lengyel csúcs és Kormányinfó is volt a mai napon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére