Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Norbert Hofer: jogtalan a Benes-dekrétum

Sümeghi Lóránt

2016.09.12. 17:28

Közép-Európa szerepének a megerõsítését szorgalmazta az Európai Unióban Milos Zeman cseh államfõ és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfõjelöltje, akik hétfõn Prágában találkoztak.
PRÁGA, 17:28

Közép-Európa szerepének a megerősítését szorgalmazta az Európai Unióban Milos Zeman cseh államfő és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje, akik hétfőn Prágában találkoztak.  

Norbert Hofer a találkozó után újságíróknak azt nyilatkozta, arról beszéltek, hogyan lehetne erősebben hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert

közös a történelmünk, és hasonló módon látjuk a dolgokat. [...] uniót akarunk kialakítani az unióban."

A találkozón két vitatott téma – a temelíni atomerőmű és a Benes-dekrétumok – is napirendre került.

Jirí Ovcácek, cseh elnöki szóvivő a vitatott témákkal kapcsolatban elmondta: Milos Zeman a beszélgetés során kifejtette, hogy a hivatalos cseh álláspont mindkét kérdésben változatlan. Csehország elutasítja a Benes-dekrétumok ügyének újranyitását, s kitart amellett, hogy az atomenergiát fejleszteni fogja

Norbert Hofer egy Bécsben megjelent lapinterjúban "jogtalanságnak" minősítette Edvard Benes egykori csehszlovák államfő második világháború után kiadott dekrétumait, amelyek alapján a csehszlovákiai németeket és magyarokat megfosztották állampolgárságuktól, elkobozták vagyonukat, majd a potsdami nagyhatalmi értekezlet döntése alapján a németeket kitelepítették az országból. 

Miután a felvidéki magyarok kitelepítését a háborúban győztes nagyhatalmak nem hagyták jóvá, a korabeli csehszlovák hatalom szlovák-magyar lakosságcserével, magyarok Csehországba telepítésével és reszlovakizációval igyekezett felmorzsolni a magyar kisebbséget. 

A Benes-dekrétumok természetesen jogtalanságot jelentenek"

– mondta Hofer abban az interjúban, amelyet a Kleine Zeitung közölt a prágai látogatás előtt.

A prágai sajtó szerint a 2013-as elnökválasztási kampányt jórészt az döntötte el, hogy Milos Zeman kiállt a Benes-dekrétumok mellett, míg ellenfele Karel Schwarzenberg bírálta azokat. Zeman elutasítja, hogy a dekrétumokban jelen lenne a kollektív bűnösség elve, és támogatja fenntartásukat a cseh jogrendben. Ezzel ellentétben Schwarzenberg törölné őket a cseh jogrendből. 

Prága már korábban közölte, hogy a találkozóra Norbert Hofer kérésére került sor.

Norbert Hofer az osztrák elnökválasztáson májusban szoros küzdelemben alulmaradt Alexander Van der Bellennel, a Zöldek Pártjának volt elnökével szemben. Az osztrák alkotmánybíróság később azonban megsemmisítette a választás eredményét a voksok összeszámlálásakor elkövetett szabálytalanságok miatt. Milos Zeman üdvözölte ezt a döntést, és támogatásáról biztosította Hofert.

Nem tagadom, hogy Hofer úrnak szurkoltam, mert nem szeretem a zöld pártokat"

– nyilatkozott a cseh államfő korábban az Impuls prágai kereskedelmi rádióban.

Az osztrák elnökválasztás megismétlését eredetileg október 2-ra tűzték ki, de elhalasztották.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

A cikkben változtatás nélkül közöljük Varga Ádám, a Pesti Srácok újságírójának nyílt levelét.

Lengyel nagykövet: megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére