Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Norbert Hofer: jogtalan a Benes-dekrétum

Sümeghi Lóránt

2016.09.12. 17:28

Közép-Európa szerepének a megerõsítését szorgalmazta az Európai Unióban Milos Zeman cseh államfõ és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfõjelöltje, akik hétfõn Prágában találkoztak.
PRÁGA, 17:28

Közép-Európa szerepének a megerősítését szorgalmazta az Európai Unióban Milos Zeman cseh államfő és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje, akik hétfőn Prágában találkoztak.  

Norbert Hofer a találkozó után újságíróknak azt nyilatkozta, arról beszéltek, hogyan lehetne erősebben hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert

közös a történelmünk, és hasonló módon látjuk a dolgokat. [...] uniót akarunk kialakítani az unióban."

A találkozón két vitatott téma – a temelíni atomerőmű és a Benes-dekrétumok – is napirendre került.

Jirí Ovcácek, cseh elnöki szóvivő a vitatott témákkal kapcsolatban elmondta: Milos Zeman a beszélgetés során kifejtette, hogy a hivatalos cseh álláspont mindkét kérdésben változatlan. Csehország elutasítja a Benes-dekrétumok ügyének újranyitását, s kitart amellett, hogy az atomenergiát fejleszteni fogja

Norbert Hofer egy Bécsben megjelent lapinterjúban "jogtalanságnak" minősítette Edvard Benes egykori csehszlovák államfő második világháború után kiadott dekrétumait, amelyek alapján a csehszlovákiai németeket és magyarokat megfosztották állampolgárságuktól, elkobozták vagyonukat, majd a potsdami nagyhatalmi értekezlet döntése alapján a németeket kitelepítették az országból. 

Miután a felvidéki magyarok kitelepítését a háborúban győztes nagyhatalmak nem hagyták jóvá, a korabeli csehszlovák hatalom szlovák-magyar lakosságcserével, magyarok Csehországba telepítésével és reszlovakizációval igyekezett felmorzsolni a magyar kisebbséget. 

A Benes-dekrétumok természetesen jogtalanságot jelentenek"

– mondta Hofer abban az interjúban, amelyet a Kleine Zeitung közölt a prágai látogatás előtt.

A prágai sajtó szerint a 2013-as elnökválasztási kampányt jórészt az döntötte el, hogy Milos Zeman kiállt a Benes-dekrétumok mellett, míg ellenfele Karel Schwarzenberg bírálta azokat. Zeman elutasítja, hogy a dekrétumokban jelen lenne a kollektív bűnösség elve, és támogatja fenntartásukat a cseh jogrendben. Ezzel ellentétben Schwarzenberg törölné őket a cseh jogrendből. 

Prága már korábban közölte, hogy a találkozóra Norbert Hofer kérésére került sor.

Norbert Hofer az osztrák elnökválasztáson májusban szoros küzdelemben alulmaradt Alexander Van der Bellennel, a Zöldek Pártjának volt elnökével szemben. Az osztrák alkotmánybíróság később azonban megsemmisítette a választás eredményét a voksok összeszámlálásakor elkövetett szabálytalanságok miatt. Milos Zeman üdvözölte ezt a döntést, és támogatásáról biztosította Hofert.

Nem tagadom, hogy Hofer úrnak szurkoltam, mert nem szeretem a zöld pártokat"

– nyilatkozott a cseh államfő korábban az Impuls prágai kereskedelmi rádióban.

Az osztrák elnökválasztás megismétlését eredetileg október 2-ra tűzték ki, de elhalasztották.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Harcosok klubja” – így fog kinézni az ötödik Orbán-kormány | VIDEÓ

A tagok be is lettek mutatva videó formájában a magyar miniszterelnök közösségi oldalán. Ezt látnod kell !

Salvini szerint húszmillió afrikai indulhat útnak az élelmiszerválság miatt

Salvini szerint húszmillió afrikai indulhat útnak az élelmiszerválság miatt

Az olasz politikus a háború nyomán kialakuló élelmiszerválságra figyelmeztetett. Akár új, nagyobb migrációs hullámokat is okozhat.

Kirill orosz pátriárka és Von der Leyen is gratulált a magyar miniszterelnöknek

Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája levelet küldött Orbán Viktornak, melyben gratulált miniszterelnöki újraválasztásához.

Putyin: Moszkva válaszolni fog a NATO-infrastruktúra finnországi és svédországi kiterjesztésére

Oroszország válaszolni fog a NATO katonai infrastruktúrájának Finnországra és Svédországra történő kiterjesztésére – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői moszkvai csúcstalálkozóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére