Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nobel-békedíjat érhet a szerbek és az albánok falucsencselése

Nagy Gábor

2018.08.16. 13:00

Amennyiben a koszovói kérdést sikerül 2019 tavaszáig megoldani, úgy igen nagy esély mutatkozik arra, hogy Koszovó, valamint Szerbia elnökét, Hashim Thacit, illetve Aleksandar Vucicot, továbbá Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjét is Nobel-békedíjra jelölik.

Amennyiben a koszovói kérdést sikerül 2019 tavaszáig megoldani, úgy igen nagy esély mutatkozik arra, hogy Koszovó, valamint Szerbia elnökét, Hashim Thacit, illetve Aleksandar Vucicot, továbbá Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is Nobel-békedíjra jelölik – írja a Szabad Magyar Szó.

 

 

Szerbia egyik legnagyobb lapja, a Danas diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja: Hashim Thaci lehetséges jelölése során az első lépés a koszovói elnök önéletrajzát tartalmazó kiadvány, amely az Új állam és államférfi címet viseli, és amelyet a lap értesülései szerint nemsokára Londonban, Berlinben, Párizsban és Bécsben is bemutatnak majd.

 

Ebben persze Thaci véleményes múltjáról – tudniillik a radikális UCK-ban, vagyis a Koszovói Felszabadítási Hadseregben betöltött szerepéről – nem esik szó. Aleksandar Vucic jelölése pedig azért érdekes, mert fiatal korában annak a csetnik nézeteket valló pártnak volt a főtitkára (Szerb Radikális Párt - SRS), amelynek vezetője sokáig a hírhedten nacionalista nézeteket valló Vojiszlav Seselj volt, és akit most háborús bűnökkel vádolnak a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

 

 

A Nobel-békedíj aktualitását az adja, hogy nemrég felmerült: Szerbia elnöke, Aleksandar Vucic rendes határokat akar kialakítani az ország déli részén fekvő Koszovóval. Mint mondta: bizonyos feltételek mellett – ebben az esetben határkiigazításról van szó – Belgrád hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét. Korábban erről szó sem lehetett, érthető módon. Épp ezért lenne nagy szó, ha megtörténne a határrendezés a Balkán egyik, politikai értelemben vett legforróbb térségében. A szerbek és a többségében albánok lakta koszovóiak közeledése mögött az állhat, hogy Szerbia az EU-tagságra pályázik, Koszovó pedig az ENSZ-tagságot tűzte ki célul (ezt az oroszok és a szerbek blokkolják).

 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de számos ország, többek között Szerbia és Oroszország máig nem ismeri el Koszovó államiságát.

 

Az etnikai ellentétek mellett vallási ellentétek is szítják a feszültséget a térségben, hiszen a szerb ortodoxok számára létfontosságú kolostorok, illetve a szerb államiság bölcsője is a muszlimok lakta Koszovó területén található. A koszovói szerbek egyébként egy tömbben csak az észak-koszovói Mitrovica tartomány északi részén laknak, Szerbiához közel. A többiek az Ibartól délre, albánok között élnek kisebbségben.

 

 

A szerbek mellett Hashim Thaci koszovói államfő is nyitott a megoldásra, de leszögezte, hogy a területcsere nem járhat azzal, hogy szétszakad Koszovó.

 

Bár Koszovót az ENSZ többnemzetiségű államként ismerte el, és elvileg komoly nyomást helyez az országra, hogy a kisebbségi jogokat tartsák tiszteletben, ennek ellenére most lehet, hogy az EU és az USA is támogatni fogja a falucsencselést a két ország között. A britek és a németek azonban nem támogatják a területcserét. Szerintük minden rendben van, mert ha kiegyezne egymással Belgrád és Pristina, az láncreakciót indíthatna el a Balkánon, és veszélybe kerülne a stabilitás Bosznia-Hercegovinában is, ahol szintén nagy az etnikai ellentét, a Nagy-Albánia-víziókról nem is beszélve...

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Állami segélyből él a szíriai bevándorlók háromnegyede Németországban

Állami segélyből él a szíriai bevándorlók háromnegyede Németországban

A Németországba bevándorolt munkaképes korú szíriaiak mintegy háromnegyede munkanélküli segélyből él.

Tarlóst többen tartják alkalmasnak a főpolgármesterségre, mint az ellenzéki jelölteket összesen

Tarlóst többen tartják alkalmasnak a főpolgármesterségre, mint az ellenzéki jelölteket összesen

A Nézőpont felmérése szerint a budapestiek nem tartják alkalmas városvezetőnek az ellenzéki bohózat egyik szereplőjét sem.

Giorgia Meloni: Orbán az igazat mondja

Giorgia Meloni: Orbán az igazat mondja

Egy hétfőn megjelent lapinterjúban kommentálta Orbán Viktor szombati felszólalását az olasz pártelnök.

The left brings in immigrants because they want more voters

The left brings in immigrants because they want more voters

Viktor Orbán was one of the guests on the event organized by Fratelli d’Italia in Rome last weekend. The Hungarian PM spoke about the new model of political and state theory that has been established in Hungary, among other things.

Svédország egyik legdurvább no-go zónájában már röhögnek a rendőrökön a migránsok

A svéd főváros legbrutálisabb migránsgettójában évek óta nem javul a helyzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére