Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Bokor Gábor

2019.07.18. 21:28

Mullah Krekar 1991-ben menedékkérőként érkezett Norvégiába, azonban megunta a jólétet és inkább az iszlám radikális szárnya felé fordult.

Őrizetbe vették a 63 éves muszlim imámot, Mullah Krekart, ugyanis a gyanú szerint terrortámadások szervezésében vett részt. A hatóságok elrendelték, hogy a férfi legalább négy hétig őrizetben legyen, mivel félnek, hogy szabadlábra helyezése esetén elszökne az igazságszolgáltatás elől. A férfit amúgy 12 évre ítélték Olaszországban, mivel több terrortámadás kitervelésében és megszervezésében is részt vett. A férfi Irakban született, 1991-ben költözött Norvégiába, ahol menedékjogot kapott, azonban alig tanulta meg a nyelvet. A norvég állampolgárságot sosem kapta meg.

A férfit az észak-olaszországi Bolzanóban bűnösnek találták, ugyanis meg akarta buktatni a kurd kormányt Észak-Irakban, hogy ott is átvehesse a hatalmat az Iszlám Állam és létrejöhessen a brutális kalifátus.

Nincsenek kapcsolataim a terroristákkal, nem vagyok terrorista, ez egy politikai ügy

– mondta Krekar, miután megérkezett a norvég bíróságra.

Mullah Krekar | Fotó: AFP

Erna Solberg norvég miniszterelnök szerint az imámot ki kell utasítani a skandináv országból és ki kell adni Olaszországnak, ahol börtönbe zárnák. 2015-ben az európai hatóságok összesen 15 iraki kurdot tartóztattak le, köztük a Rawti Shax hálózat embereit, ezt a csoportot vezette a feltételezések szerint Krekar. Az olasz ügyészség szerint a Rawti Shax külföldi terroristákat toborzott és támogatott, hogy azokat Irakba és Szíriába küldje.

A muszlim hittérítőnek már több ügye is volt Norvégiában, egyszer azzal került címlapokra, hogy életveszélyesen megfenyegette Solberg miniszterelnök asszonyt, valamint a Charlie Hebdo elleni iszlamista terrortámadás elkövetőit éltette. Krekar többek között az Ansar al-Islam csoport alapítója is, mely egy kalifátust akart kikiáltani Kurdisztánban, azonban 2014-ben csatlakoztak inkább az akkor még felfelé ívelő pályán lévő Iszlám Államhoz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére