Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nincs ok a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásra

888.hu

2020.04.29. 17:51

Ezt az Európai Bizottság alelnöke mondta ma Brüsszelben – értesült a Magyar Nemzet.

Ha elolvassuk a magyar koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, semmi olyat nem találunk benne, amely okot adna kötelezettségszegési eljárás indítására – mondta szerdán Brüsszelben Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos, azt hangoztatva: ő maga már nagyon alaposan elolvasta a magyar jogszabályt. – Egyelőre. Hangsúlyozom, hogy egyelőre nincs szó ilyen eljárásról – tette hozzá a cseh politikus, aki szerint a magyar esetben többek között a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a hatalmi ágak megosztásának kérdése korábban is aggodalomra adott okot, így elengedhetetlen, hogy a bizottság a kontextust is nézze. Emlékeztetett arra is: Magyarországgal szemben jelenleg hetes cikkely szerinti eljárás folyik. – Sokaknak ígéretet tettem arra, hogy radikális lépéseket teszek Magyarország ellen és megígérhetem, hogy proaktív vizsgálódást fogok végezni – szögezte le Jourová.

Elfogadjuk, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, a tagállami kormányoknak pedig okkal lehet szükségük nagyobb hatáskörökre a minél gyorsabb cselekvés érdekében. Ez azonban nem jelentheti az alkotmányok és a parlamenti kontroll ellehetetlenítését, az újságírók elhallgattatását – hangzott el szintén a tájékoztatón, ahol Jourová megismételte azt is: az EU minden tagállam esetében vizsgálja a rendkívüli jogrendet.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az egyébként liberális Jourová kimondta: nincs probléma a hazai rendkívüli jogrenddel. Másfél hete egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy „egyelőre nem aggódom. Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel”. Mostani sajtótájékoztatóján tulajdonképpen az akkor elmondottakat erősítette meg.

 

Varga Judit igazságügyi miniszter akkor a Bizottság alelnökének interjújára közösségi média oldalán reagált, és azt írta: Talán informálhatná véleményéről Donald Tusk néppárti elnököt és a kórus többi tagját is. Ha már a Bizottság alelnöke is ezen a véleményen van, akkor bizonyosan elvárhatjuk, hogy a magyar jogállamiságért éjjel-nappal aggódók állítsák le azt a nemzetközi dezinformációs kampányt, miszerint a magyar koronavírus-törvény a diktatúra előtt egyengeti az utat!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére