Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Népszerűségrekorder a Fidesz Európában

MTI

2020.09.17. 13:15

XXI. Század Intézet: sikeres kormányzati válságkezelést jutalmazták a választók Magyarországon. A Fidesz-KDNP-t támogatja a biztos pártválasztók több mint 50 százaléka, ez nagyon ritka Európában.

A koronavírus-járvány első hulláma tavasszal a legtöbb európai országban politikai összefogást hozott – e tekintetben Magyarország kivétel -, több, addig kormányválsággal küzdő uniós tagállamban is meg tudtak állapodni a politikai ellenfelek arról, hogy a járvány leküzdése érdekében együttműködnek. Az év első felében a válságban cselekvőképesen fellépő kormányzati szerep miatt számos kormányzó párt támogatottsága nőtt, ám ez a növekedés sok európai országban nem tartott sokáig, több országban a járvány előtti időszakhoz képest – a gazdasági krízis mélyülését követően – még csökkent is a kormányzó pártok népszerűsége – olvasható a dokumentumban.

Európai népszerűségrekorder a Fidesz – XXI. Század Intézet

Az általános vélekedéssel szemben egyáltalán nem minden országban megfigyelhető tendencia az, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági és egészségügyi válság eredményeként nőtt a kormányzó pártok támogatottsága. A 27 uniós tagállam közül több országban csökkent vagy stagnált, illetve a kezdeti erősödést követően újra gyengülésnek indult a kormányerők népszerűsége.

A XXI. Század Intézet hozzáteszi: a koronavírus-járvány okozta gazdasági és egészségügyi válság eredményeként

nem minden országban figyelhető meg, hogy nőtt a kormányzó pártok támogatottsága.

A 27 uniós tagállam közül több országban csökkent vagy stagnált, illetve a kezdeti erősödést követően gyengült a kormányerők népszerűsége. Például Ausztriában a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárt támogatottsága tavasszal látványosan nőtt, több közvélemény-kutatásban még a 45 százalékot is meghaladta a párt népszerűsége, ma azonban már újra 40 százalék körüli szinten van a támogatottsága.

Ausztriához hasonló folyamat játszódott le Hollandiában is – írták. A koronavírus-járvány időszakának egyik legnagyobb politikai vesztese Európában az ír miniszterelnök, pártjának népszerűsége a járvány kitörése óta megfeleződött. Belgiumban másfél éve tart a kormányválság, a politikai elit tehetetlen, az ország óriási nyelvi és regionális törésvonalakkal, stabil kormány nélkül néz szembe a koronavírus-járvánnyal. Instabil politikai élettől szenved a járványt Európában az egyik legrosszabbul kezelő ország. Nem tudott profitálni a koronavírus-járvány kezeléséből az olasz kormánypárt és a Spanyolország kormányzó baloldal sem – áll az elemzésben.

Az intézet megállapította:

a Fidesz-KDNP azon kormányzó pártok közé tartozik Európában, amelyek megerősödve jöttek ki a koronavírus-járvány első hullámából,

az Európában rendkívül ritka, 50 százalékot meghaladó népszerűség az első hullámot és a gazdasági visszaesést követően sem csökkent, a második hullám során is egy rendkívül magasan támogatott kormány irányítja az országot. Mindez azt mutatja, hogy

a sikeres válságkezelést díjazzák a választók,

jutalmazzák azokat a pártokat, amelyeknek vezetésével az ország eredményesen kezeli a koronavírus-járvány okozta járványügyi és gazdasági problémákat – értékeltek.

Az elemzés szerint két európai – a német és a francia – nagyhatalom vezetője közül Angela Merkel tudott inkább politikai szempontból profitálni a válságkezelésből, míg Emmanuel Macron csak kis mértékben tudott javítani helyzetén.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nem csak a krumpli miatt szavaztak azok a cigányok a Fideszre

Nem csak a krumpli miatt szavaztak azok a cigányok a Fideszre

Az ellenzéknek igazából nincs üzenete a romák számára, a Fidesznek viszont nem csak üzenete, de teljesítménye is van.

Hét ember ellen emeltek vádat a francia tanárgyilkosság miatt

A francia terrorelhárítási ügyészség indítványára az illetékes vizsgálóbíró hét ember, köztük két kiskorú ellen emelt vádat terrorista gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt csütörtökre virradóan Samuel Paty tanár kegyetlen megölése ügyében.

Nem velünk vitatkozik Ferenc pápa, hanem Pál apostollal

Nem velünk vitatkozik Ferenc pápa, hanem Pál apostollal

Pál apostol mintha személyesen Ferenc pápának írná a „rómaiakhoz” címzett levelét, amiben sokadszorra, világosan megfogalmazza, hogy a homoszexualitásnál még nagyobb bűn ennek az életformának a propagálása.

„Karnyújtásnyira” a Brexit megoldása, csak mindkét fél kompromisszumkészsége hiányzik

Folyamatos a huzavona, de lassan talán megállapodás születik. Ha másról nem is, de arról igen, hogy mikor üljenek le a tárgyalásokat folytatni a felek.

A baloldal a túlköltekezésben látja a válsághelyzet megoldását, az ugye 2008-ban is bejött...

A baloldal a túlköltekezésben látja a válsághelyzet megoldását, az ugye 2008-ban is bejött...

A gazdasági növekedés és a munkahelyek védelme azonban felelős döntéseken kell alapuljon. „Mindezt úgy teszi a kormány, hogy nem adósítja el közben a következő nemzedékeket.” De persze a túlköltekezés is egy megoldás lenne, csak abból még egyszer nem kér az ország.

Amikor már a saját szövetségesei támadják, az csak jelent valamit, nem?

Amikor már a saját szövetségesei támadják, az csak jelent valamit, nem?

Karácsony vs. Szaniszló 1:0 vagy 0:1 vagy hogy is van ez... A főváros nem kívánja kommentálni az ingatlanmágnás... jaj polgármester (!) bicikliutakat érintő Facebook-os kirohanását. Viszont felmerül a kérdés: nem egy csapatban játszanak?

7:59 – Ez történt ma

7:59 – Ez történt ma

A vírushelyzet romlik, a Momentum felvett egy humoristát, Macron hadjáratot indít az iszlamista szervezetek ellen, az erzsébetvárosi szájbermester áramlopása pedig olyan mint egy vízbe hajított kavics: egyre nagyobb kört ír maga köré.

Arrogáns Hiller a törvénytelenség és az SZFE-tüntetők oldalán

Arrogáns Hiller a törvénytelenség és az SZFE-tüntetők oldalán

Nehéz megjósolni, hogy mi lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárainak és diákjainak a kuratórium vezetőivel vívott harcának a vége, legfeljebb sejtései lehetnek a szemlélőnek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére