Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Népirtás miatt bíróság elé kell állnia két guatemalai tábornoknak

888.hu, MTI

2021.08.31. 08:30

Bíróság elé kell állnia Guatemalában két nyugalmazott tábornoknak a negyven évvel ezelőtti polgárháborúban elkövetett népirtás és egyéb emberiesség elleni bűncselekmények miatt – döntött helyi idő szerint hétfőn a bíróság Guatemalavárosban.

 

Manuel Benedicto Lucasnak és Manuel Antonio Callejasnak a bíróság szerint felelnie kell abban az ügyben, amely 1700 ember meggyilkolása miatt indult. A bűncselekményeket 1978 és 1982 között követték el 31 különböző vérengzés során az ország északi részén, Quiché térségében, ahol főleg őslakos maják élnek.

A vád népirtás, emberrablás, emberiesség elleni bűnök.

Manuel Benedicto Lucas az akkori elnök, Romeo Lucas testvére, ő volt a hadsereg harmadik legmagasabb rangú tábornoka abban az időben. Callejas a katonai hírszerzést irányította. Mindketten 85 évesek, és 2016 óta katonai őrizetben tartják őket egy kórházban.

A több mint három évtizeden át tartó guatemalai polgárháború 1996-ban békemegállapodással ért véget. Becslések szerint a konfliktusban mintegy kétszázezer ember halt meg, és 45 ezren soha nem kerültek elő. A háborúban elkövetett bűnökért eddig viszonylag kevés embert vontak felelősségre; az ENSZ által is támogatott vizsgálóbizottság szerint a rémtettek többségéért a hadsereg volt a felelős.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére