Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajtószemle

Horváth József György

2016.06.15. 10:28

Ezt olvassuk mi.

DIE PRESSE

Vereség Magyarországtól: a mese rémálommá válik” címmel tudósít a vezető osztrák lap a tegnapi EB-mérkőzésről.

 

UNZENSURIERT

Felháborodott hangon ír a magyarul „Cenzurázatlan” néven elérhető osztrák hírportál arról, hogy az osztrák Weekend Magazin a magyar-osztrák EB-mérkőzést Chrstian Kern szocialista szövetségi kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök egymásnak szembe fordított képével illusztrált és „A jó a gonosz ellen” felirattal ellátott cikkével szétpolitizálta a sportmérkőzést. „Hihetetlen mértékű heccelést” említve a szerző azt írja, amikor egy német-brit focimeccs van, előtte a brit sajtó nem egyszer előveszi a „náci furkósbotot”, ami undorító. A Weekend Magazin szándéka teljesen felismerhető. Az, hogy „Orbán Viktort a szarban/sárban (németül a szó mindkettőt jelenti) vonszolja végig”. A „gonosz” miniszterelnök, aki rosszul bánik a menekültekkel, és akinek ezért valamennyi osztrák ellenségképévé kell tenni. Szemben a „jó” Christian Kernnel, aki nem akarja korlátozni a bevándorlást, sőt számtrükkökkel alá akarja ásni a bécsi kormány által megállapított felső határt.

 

THE WASHINGTON POST

Közeledik a nap, amikor Irán nyilvánosságra hozza, hogy több milliárd dollárét mintegy száz kereskedelmi repülőgépet vásárol a Boeingtől, ami a perzsa ország elleni gazdasági szankciók októberi enyhítése óta a legnagyobb iráni vásárlás lesz Amerikától, értesült az amerikai főváros lapja. A történelmi megállapodás összege valószínűleg több mint 17 milliárd dollár lesz. A lap által elért Boeing vezető azt mondta, az üzletet akár már ma (szerdán) nyilvánosságra hozhatják.

 

OILPRICE

Lehet, hogy Clintonné elnöki esélyeit Putyin fúrja meg, hogy az oroszbarát Trump legyen az elnök? Lehet: A vezető kőolajipari hírportál „megbízható nyugati hírszerzési forrásokból” úgy értesült, hogy az orosz kormány a közeljövőben a birtokában lévő azon emaileket nyilvánosságra hozza, amelyek Hillary Clinton magánszerveréből származnak azon időből, amikor külügyminiszter volt. Ezzel bizonyítva lenne, hogy Clintonné valóban hozzáférhetővé tett amerikai titkokat a külföldnek azáltal, hogy szigorúan bizalmas kormányjelentéseket magánszerverére pakolt és ezzel megsértette az amerikai törvényeket és hogy – mint erre gyanakodtak korábban is – a szerverét a külföldi hírszerzők célba vették. A Clintonné-emailek nyilvánosságra hozatalát Vlagyimir Putyin orosz elnök fogja eldönteni és megtörténhet, hogy azok a Wikileaksben látnak napvilágot. (Az e helyütt látható tegnapi szemlében volt olvasható, hogy Julien Assange, a Wikileaks társalapítója ezzel fenyegette meg Clintonnét.)

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A német gazdasági-politikai portál felteszi a kérdést az „EU Nagy-Britannia nélkül című cikkében: röviddel a világvége előtt állunk?” címmel megjelent cikkében, hogy ömlik az emberekre az olyan kijelentések, melyek szerint Nagy-Britannia távozása az Unióból világkatasztrófa lesz. Csak az a kérdés merül fel, hogy miért hiányoznak éppen azon érvek, amelyek azt mutatnák, miért jó az az Egyesült Királyságnak, ha benn marad az EU-ban?

 

POLITICO

„Lelki szemeivel” talán olvasta Günther Oettinger, a digitalizációért felelős uniós biztos a fenti cikket, miután elsőként pozitívumot talált Nagy-Britannia távozásában az Unióból. Az amerikai hírportál európai kiadásának azt nyilatkozta, hogy az EU „új távlatokat fejlesztene ki” és „új dinamikát gyűjtene” ez esetben. Azt mondta, a brüsszeli és párizsi terrortámadásokhoz hasonló esetek azt mutatják, hogy az EU szintjén több hatalomra van szükség. (Oettinger nem tudja, hogy a britekhez hasonlóan a több brüsszeli hatalom az, ami az EU ellen fordította eddig is a polgárokat.)

 

PAUL CRAIG ROBERTS

Reagan elnök volt pénzügyi államtitkára, közgazdász egyetemi tanár, a Wall Street Journal korábbi szerkesztője és publicistája az Orlando-beli lövöldözés és más terrortámadások furcsaságaira hívja fel a figyelmet. Így arra, hogy a nyugati média fogyasztói soha nem láthatják a legyilkoltak holttestét. Csak nem a halottak iránti tisztelet tartják vissza a médiumokat? Ugyan, feleli: akik az Iszlám Állam lefejezéseit bemutatják, azokról ezt nem lehet elhinni. Az Orlandóban vetített képeken nem lehetett vért látni, noha ötven ember lelövése után „óceánnyi” vérnek kellett volnia ott lennie. És hol lehetett látni a halottak elvitelét? A sérülteket mentőautóhoz hordását? Ilyenkor - esetenként - csak az elkövetők holttestét láthatjuk. Miért? A brüsszeli és párizsi terrortámadások idején ugyanez volt a helyzet. Miért? És ilyenkor a média elfelejti elvégezni munkáját, azaz utána járni annak, amit a hivatalosság mond. Minden esetben elfogadja a hivatalos kormánynyilatkozatot. Miért? Az állítólagos tetteseket mindig megölik és így sohasem hallunk tőlük semmit. Egyedül a Tsarnaev testvér maradt életben (bostoni maratón), de őt nem engedték nyilatkozni azóta sem. A 9/11 esetében a vizsgáló bizottság elnöke maga jelentette ki nyilvánosan, hogy bizottságuknak az amerikai kormány hazudott; információt tartottak vissza a bizottságtól és már eleve úgy hozták azt létre, hogy működése kudarccal végződjön. „Ha a kormány nem mondja el az igazságot a 9/11-es bizottságnak, miért mondaná el azt nekünk, egyszerű halandóknak?”

 

BOULEVARD VOLTAIRE

Felháborítónak tartja a népszerű alternatív francia hírportál, hogy Obama amerikai elnök Orlando után nem nevezi néven a gyermeket, azaz nem iszlám terrorról beszél, hanem helyette az áldozatokról és a tömeggyilkosság eszközeiről, azaz a fegyverekről. A terroristák mindenütt nem köztörvényes bűnözők, hanem másod-harmadgenerációs bevándorlók iszlám országokból, és osztják a radikális iszlamisták ideológiáját.

 

TABLET

„A melegek elleni iszlamista háború eljő Amerikába” főcímmel az amerikai zsidó portál arról ír, hogy „az orlandói tömeggyilkosság nem a ’gyűlöletnek’ véletlen megmutatkozása volt. Hanem egy olyan visszataszító politikai filozófia kifejeződése, amely nőket, zsidókat és melegeket vesz célba”. Utána ez olvasható: „A lövöldözés után számos meleg, követve a liberális kommentátorokat és a politikai vezetőket az Egyesült Államok elnökével kezdve egészen leig, igyekeznek kisebbíteni az iszlám szerepét az öldöklésben”. Amit nem lehet, írja a cikk.

 

ALTERNET

„A fasizmus ikrei: a Fülöp-szigetek rémisztő elnökét és Donald Trumpot van mi összekösse” címen az alternatív (de fasisztázásra hajlamos) baloldali portál arról ír, hogy a 71 éves, „a Kelet Trumpjának” becézett Rodrigo Duterte azzal nyerte meg a Fülöp-szigeteki választásokat, hogy zéró toleranciát hirdetett a bűnözés ellen (nálunk más ellen hirdetnek zéró toleranciát) azzal együtt, hogy megígérte elnöksége első félévében megölet százezer drogkereskedőt és egyéb bűnözőt. Most meg azt jelentette ki, hogy az ország médiája korrupt. Példaként említett egy 2003-ban megölt újságírót, kijelentve, hogy „nem akarom kisebbíteni emlékét, de velejéig rohadt szemét volt, és megérdemelte, amit kapott”.  Figyelmeztette még az újságírókat, ne merjenek besározni tisztességes embereket. Dutarte azzal is dicsekedett, hogy Davao polgármestereként (22 évig volt az) különítményeivel 1700 bűnözőt küldött a másvilágra. A politikai elemzők azonban nem sok esélyt adtak választási győzelmére. És itt jön a párhuzam a 70 éves Trumppal.

 

EUOBSERVER

A felháborodás hangján beszélt Can Dundar, a török Cumhuriyet ellenzéki napilap főszerkesztője tegnap Brüsszelben arról, hogy az EU vezetői nem emelik fel hangjukat az ellen, ami Törökországban történik. Dundarra életfogytiglani börtön jár, amiért leleplezte, miként látja el fegyverrel az ankarai kormány a Szíriában harcoló dzsihadistákat. Törökország a Tudósítók Határok Nélkül szervezet rangsora szerint 180 országból a 151-ik, ami a sajtószabadságot illeti. Több mint harminc újságíró van börtönben. De, mondta Dundar, „Az EU-nak szabadságunknál többet ér egy menekültügyi megállapodás. Ez szégyenteljes.

 

RUSSIA TODAY

Az orlandói lövöldözések után bírálatok érték Szingapúrt, amiért a Nyomorultak musical ottani előadásából kicenzúrázták a melegcsókot, jelenti az angol nyelvű globális orosz tévéállomás. Noha a  szóban forgó csók inkább komikus, mint szexuális, azután távolították el, hogy a nézők kifogást emeltek. A szingapúri médiahatóság eredetileg a musicalt olyan besorolásban engedélyezte, amelyben nem szerepelt a csók. A szervezők a panaszok után döntöttek a csókos jelenet kivétele mellett. A kivételt az is motiválta, hogy a szervezők attól tartottak, a jegyeladás látja kárát, ugyanis akkor gyerekek nem jönnének. A városállamban a napokban Obama elnöknek azt a kijelentését is cenzúrázták, amelyet Orlando nyomában az LMBT jogok védelmében tett. Szingapúrban a brit gyarmati időkből való törvényeket hagyták meg. Az orális és anális szex 2007-ig szintén tilos volt, amikor azt módosították, de csak különnemű pároknak és leszbikusoknak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére