Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajtószemle

Horváth József György

2016.06.07. 11:58

Ezt olvassuk mi.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Olaszország ’bibliai méretű’ emberözönt vár Afrikából” címmel a német gazdasági-politikai portál cikkét azzal kezdi, hogy Líbia már nem akarja befogadni a migránsokat. Afrika maga túlcsordul tőlük. Sokaknak az Európába vezető út az utolsó remény. Az olasz Il Giornale napilap egyenesen „bibliai méretű exodusról” ír, amely a nyáron lepheti el Európát.


Görögország megállítja a menekültek visszatoloncolását Törökországba” címmel a portál azt írja, „Angela Merkel szövetségi kancellárnak a Törökországgal kötött megállapodását súlyos veszélybe hozta egy görög bírósági ítélet, amely szerint már nem lehet visszatoloncolni a menekülteket Törökországba, mert az ország nem biztonságos. Ezzel a bíróság osztja számos emberjogi szervezet értékelését”.

 

DIE PRESSE

Kurz javaslatai hadüzenet” címen a vezető osztrák lap arról ír, hogy Spirosz Galinosz, a görög Leszbosz sziget polgármestere súlyosan bírálta Stephan Kurz osztrák külügyminiszter azon ötletét, hogy a menekülteket tartsák kerítés mögött a szigeten. A lap újságírójának idevágó kérdésére így reagált: „Szóval úgy gondolja, hogy mivel személyesen nem tudom fenéken rúgni, foglaljak állást?”. Hozzátette, Leszbosz nem „Ellis Island”. (A New York-i szabadságszoborhoz érkező menekülteket egykor itt tartották fogva.) Kurz nemrégiben a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a csónakos menekülteket ausztrál mintára el kell fogni, majd vagy visszaküldeni oda, ahonnan jöttek, illetve a görög Leszbosz vagy az olasz Lampedusa szigeten kell őket bezárva tartani. Galinosz közölte, Leszbosz nem lesz „emberi lelkek raktára”.

 

POLITICO REGGELI KÖR-EIMAIL

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke gondoskodott arról, hogy minden fontos helyet német töltsön be. Markus Winkler, jelenleg Schulz kabinetfőnöke, november 1-től az EP-ben főtitkár-helyettes lesz. Ezzel az elnök, a főtitkár és helyettese mind német. Alexander Graf Lambsdorff, az EP egyik alelnöke szintén német. „A személyi kiválasztások bűzlenek attól, hogy ez a római birodalom német változata”, jegyzi meg az amerikai portál európai kiadásának szerkesztőségéből küldött reggeli kör-email.

 

THE GUARDIAN

A hidegháború óta a NATO  Anaconda-2016 néven a legnagyobb hadgyakorlatát kezdte meg Kelet-Európában címmel a brit lap arról ír,  hogy a szövetség erőt kíván mutatni az orosz agresszivitással szemben. A lengyelországi hadgyakorlatok tíz napig tartanak. 31 ezer katona és 24 országból több ezer harci jármű vesz részt benne. Szakértők azonban óvnak attól, hogy Moszkva támadóan reagálhat, ha valami félresikerül.

 

POLITICO

Jens Stoltengerg NATO-főtitkár egyetért Donald Trumppal abban, hogy az Egyesült Államok túlságosan sokat költ a katonai szövetségre, de ugyanakkor abban nem, hogy a NATO „idejétmúlt”. Stoltenberg kijelentette: az USA GDP-je csaknem akkora, mint európai NATO-szövetségesei együttes bruttó nemzeti terméke, de az amerikaiak több mint kétszer annyit költenek a katonai védelemre,  hozzátéve, hogy a NATO teljes védelmi kiadása 70 %-a az USA-ból jön, ami Stoltenberg szerint nem fenntartható. A költségeket egyenlően kell megosztani, szögezte le. Azt is elmondta, számos európai nemzet katonákat küldött Afganisztánban és több mint ezren vesztették ott életüket „egy olyan műveletben, amelyet az Egyesült Államok védelmére szerveztek a globális terrorizmus ellen”, és azt mondta, a híres 5-ik cikkelyt (egy NATO ország elleni támadás esetén minden tagállam azt a saját maga elleni támadásnak tekinti)  csak egyetlen esetben alkalmazták, mégpedig az USA védelmében 2001. szeptember 11 után.

 

SPUTNIK

A NATO-csapatoknak az orosz határ menti felvonulását Moszkva fő fenyegetésnek tekinti, de Lavrov orosz külügyminiszter szerint ez nem jelenti azt, hogy Oroszország bármikor is megtámadna egy NATO-tagállamot, idézi őt az orosz hírügynökség. Lavrov kijelentette: „Biztonsági doktrínánk egyértelműen leszögezi, hogy az egyik fő fenyegetettség a NATO további keleti bővítése. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy nem a NATO létét tekintjük fenyegetésnek, hanem azt, ahogyan e katonai szövetség a gyakorlatban működik.”

 

INFORMATION CLEARING HOUSE

Lengyelország vezetésével az európai házi négerek az USA kegyeiért versengenek”, írja az amerikai véleményportál cikke. A rabszolga időkből származó kifejezés Malcolm X-é, és az olyan négerekre, „Tamás bátyákra” utal – szemben a földeken dolgozó néger rabszolgákkal -, akik totálisan azonosulnak urukkal, sőt még jobban fáj nekik, ha például uruk megbetegszik, mint uruknak a betegség. A soron következő varsói NATO csúcs előtt a lengyel iskolás gyerekeket heti négy órás NATO propagandában részesítik az elkövetkező két hónapon át. Úgy látszik, a lengyelek azt hiszik, hogy biztonságuk akkor lesz nagyobb, ha sikerül a lehető legnagyobb feszültséget kelteni a NATO és Oroszország között. A lengyelek persze Oroszországra az amerikai sas mögé bújva üvöltenek. Mint a többi kelet-európai ország, „talán” Magyarországot kivéve. Azaz hatalmasat győztek az amerikai neokonok, akiknek kenyerük a konfrontáció és háború. „az amerikai neokonok és kelet-európai russzofóbok mérgező vegyülete” egyre inkább feszültté teszi a szembenállást Európában, óv a cikk, amely hét pontban foglalja össze a neokonok győzelmét. Közülük az első: „A kelet-európaiak annyira rémültek, hogy képtelenné váltak a logikus gondolkodásra”. A szerző abban reménykedik – mint írja, lehet, tévesen -, hogy az olasz és francia nép ráébredve latin gyökerére, fellázad az őrület önpusztító politikája ellen. Ami a kelet-európaiakat illeti, övék a kollektív „Darwin-díj”: olyan vezetőkkel, akiket megérdemelnek, saját fejükre célpontot rajzoltak csak azért, hogy kedvébe járjanak Sam Bácsinak (USA).    

 

TASS

Lavrov orosz külügyminiszter reméli, hogy a német kormány mérlegeli a szempontokat, mielőtt elhamarkodva Oroszországot a fenyegetések listájára teszi. (Az e helyütt kitett tegnapi szemlében olvasható, hogy a berlini kormány hamarosan Fehér könyvvel áll elő, amely Oroszországot már nem partnernek, hanem biztonsági kockázatnak minősíti.) Hozzátette, „Oroszország démonizálása modern trendé vált az EU-ban”, idézi őt az orosz hírügynökség.

 

RUSSIA TODAY

Halálos fenyegetéseket kapnak azon török származású német parlamenti képviselők, akik úgy szavaztak, hogy az oszmán birodalomban örmény népirtás volt, miután Erdogan török elnök kijelentette, hogy vérük szennyezett és azt egy laboratóriumban kell megvizsgálni „törökségüket” illetően.


Kína olyan vonatokat fejleszt, amelyek óránként 400 km-es sebességgel haladnak. Ezeket használják  majd a Kína által építendő Moszkva-Kazán szakaszon is. A keréktávolság a különféle nyomvonalakra állítható lesz, tehát nem lesz szükség kerékcserére az eltérő nyomvonalak esetén. Oroszországban a nyomvonal 1520 mm szélességű, szemben az Európában és Kínában használt keskenyebb, 1435 mm-es pályákkal. Jelenleg vonattal a Moszkva-Kazán út 12 óráig tart. A kínai vonatokkal ez 3,5 órára csökken. A két ország közötti határokon át is ilyen vonatok mennek majd.

 

DIE WELT

„Még soha nem volt ilyen nagy számos polgára haragja az euró ellen” címmel a német lap arról ír, hogy Finnország, Európa egykori mintadiákja irigyen tekint az euroövezeten kívül lévő Svédországra, amiért annak GDP-je már 10 százalékkal nagyobb, mint a válság idején, míg az euróövezeti Finnországé még el sem érte azt. Gazdasági bajaik okaként, akár Franciaországban, akár Spanyolországban, az emberek az eurót tekintik. Finnország most vesztette el AAA hitelminősítői besorolását, amit a skandináv országban szintén fájdalmasan vettek tudomásul.

 

SALON

Andrew Cuomo, New York kormányzója Izrael-barát végrehajtási rendeletet adott ki, amelynek értelmében megbüntetik azon embereket és csoportokat, akik a palesztinok emberi jogaiért kiállva Izrael bojkottját támogatják. Jogi szakértők ezt „a 21-i századi McCarthyizmusnak” bélyegezték, figyelmeztetve, hogy feketelistázhatják a palesztin jogokat támogató azon emberjogi aktivistákat, akik elődjei az USA által támogatott dél-afrikai apartheid rendszer ellen szerveztek bojkottot. Több emberjogi szervezet szerint Cuomo rendelete az amerikai alkotmányba ütközik, írja a népszerű amerikai portál.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

A vezető német lap „Zavaró tűz a konszenzusos paláverben” címmel rosszallással ír arról, hogy Václav Klaus volt cseh elnöknek a migrációs válságról írt könyve németországi bemutatóját Thilo Sarrazinnal együtt tartotta, zsúfolásig megtelt teremben. (Sarrazin hasonló és egyéb „kínos” témákban írt könyvei eget verő sikerek Németországban.). „A könyvnek megvan a veszélye, hogy az AfD programjává váljon”, jegyzi meg a cikk. A Klaus-könyv német címe: „Népvándorlás: a jelenlegi migrációs válság rövid magyarázata”. A lap látható örömmel jegyzi meg azt is, hogy Sarrazin pár napja könyve egy düsseldorfi bemutatóján alig tudta elkerülni, hogy az arcába ne vágjanak egy tortát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére