Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajtószemle

Horváth József György

2016.10.14. 10:28

Ezt olvassuk mi.

Az Egyesült Államok egy korlátlan politikai vesztegetéssel működő oligarchia címmel ismerteti a portál azt, hogy mit mondott Jimmy Carter volt amerikai elnök az amerikai rendszer lényegéről, a Thom Hartmann rádióprogramnak nyilatkozva. Carter kijelentette, hogy az Egyesült Államokban az oligarchia teljes mértékben aláásta a politikai rendszert és az így kialakult rendszer fenntartóit fizeti. (Ennek az országnak bp-i képviselője rendszeresen kel ki a magyarországi korrupció ellen.)

 

Megdöbbentő önkritikával jelentkezett az Oxfordon tanító történész, Timothy Garton Ash, a történelem szemétdombjára került egykori SZDSZ kritikátlan támogatója A liberális internacionalistáknak be kell végre vallaniuk: túl sok embert hagytunk magunk mögött címmel írt cikkében, amelyben ugyan a „populista” kifejezés „csupán” tizenegyszer fordul elő, de önkritikának súlyos. Bankárokat emleget, akik felrobbantották a mai „őrült rendszert”. Fukuyamát idézi, aki szerint kérdés, hogy „nem élünk-e egy olyan oligarcha féleségben, mint amit Oroszországnak vagy Kazahsztánnak tulajdonítunk”, hozzátéve, hogy „e bankárok bőven megérdemlik a ’nyomorultak kosarának’ azon címkéjét, amelyet Clinton oly meggondolatlanul alkalmazott Trump támogatói ’felére’”.

 

Az eurázsiai évszázad MOST MÁR megállíthatatlan címmel a stratégiai kérdésekkel foglalkozó portálon írt cikkében William Engdahl – világszerte ismert stratégiai kockázatelemző – személyes tapasztalatairól számol be. A cikk apropója a Kínában épülő Egy Övezet, Egy Út néven ismert Új Gazdasági Selyemút projekt. Ennek keretében Kína jelenleg 28 országgal tárgyal a szupergyors tehervonatrendszer kiépítésében. (A projekt része a Belgrád-Budapest vasútvonal.)

Szerinte ez az évszázad projektje. Azt összeveti a washingtoni héják „idióta háborúival”, amelyeket Szíriában, Ukrajnában, Líbiában, Irakban folytatnak, miközben most még mindezt azzal tetézik, hogy hadihajóikkal provokatív célokkal beúsztak a Dél-kínai-tengerbe. A II. világháború végén kezdődött, most véget érő „amerikai évszázad” eredménye az USA szétrohadt ipari bázisa. Az egykor virágzó városok – mint Detroit, Philadelphia vagy Los Angeles – a munkanélküliek és hajléktalanok kiégett gettóivá váltak. Az amerikai államadósság a GDP 103 %-nál tart, ami egy amerikai adófizetőre vetítve 163 000 dollár. Az infrastruktúra – hidak, szennyvízcsatornák, víztisztítók, vasutak, autópályák, elektromos hálózat – omlik szét. Ezzel szemben…


A jelek szerint a Nyugat államai feltartóztathatatlanul afelé tartanak, hogy az orosz hírcsatornákat letiltsák a műholdakról és az internetről” kezdi cikkét a portál. „Ez az eredmény – hatalmas etikai és politikai velejáróival – a logikai vége annak az egyre őrültebb transzatlanti kampánynak, hogy démonizálják Oroszországot. Az amerikai, brit és francia média példátlan médiatámadást koordinál, aminek az a célja, hogy Oroszországot mindenért felelőssé tegyék, kezdve a Szíriában elkövetett háborús bűnöktől Európa biztonságának fenyegetésén és utasszállító gépek lelövésén át az amerikai elnökválasztások aláaknázásáig.

Ha Oroszország démonizálása sikeres, akkor Oroszország elszigetelhető, s nemzetközi páriának adható el. Ezzel kész a politikai kontextus a drasztikus lépések megtételéhez.  A nagylélegzetű elemzés végén a cikket író Finian Cunningham azt írja, ez mutatja, hogy a média szabadságáról állandóan hangoztatott „nyugati értékek” mennyire üresek és hamisak. (Tegnap az e szemlében ismertetett, a New Eastern Outlook portálon  megjelent Engdahl-cikket Orbán Viktor Nobel-békedíj ajánlásáról a kommunista rendszerben a Szabad Európát démonizáló Népszava így kommentálta: „A portál szerkesztőségének címe, itt lehet jelezni a javaslat feletti örömöt:  12, Rozhdestvenka Street, office 111, Moscow”. Hogy a Stratégiai Kultúra Alapítvány portáljának mi a címe – netán New York, London, Párizs vagy Tel-Aviv -,  nem ellenőriztük, mert a lényeg egy hír vagy vélemény mondanivalója.)

 

Tusk: Európa antiliberálisai Putyinra néznek fel, és Trumpot támogatják címmel írt cikk kijelenti: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szokatlanul nyersen beszélt, amikor az antiliberális „vírustól” óvott, mivel az szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök kezére játszik. Majd ez olvasható: „Anélkül, hogy az ’illiberális demokrácia’ előmozdítójának magát kiadó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt név szerint említette volna, kijelentette, ’nem véletlen, hogy éppen azok, akik megkérdőjelezik a liberális demokráciát, ugyanazok, akik az Európai Unió szétesését szorgalmazzák’”. (A tényektől magát nem zavartató brüsszeli szakportál nem közli, ezt mikor „szorgalmazta” a magyar miniszterelnök.) Tusk ezután felemlegette a harmincas éveket, amikor a liberális rend védelmezői gyakorlatilag harc nélkül megadták magukat a náciknak.

 

Peter Gridling, az osztrák alkotmányvédelmi és terrorellenes küzdelmet irányító osztrák hivatal vezetője Ausztria fokozott terrorfenyegetettségéről beszélt. Kifejtette, hogy eddig 288 ember csatlakozott Ausztriából a dzsihadhoz, illetve akadályozták meg ebben. Gridling kijelentette, „nem szabad a szemünket behunyni”, és elmondta, e dzsihadisták visszajöhetnek Ausztriába.

 

Az osztrák lap Szaúd-Arábiának vissza kell vonulnia címmel készített interjút az 1977-ben született Szafa Al-Ahmad szaúdi újságírónővel és filmrendezővel. Kijelentette, hazugság, hogy Jemenben lényegében Szaúd-Arábia és Irán harcol egymással a térségbeli befolyásuk növeléséért. Szerinte Irán közvetlen módon nem segíti a húszi lázadókat. Ezt Rijád igyekszik így beállítani, amely önti a pénzt az ottani kormánynak és közben bombázza az országot.

 

Rezsimváltozás a Fülöp-szigeteken címmel írt cikkét így kezdi Reagan elnök volt pénzügyi államtitkára, a Wall Street Journal korábbi szerkesztője: „Mikor csattannak fel először a neokonzervatívok ezzel a szöveggel: ’Dutertének mennie kell’? Vagy a CIA fogja meggyilkolni?” Duterte elnök jelezte, hogy függetlenebb külpolitikát kíván követni. Bejelentette, hogy Kínába és Oroszországba látogat és külügyminisztere azt mondta, eljött az ideje annak, hogy a Fülöp-szigetek véget vessen Washington fütyülésére cselekedni.

 

Etnikai tisztogatás? A kaliforniai városban a fehérek aránya már 10 %-nál kevesebb címmel a Wikipedia megfogalmazásában „a fehér nacionalizmust” támogató amerikai párt honlapján az a tény olvasható, hogy a kaliforniai Santa Ana városban a fehéreket „csaknem 100 százalékban kitakarították”. „Õket nem tankokkal vagy gépfegyverekkel űzték el, hanem azzal, hogy egy más nyelvet beszélő, más kultúrájú emberáradat öntötte el, akik elvárták az ott lakóktól, hogy a beáramlottak normái szerint éljenek.” A cikk megjegyzi, a multikulturalisták azt állítják, a bevándorlók a nyugati kultúrához adaptálódnak. Ami nem igaz: ők a nyugati kultúrát váltják le. A mai Santa Ana lakóinak 80 %-a latin-amerikai. Aki ott él, azt hiszi, hogy egy mexikói városban találta magát. Köztük igen sok az illegális bevándorló.

 

Miért nem kellett volna Bob Dylannek Nobel-díjat kapnia címmel felsorolja azon okokat, amiért az énekesnek nem lett volna szabad odaítélni az irodalmi díjat. A cikk zárómondata: „Bob Dylannek nincs szüksége irodalmi Nobel-díjra, de az irodalomnak szüksége van Nobel-díjra. Idén ezt nem kapta meg.” (A példaképük véleményét tegnap nem olvasó hazai balliberálisok – mint a klubrádiós Bolgár Gy. Bródy J.-al beszélve -  agyoncukizták a formabontó választást.)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére