Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajtószemle

Nagy Gábor

2016.09.22. 10:28

Ezt olvassuk mi.

Neelie Kroes, volt uniós biztos lebukásáról ír a brit lap ezzel a címmel: „Neelie Kroes volt uniós biztos nem jelentette be, hogy egy offshore cég igazgatója volt”. Alcím: „A Bahama-szigetek nagyvállalati jegyzékének kiszivárgott dokumentumai azt tárták a nyilvánosság elé, hogy Európa trösztellenes őrét az Egyesült Arab Emírségek egy kockázati tőkealapja toborozta, hogy vásárolja fel az Enron vagyonát”. Neelie Kroes lebukásáról szóló cikkét a brit lap azzal kezdi, hogy a volt biztos jelenleg a Bank of America és az Uber fizetett tanácsadója, hozzátéve, egy olyan nő „felejtette el” bevallani a Mint Holdings nevű bahamai offshore cégben vállalt igazgatói szerepét, aki Brüsszelben — első bizottsági periódusa idején — a nagyvállalatok ügyében a legfontosabb döntnök volt. Bahamai posztjára egy egyesült arab emírségekbeli kockázati tőkealap bérelte fel, amelynek az volt a célja, hogy az Enron energia vállalat nemzetközi vagyonát szippantsa fel 7 milliárd dolláros üzletkötés keretében. Az uniós biztosok viselkedési szabályzata leszögezi, hogy „a biztosok semmilyen más szakmai tevékenységet nem folytathatnak függetlenül attól, hogy az javadalmazással jár-e vagy sem”. Biztossága idején több ízben is beavatkozott az olaj- és földgáz piacokba. A Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szerda este hozta nyilvánosságra a Neelie Kroest is érintő bahamai dokumentumokat.

„A volt európai uniós biztos, Neelie Kroes neve is ott szerepel azoké között, akikről a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szerda este nyilvánosságra hozta, hogy tulajdonosai bahamai offshore cégeknek”, kezdődik az amerikai tulajdonban lévő portál európai kiadásának cikkében. A holland Kroes 2004 között versenyügyi, és 2010 és 2014 között a médiáért felelős biztos volt. A most napvilágra került 175 ezer céges adatfájlokból az is kiderült, hogy a holland biztosnő a bahamai Mint Holdings Limited igazgatója volt, „bizottsági munkájának legalább egy részén”. Kroest megkérdezték a feltárt bahamai ügyről. Ügyvédjén keresztül válaszolt így: „Ügyfelem egyetért azzal, hogy hivatalosan be kellett volna jelentenie az Európai Bizottságnak igazgatói posztját. Kroes tájékoztatni fogja az Európai Bizottságot a vezetői munkájáról és teljes felelősséget fog vállalni érte. Amikor csatlakozott az EB-hez, bejelentette, hogy több mint 60 cégben vállalt szerepet, de a Mint Holdings-ról nem tett említést”, idézi a portál az ügyvédet.

A holland lap tegnap este 8-kor kiposztolt cikkében idézi pénzügyi laptársának, a Financieele Dagbladnak az ügyről már szeptember 12-én megjelent cikkét, amelyben a lapnak arra a kérdésére, hogy igazgatója volt-e a bahamai cégnek Kroes azt válaszolta, hogy „nem igaz”.

A Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma 1,3 millió dossziét szivárogtatott ki a bahamai nagyvállalati jegyzékből a német Süddeutsche Zeitung részére, írja a globális brit lap Kroes lebukásáról írt cikkében. Kroes a lebukás után tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy „elsiklott” a figyelme, amikor nyilatkozatait készítette. A lebukás érzékeny pillanatban érintette az EB-t, ugyanis az még mindig azzal küszködik, hogy volt elnöke, José Manuel Barroso a Goldman Sachs-nál dolgozik. Ez most dilemma elé állítja Junckert, akit magát bírálnak luxemburgi vezetése miatt, amikor miniszterelnöksége idején a nagyherceg amerikai multik adóparadicsoma lett.

Az amerikai szenátus jóváhagyta, hogy az USA 1,15 milliárd dollár értékben adjon el harckocsikat és egyéb katonai felszerelést Szaúd-Arábiának – jelenti a globális orosz tévéállomás. Az eladást Rand Paul és Chris Murphy szenátor akarta megakadályozni azzal érvelve, hogy a monarchiának a szerepe a jemeni „konfliktusban” és negatív emberjogi teljesítménye problematikussá teszi abban, hogy amerikai fegyvereket kapjanak. A szenátus 71:27 arányban leszavazta Randéket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának tegnapi ülésén élesen bírálta a szíriai Aleppó város közelében haladó ENSZ élelmiszerkonvoj megtámadását és azt „elfogadhatatlan provokációnak” nevezte. Követelte, hogy az ENSZ alaposan vizsgálja ki a támadást. Azt is elmondta, az amerikaiak által vezetett koalíciónak a szíriai katonák elleni támadása „a szíriai fegyverszünet felháborító megsértése” volt.

A Die Zeit hetilap főszerkesztője Merkelnek a berlini választásokat követő beszéde után bevallotta: „Igen, mi is hazugsajtó voltunk” – idézi a lipcsei jobboldali hetilap Giovanni di Lorenzot. Előtte vázolja, milyen is a hetilap. „A Die Zeit az utóbbi éveknek nem csak a legrosszabb propagandistája… az establishment leghatalmasabb inkvizíciós portáljai egyike, amely jelentősen hozzájárult az újnémet hecc-, besúgó- és félelemkultúra kialakításához”.  A lap a német sajtó gyomorforgató „Merkel Mutti” előtti térden csúszását „Oidipusz-komplexusosnak” is nevezi, és hozzáteszi, most már nagyon ideje, hogy a fősodratú sajtó megszabaduljon a joggal ráragasztott hazugsajtó jelzőtől. „A Merkel-diktatúra volt cinkosaként azt nyilatkozta a Cicero magazinnak, hogy a 2015-ös tömeges migráció idején inspirált bennünket az előttünk álló, megoldandó feladat”. Hozzátette: „De azt már a kezdetektől leírhattuk és elemezhettük volna”. És miért nem tette? – teszi fel a kérdést a cikk. „Mert Merkel megígérte, hogy a tömeges bevándorlásnál mégiscsak egy kivételes esetről van szó”. Hogyne, teszi hozzá ironikusan a magazin: „Világos, propaganda újságíróként a politikusokat azért mégsem illik megkérdezni. Elég, ha hiszünk a végcélban.” Lorenzo azután ezt vallotta: „Szükség nélkül ismét annak a gyanúnak tettük ki magunkat, hogy a hatalmasokkal egy ágyba bújtunk és olyan egyöntetűen tudósítottunk, mintha irányítottak volna bennünket; az emberek gondjain és félelmein túltettük magunkat…

A legnézettebb francia hírtévében ismertetett új felmérés szerint a franciák 57 %-a „ellenzi a migránsok és menekültek” befogadását.

 

SPIEGEL ONLINE

Ma ismertetik Stockholmban, ki veheti át az alternatív Nobel-békedíjat. A balliberális magazin reggeli körlevele nagyon szeretné, ha Merkel kapná, de hát neki még jobb lenne maga a Nobel-békedíj, mert akkor méltóan vonulhatna a történelemkönyvekbe és még tulajdonképpen nem is kellene jelöltetnie magát ismét kancellárnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján – mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Orbán Viktor: Magyarország a béketáborhoz tartozik

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében csütörtökön.

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

Az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői az EP házbizottságaként működő Elnökök értekezletén jóváhagyták Roberta Metsola EP-elnök által javasolt, az intézményi reformra vonatkozó terveket – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

A soproni kormányülés fejleményeit ismertette Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére