Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajtószemle

Sümeghi Lóránt

2016.07.27. 10:28

Ezt olvassuk mi.

A brit lap a terroristák által megszállt észak-franciaországi templomban lévő egyik túszul ejtett apácát idézi, aki elmondta, hogy mielőtt elvágták volna a 86 éves Jacques Hamel atya torkát, letérdepeltették és lefilmezték magukat, ahogyan arabul prédikáltak az oltárnál.

A francia katolikus napilap így foglalja össze Jacques Hamelnek, „a 85 éves” papnak a jellemét, akinek az Iszlám Állam terroristája tegnap délelőtt elvágta a torkát a Saint-Étienne-du-Rouvray-ben lévő templomban: „Szerénység és egyszerűség… Olyan ember, aki mindig a feladatával foglalkozott.”

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök Angela Merkel német kancellártól követelt nyilatkozatot a németországi biztonsági helyzettel kapcsolatban. „Varsó saját polgárai miatt aggódik: szombaton egy fiatal lengyel nőt egy menekült bozótvágó késsel gyilkolt meg”, írja a miniszterelnököt idéző német portál.

                                                               *             *             *

A hírportál ezzel a címmel tudósít az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök találkozójáról: „Orbán: Magyarország gazdaságának egyetlen migránsra sincs szüksége”. A cikk szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az Európában lévő menekültekben a közrend veszélyeztetőit látja. Ausztria támogatja Magyarországot a szerbiai határa védelmében.”

„A válságok, a sokkok és a terrortól való félelem éve” címmel a  portál e mondattal kezdi hosszabb írását: „Megőrült a világ?” A cikk szerint a későbbi történészeké lesz az a feladat, hogy kiderítsék, ez az instabilitási hullám mikor indult el, és pontosan mi indította meg. Ezután az arab tavaszról ír és a következő mondatot engedi meg magának: „Az állami struktúrák Szíriában, Líbiában és Irakban összeomlottak”. A terrorizmus immár mindennapi életünket fenyegeti, észleli a cikk a valóságot. „Geopolitikai vákuum jön létre, ha sem az USA, sem az európai vezetők, sem valamilyen más nagyobb hatalom nem akar rendet csinálni – és ez az, amivel most dolgunk van. Ha Donald Trump lesz az elnök, Amerika még jobban visszavonul a világtól. És ez lenne a vége a ma ismert NATO-nak.” Két dologra hívja fel a figyelmet Mathieu von Rohr, a Der Spiegel külpolitikai rovatvezető-helyettese. A helyzet az olyan szélsőséges, populista pártoknak fog jól jönni, mint az Alternatíva Németországnak, valamint a közösségi médiában egyre több összeesküvés-elmélet fog megjelenni és elterjedni. 

                                                           *             *             *

A Spiegel reggeli e-mailje azzal kezdődik, hogy Angela Merkel holnap szabadságát megszakítva sajtótájékoztatót tart Berlinben. A Spiegel újságírója szerint Merkel most nincs irigylésre méltó helyzetben, mivel kénytelen volt megszakítani a nyári pihenését, valamint Horst Seehofer, bajor miniszterelnök is folyamatosan az idegein táncol. Seehofer pártlapja, a Bayernkurier rászabadult a kancellárra, ami teljes mértékben ellenséges aktusként értelmezhető: ’Merkel menekültpolitikája katasztrofális volt’…

A vezető amerikai lap hosszú cikkben ír arról, hogy Németországban milyen megrázkódtatást okoztak a terrormerényletek. Már nem bíznak Merkel azon mondatában, hogy megbirkóznak a menekültek befogadásával. A helyzet drámaian megfordult, olvasható a tudósításban.

Hillary Clinton „Kubatov-listát” használhat majd: 2008-ban Obama kampányában oly sok információt gyűjtöttek össze a választókról, hogy a rá szavazó 69 456 897 amerikai mindegyikének a nevét ismerik, és ezt a listát Clinton is meg fogja kapni. Ez igen komoly előnyt jelenthet számára egy szoros versenyben.

                                                               *             *             *

A török miniszterelnök tegnap frusztrációját fejezte ki, amiért az Obama-kormánytól hiányzik a támogatás ahhoz, hogy a levert puccs végrehajtóit bíróság elé állítsák Törökországban. Binali Yildirim elmondta, hogy a török társadalmat a puccskísérlet annyira megrázta, mint Amerikát  2001. szeptember 11-e.

„Ferenc pápát a szokásos lelkes tömeg fogadja majd, amikor a lengyelországi Krakkóban földet ér azért, hogy részt vegyen a négynapos katolikus ifjúsági ünnepen. De aki közelebbről vizsgálja majd meg a tömegben lévő kormánytagok és püspökök arcát, valami mást lát arckifejezésükön, mint örömöt: távolságtartást, gyanút, aggodalmat – és egyes esetekben még ellenségességet is.” Ez annak tudható be, írja az amerikai hírportál európai kiadása, hogy a lengyel katolikus világnézete ütközik a reformista pápáéval.

Vajon Putyin és a WikiLeaks Trumpnak dolgozik?” címmel az angol nyelvű izraeli lap  Putyin tavalyi, igen nehéz és idei, sokkal jobb helyzete közötti különbséget vizsgálja. 2015-ben az orosz katonák „Kelet-Ukrajna sarát taposták”, zuhantak az energia árak és a Kreml-szakértők már az orosz elnök bukását jósolták. Az idei helyzet sokkal jobb számára. Az ukrán Porosenko-kormány nyakáig korrupcióba süllyedve működne, ha tudna. Oroszország szíriai katonai erőfeszítései bejöttek, amit még Obama is elismer. Riválisa, az EU a létéért küzd, Nagy-Britannia kilép az Unióból, Németországba zűrzavar uralkodik az oda áramló szíriai menekültek miatt. Merkel így meggyengült. Új szövetségese, Marine Le Pen arat a közvélemény-kutatásokban Franciaországban. És ha novemberben lehet, hogy TRumpot megválasztják amerikai elnöknek. A cikk arról is ír, hogy Trump csapatában ott van például Paul Manafort kampánymenedzser is, aki a Majdan-forradalommal megdöntött Janukovics elnöki kampányának vezetője volt. A lap másokat is felfedez, akiknek orosz érdekeltségük van és Trump közelében vannak. Nem is szólva arról, hogy a Russia Today hatalmas adásidőt szentel Trumpnak. Ezután kerül sor Gerhard Schröder német ex-kancellárra, aki most a Gazprom alkalmazásában áll, hatalmas pénzért. Majd jön Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, aki „240 éves bort ivott az oroszok által megszállt Krím-félszigeten”. A cikk ezután megérkezik a Demokrata Párt Országos Bizottságának számítógépeihez, amelyeket az orosz hírszerzés szolgálatában álló hackerek támadtak meg és ezeket gyorsan átjátszották Julian Assange-nak, a Wikileaks alapítójának.

Elment az esze: így foglalható össze a népszerű független francia hírportálnak az a véleménycikke, amely az SOS Rasszizmus nevű francia emberjogi szervezet azon Twitter üzenetéről szól, amelyben az Iszlám Államot „szélsőjobboldalinak” nevezte, mivel szerinte a merényletek jót tesznek a Nemzeti Frontnak.

                                                              *             *             *

Azáltal,  hogy „a franciák meghajtották fejüket” és „a rabszolgák és áldozatok mentalitását” öltötték magukra, „egy lábbal már a sírjukban vannak”, írja másik véleménycikkében a portál.

A Fekete Életek Számítanak philadelphiai tömeggyűlésén az ott megjelent fehéreket és fehér újságírókat a tömeg végére parancsolták, jelenti a független amerikai hírportál.

Kentucky államban egy kivégzésre váró reform zsidó vallású rab a múlt héten perelte a börtönét, mert kizárták a kóser élelmezési programból, jelenti az amerikai zsidóság vezető napilapjának hírportálja. William Harry Meece azt állítja, hogy diszkriminálták, amiért olyan grillcsirkét kellett ennie, amelyen nem volt rajta a „kóser” címke. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére