Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetiségi viszály szítása miatt vizsgálódnak az ukránok

Nagy Gábor

2018.10.22. 12:37

Nemzetiségi viszály és gyûlölet szándékos szítása miatt indított büntetõeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség a hétvégén a megye több járásában kihelyezett magyarellenes óriásplakátok ügyében.

Nem csitulnak a kedélyek Kárpátalján.

Ahogy arról a 888.hu is beszámolt a hétvégén, szombatra virradóra Ungvár, Munkács és Beregszász környékén, a főutak mellett összesen mintegy 20 óriásplakátot helyeztek el a kárpátaljai magyar közösség három vezetőjének képeivel, neveivel és őket szakadároknak nevező, a megállításukra felszólító ukrán nyelvű felirattal.

Az, hogy kiáll az újabb magyarellenes provokáció mögött, erősen kérdéses. Idén februárban „ismeretlenek” felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában. Márciusban magyar rendszámú autókat rongáltak meg „ismeretlenek” Beregszászon. Arra is volt példa, hogy ukrán nacionalisták masíroztak kárpátaljai nagyvárosokban. A kisebbségi, nemzetiségi jogokat csorbító ukrán oktatási törvény pedig csak hab a tortán.

Ennek ellenére az ukránok folyamatosan tagadják a provokációkat, s az orosz titkosszolgálatot ténykedését sejtik a háttérben. Az oktatási törvényt pedig folyamatosan védik. A magyar álláspont viszont azt hangsúlyozta: választások közelegnek Ukrajnában, ezért játsszák ki a kormányzati erők a nacionalista kártyákat.

A magyar-ukrán diplomáciai, politikai ellentét odáig fajult az elmúlt időszakban, hogy mindkét fél kölcsönösen kiutasított egy konzult amiatt, hogy egy a YouTube-ra feltöltött rejtett kamerás felvételen az látszódik: a beregszászi magyar konzulátuson magyar állampolgársági esküt tesznek ukrán állampolgárok. A videó közzététele után kiderült, ukrán ügynök készítette a felvételt.

Ám most, hogy kilátásba helyeztek egy NATO-Ukrajna csúcstalálkozót december elejére (amit sajtóinformációk szerint blokkolhat a magyar kormány), az ukrán hatóságok ismét vizsgálódásba kezdtek. Az Ukrinform ukrán hírügynökség beszámolója szerint az óriásplakátok ügyében folyik a bűncselekményhez köthető személyek felderítésére irányuló nyomozás, amely szerint az ügyben nemzetiségi viszály és gyűlölet szándékos szítása címén indított büntetőeljárást, az ukrán büntetőtörvénykönyv 161. cikkének 1. része alapján.

A 888.hu nemrég interjút készített Szijjártó Péterrel, hazánk külgazdasági és külügyminiszterével. A beszélgetésben szóba került Kárpátalja kérdése is. A tárcavezető elmondta, hogy a mostanra kialakult helyzet sem a magyar, sem az ukrán félnek nem jó. A kárpátaljai magyarokról nem is beszélve. Ezért a magyar-ukrán kapcsolatok javításáért kölcsönösen bizalomerősítő lépéseket tesz mindkét ország, de emellett Magyarország továbbra is elvárja Ukrajnától a kárpátaljai magyarokat ért jogsértések felszámolását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére