Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németországban már az értelmi fogyatékosok is szavazhatnak az EP-választásokon

Tóth Dalma

2019.04.16. 16:07

A német legfelsõbb bíróság döntése értelmében több tízezer értelmi fogyatékos is szavazhat a májusban megrendezésre kerülõ európai parlamenti választásokon. Mondani sem kell, hogy a bevándorláspárti pártok szorgalmazták, hogy az értelmi fogyatékosok is kapjanak választójogot.

A német legfelsőbb bíróság döntése értelmében több tízezer értelmi fogyatékos is szavazhat a májusban megrendezésre kerülő európai parlamenti választásokon.

Ezzel a lépéssel több mint 80 ezer értelmi fogyatékos embert ruháztak fel szavazati joggal. Õk a következő hónapban tartandó európai parlamenti választások során gyakorolhatják elsőként a szavazati jogukat. Természetesen majd segítik őket, amikor épp a fülkében fognak voksolni.

Szavazati jogot kaptak azok az értelmi fogyatékos emberek is, akik bűncselekményt követtek el, de mivel nem lehet őket büntetőjogi felelősségre vonni, pszichiátriára kerültek.

Az értelmi fogyatékosok szavazati jogaiért nagyban harcolt az összes balliberális párt, így a Zöldek, a liberális Szabad Demokrata Párt és a Baloldali Párt is.

A legfelsőbb bíróság januárban döntött úgy, hogy alkotmányellenes az a törvény, ami kizárja az értelmi fogyatékosokat a választópolgárok közül. Ezért márciusban kidolgoztak egy új törvénytervezetet, de a kormányzó nagykoalíció pártjai nem tudtak megegyezni azzal kapcsolatosan, hogy már a májusi európai parlamenti választások során is gyakorolhassák a választójogukat az értelmi fogyatékosok vagy sem. A legfelsőbb bíróság döntött helyettük hétfőn: a következő hónapban már az értelmi fogyatékosok számára is lehetővé kell tenni az EP-választásokon való részvételt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére