Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németországban kezdhet új életet a bevándorlásellenes pártvezér, Pim Fortuyn gyilkosa

Bertha László

2018.10.03. 17:28

Hollandia egykori legnépszerûbb bevándorlásellenes politikusának gyilkosa Németországba költözhet, miután a bíróság enyhített a feltételes szabadon bocsátásának feltételein.

A nyíltan homoszexuális, ám bevándorlásellenes nézeteket képviselő Pim Fortuynt 2002. május 6-án egy parkolóban lőtték fejbe. Gyilkosa egy szélsőbaloldali aktivista, Volkert van der Graaf volt, aki a bíróságon azzal indokolta tettét, hogy így akarta megakadályozni azt, hogy egy „muszlimokat ellenségként kezelő” politikus jusson hatalomra Hollandiában.

Volkert van der Graafot a bíróság 2003-ban 18 év börtönbüntetésre ítélte, ám a büntetésének kétharmadának letöltését követően 2014-ben szabadon bocsátották.

A feltételes szabadon bocsátás feltételeiként Pim Fortuyn gyilkosa mellé többek között pártfogót rendelt a bíróság, ami ellen idén májusban fellebbezést nyújtott be Graaf, mondván, külföldön szeretne új életet kezdeni.

A bíróság kedden úgy határozott, hogy méltányolják a gyilkos kérelmét, így felfüggesztik a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint pártfogóra sincs szüksége a jövőben. Volkert van der Graaf a döntés értelmében továbbra sem létesíthet semmiféle kapcsolatot az áldozat hozzátartozóival, valamint kéthavonta e-mailben kell beszámolnia helyzetéről, illetve félévenként személyesen is meg kell jelennie Hollandiában.

A politikus gyilkosának ügyvédje szerint védence „nagyon elégedett” a büntetés új feltételeivel, a holland közéletben azonban többen is bírálták a döntést, annak átláthatóságát hiányolták. A Fortuyn család ügyvédje, Richard van der Weide a média érdeklődésére elmondta, hogy nem látta az ügyész által elfogadott feltételeket, a család azonban szkeptikus a gyilkos külföldre költözésével kapcsolatban, továbbra is kételkednek abban, hogy Graaf elhagyná az országot.

Pim Fortuyn, akit a tolerancia nevében lőttek fejbe

Az 1948-as születésű Pim Fortuyn marxista szociológusként kezdte tudományos karrierjét, az évek során több neves holland egyetemen is tanított, majd csatlakozott a holland munkáspárthoz. Fortuyn a ’90-es évek közepén kezdett el berobbanni a politikai diskurzusba. Számos interjút adott, könyveket írt, illetve egyre több nyilvános beszédet tartott közéleti kérdésekről.

2001-ben megválasztották az újonnan alakuló Élhető Hollandia párt elnökévé, amely centristaként határozta meg magát, de a médiában hamar populistaként kezdték elkönyvelni.

A homoszexualitását nyíltan vállaló politikus egy 2002-ben adott interjúban ennek ellenére is katolikusként jellemezte magát – az egyébként protestáns többségű országban. Fortuyn nem értett egyet azzal, hogy őt marxistaként címkézték meg. A holland katolikus újságnak adott interjúban elmondta, hogy a katolicizmus alatt nem feltétlenül csak a vallást, hanem magát a kultúrát is érti.

Fortuyn egyre konzekvensebben nyilvánította ki nemtetszését a muszlim vallásról és annak Hollandiában betöltött szerepéről. Élesen bírálta az ország bevándorláspárti politikáját, amely azt eredményezte, hogy minden nyolcadik ember muszlim vallású Hollandiában. Azt sem tartotta normális dolognak, hogy muszlim iskolákba járatják a gyerekeiket, akik így képtelenek lesznek átvenni az ország értékeit, illetve nem tudnak beilleszkedni a liberális, kapitalista társadalomba.

A politikust végül a bevándorlásellenes nyilatkozatai miatt kizárták a centrista pártból, így egy új politikai formációt alakított, Pim Fortuyn Listája (LPF) néven.

Ezt követően Fortuynt pillanatok alatt szedte szét az egész holland média és a liberális, baloldali értelmiség. Fortuynt nácinak, fasisztának bélyegezték, holott csak egy valós problémára akarta ráirányítani az emberek figyelmét. Arra, hogy a multikulturalizmus nem működik, Európát pedig meg kell védeni azoktól a muszlim tömegektől, akik nem hajlandóak beilleszkedni.

Fortuyn nem volt sem rasszista, sem pedig antiszemita. Fortuyn a szabadság, a liberalizmus nevében akart a bevándorlóknak megálljt parancsolni. Szerinte ugyanis a muszlimok az „intolerancia magvait” hordozzák magukban, megvetik a melegeket és másodrendű polgárként tekintenek a nőkre.

Nem utálom az iszlámot. Csak úgy vélem, hogy egy elmaradott kultúra. Sokat utaztam a világban, és mindenhol azt láttam, hogy az iszlám szabályok borzasztók. Képmutatás az egész. A normák és az értékek annyira magasak, hogy azt képtelenség emberileg fenntartani”

– nyilatkozta a politikus egy akkori lapinterjúban.

Pim Fortuyn többször elmondta, hogy ő lenne a muszlimok első áldozata, mivel a muszlimok még a disznónál is kevesebbre tartják a melegeket. Elit- és bevándorlásellenessége miatt gyakran fizikai megaláztatások is érték. Egy interjú közben például magukat liberálisnak valló aktivisták dobták meg trágyából készült tortával. Kétségtelen, Fortuyn retorikája sokszor túllépett bizonyos határokat, azonban áttört vele egy olyan falat, ami korábban elképzelhetetlen volt a baloldali Hollandiában.

Pim Fortuynnak sikerült az, ami Hollandiában előtte senkinek: megdöntötte a baloldal hegemóniáját. A konzervatív és a populistának tartott pártok a 2000-es évek elején átrajzolták az erőviszonyokat. Pim már hónapokkal a 2002-es holland választások előtt megjósolta saját pártja győzelmét. Egy héttel a választások előtt a közvélemény-kutatások igazolták is várakozásait. Végül ez lett a veszte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Több pénzből, kevesebb fejlesztéssel épül a Blaha, hála Karácsonynak

Több pénzből, kevesebb fejlesztéssel épül a Blaha, hála Karácsonynak

A terveket Karácsony Gergely és csapata készen vette át Tarlós Istvántól, és még a források is megvoltak a felújításokra. Most azonban kiderült, hogy addig variáltak és halogattak, míg csak jelentős többletköltségekkel indulhat meg a tér felújítása.

Kukorelly nem várja, hogy normális legyen a Fidesz

Kukorelly nem várja, hogy normális legyen a Fidesz

Az esti német–magyar meccs előtt Kukorelly Endre íróról jutott eszembe a mondás: alamuszi macska nagyot ugrik.

Orbán Viktor közleményben reagált Ursula von der Leyen üzenetére

Orbán Viktor közleményben reagált Ursula von der Leyen üzenetére

Az Európai Bizottság elnöke a pedofilellenes törvényt szégyenletesnek nevezte brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Újra vannak virágok a Clark Ádám téren!

Újra vannak virágok a Clark Ádám téren!

Szerda reggel újra virágba borult a Clark Ádám téren lebetonozott virágágyás helye. No ez persze nem Karácsony Gergelyen múlt....

Az LMBTQ-lobbi célkeresztjébe került Szijjártó Péter

Amikor az érvek elfogynak, jönnek a szivárványok.

Orbán Viktor: Ma az állam aktívan védelmezi a homoszexuálisok jogait

Orbán Viktor: Ma az állam aktívan védelmezi a homoszexuálisok jogait

A gyermekek felvilágosítása mindenképp a szülőre tartozik, a pedofília elleni küzdelem viszont az állam feladata – mondta a miniszterelnök szerdán a DPA német hírügynökségnek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére