Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németországban kezdhet új életet a bevándorlásellenes pártvezér, Pim Fortuyn gyilkosa

Bertha László

2018.10.03. 17:28

Hollandia egykori legnépszerûbb bevándorlásellenes politikusának gyilkosa Németországba költözhet, miután a bíróság enyhített a feltételes szabadon bocsátásának feltételein.

A nyíltan homoszexuális, ám bevándorlásellenes nézeteket képviselő Pim Fortuynt 2002. május 6-án egy parkolóban lőtték fejbe. Gyilkosa egy szélsőbaloldali aktivista, Volkert van der Graaf volt, aki a bíróságon azzal indokolta tettét, hogy így akarta megakadályozni azt, hogy egy „muszlimokat ellenségként kezelő” politikus jusson hatalomra Hollandiában.

Volkert van der Graafot a bíróság 2003-ban 18 év börtönbüntetésre ítélte, ám a büntetésének kétharmadának letöltését követően 2014-ben szabadon bocsátották.

A feltételes szabadon bocsátás feltételeiként Pim Fortuyn gyilkosa mellé többek között pártfogót rendelt a bíróság, ami ellen idén májusban fellebbezést nyújtott be Graaf, mondván, külföldön szeretne új életet kezdeni.

A bíróság kedden úgy határozott, hogy méltányolják a gyilkos kérelmét, így felfüggesztik a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint pártfogóra sincs szüksége a jövőben. Volkert van der Graaf a döntés értelmében továbbra sem létesíthet semmiféle kapcsolatot az áldozat hozzátartozóival, valamint kéthavonta e-mailben kell beszámolnia helyzetéről, illetve félévenként személyesen is meg kell jelennie Hollandiában.

A politikus gyilkosának ügyvédje szerint védence „nagyon elégedett” a büntetés új feltételeivel, a holland közéletben azonban többen is bírálták a döntést, annak átláthatóságát hiányolták. A Fortuyn család ügyvédje, Richard van der Weide a média érdeklődésére elmondta, hogy nem látta az ügyész által elfogadott feltételeket, a család azonban szkeptikus a gyilkos külföldre költözésével kapcsolatban, továbbra is kételkednek abban, hogy Graaf elhagyná az országot.

Pim Fortuyn, akit a tolerancia nevében lőttek fejbe

Az 1948-as születésű Pim Fortuyn marxista szociológusként kezdte tudományos karrierjét, az évek során több neves holland egyetemen is tanított, majd csatlakozott a holland munkáspárthoz. Fortuyn a ’90-es évek közepén kezdett el berobbanni a politikai diskurzusba. Számos interjút adott, könyveket írt, illetve egyre több nyilvános beszédet tartott közéleti kérdésekről.

2001-ben megválasztották az újonnan alakuló Élhető Hollandia párt elnökévé, amely centristaként határozta meg magát, de a médiában hamar populistaként kezdték elkönyvelni.

A homoszexualitását nyíltan vállaló politikus egy 2002-ben adott interjúban ennek ellenére is katolikusként jellemezte magát – az egyébként protestáns többségű országban. Fortuyn nem értett egyet azzal, hogy őt marxistaként címkézték meg. A holland katolikus újságnak adott interjúban elmondta, hogy a katolicizmus alatt nem feltétlenül csak a vallást, hanem magát a kultúrát is érti.

Fortuyn egyre konzekvensebben nyilvánította ki nemtetszését a muszlim vallásról és annak Hollandiában betöltött szerepéről. Élesen bírálta az ország bevándorláspárti politikáját, amely azt eredményezte, hogy minden nyolcadik ember muszlim vallású Hollandiában. Azt sem tartotta normális dolognak, hogy muszlim iskolákba járatják a gyerekeiket, akik így képtelenek lesznek átvenni az ország értékeit, illetve nem tudnak beilleszkedni a liberális, kapitalista társadalomba.

A politikust végül a bevándorlásellenes nyilatkozatai miatt kizárták a centrista pártból, így egy új politikai formációt alakított, Pim Fortuyn Listája (LPF) néven.

Ezt követően Fortuynt pillanatok alatt szedte szét az egész holland média és a liberális, baloldali értelmiség. Fortuynt nácinak, fasisztának bélyegezték, holott csak egy valós problémára akarta ráirányítani az emberek figyelmét. Arra, hogy a multikulturalizmus nem működik, Európát pedig meg kell védeni azoktól a muszlim tömegektől, akik nem hajlandóak beilleszkedni.

Fortuyn nem volt sem rasszista, sem pedig antiszemita. Fortuyn a szabadság, a liberalizmus nevében akart a bevándorlóknak megálljt parancsolni. Szerinte ugyanis a muszlimok az „intolerancia magvait” hordozzák magukban, megvetik a melegeket és másodrendű polgárként tekintenek a nőkre.

Nem utálom az iszlámot. Csak úgy vélem, hogy egy elmaradott kultúra. Sokat utaztam a világban, és mindenhol azt láttam, hogy az iszlám szabályok borzasztók. Képmutatás az egész. A normák és az értékek annyira magasak, hogy azt képtelenség emberileg fenntartani”

– nyilatkozta a politikus egy akkori lapinterjúban.

Pim Fortuyn többször elmondta, hogy ő lenne a muszlimok első áldozata, mivel a muszlimok még a disznónál is kevesebbre tartják a melegeket. Elit- és bevándorlásellenessége miatt gyakran fizikai megaláztatások is érték. Egy interjú közben például magukat liberálisnak valló aktivisták dobták meg trágyából készült tortával. Kétségtelen, Fortuyn retorikája sokszor túllépett bizonyos határokat, azonban áttört vele egy olyan falat, ami korábban elképzelhetetlen volt a baloldali Hollandiában.

Pim Fortuynnak sikerült az, ami Hollandiában előtte senkinek: megdöntötte a baloldal hegemóniáját. A konzervatív és a populistának tartott pártok a 2000-es évek elején átrajzolták az erőviszonyokat. Pim már hónapokkal a 2002-es holland választások előtt megjósolta saját pártja győzelmét. Egy héttel a választások előtt a közvélemény-kutatások igazolták is várakozásait. Végül ez lett a veszte.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Publik Ligája: mindössze 10 szavazat döntött

Megvan a második forduló első körének győztese! Vége a szavazásnak, nagyon szoros küzdelem volt!

A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékezünk a mai napon

A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékezünk a mai napon

Augusztus 23-a a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja, ugyanis 1939-ben ezen a napon írták alá a Molotov-Ribbentrop-paktumot.

Rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Ezt Gulyás Gergely miniszter jelentette be a pénteki Kormányinfón.

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta ki Demeter Mártát, az LMP országgyűlési képviselőjét a Központi Nyomozó Főügyészség.

Egy 2017-es Facebook-poszt, amely tökéletesen megmutatja a Jobbik hiteltelenségét

Egyszer és mindenkorra szerették volna megválaszolni a kérdést, hogy a jövőben összefognak-e valamelyik baloldali párttal, a hatalomvágy azonban felülírta az elveket – már ha egyáltalán voltak.

Flamand politikusok 1 euróért ajánlották fel Belgium vallon részét Donald Trumpnak

Belga flamand politikusok felajánlották Belgium vallon vidékeit Donald Trump amerikai elnöknek egy euróért – jelentette a Fox News amerikai televízió.

Önkormányzati választások: szombaton kezdődik az aláírásgyűjtés

Önkormányzati választások: szombaton kezdődik az aláírásgyűjtés

Ma, azaz pénteken nyomtatják ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés.

Magyarul is feltünteti a határon túli állomásneveket a MÁV

Magyarul is szerepelnek majd a szomszédos országok állomásnevei a MÁV utastájékoztató kijelzőin és tábláin a külföldi hivatalos elnevezések mellett – közölte a vasúttársaság.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére